Prijatelji važniji od porodice?

Psiholog docent dr Vilijam Čopik vođa je istraživanja Državnog univerziteta Mičigen koje ukazuje na to da prijateljstvo može da bude važnije od porodičnih veza i da moć prijateljstva jača kako postajemo stariji.

U dva istraživanja koja su obuhvatila oko 280.000 ljudi, Vilijam Čopik je otkrio da kako čovek postaje stariji, tako prijateljstvo postaje važnije za njegovu sreću i zdravlje. Kod starijih osoba, prijateljske veze su jači pokazatelj zdravlja i sreće od veza sa članovima porodice. „Prijateljstvo postaje važnije kako starimo“, kaže Čopik. „Nekoliko zaista dobrih prijatelja značajno utiču na naše zdravlje i blagostanje. Zato je pametno investirati u prijateljstva koja vas čine najsrećnijima.“
U prvom istraživanju, Čopik je analizirao podatke iz istraživanja o vezama ljudi i ocenama koje su dali o svom zdravlju i sreći; reč je o istraživanju sprovedenom u oko 100 zemalja u kojem je učestvovalo 271.053 ispitanika. Drugo istraživanje bavilo se podrškom drugih i hroničnim bolestima i obuhvatilo je 7481 stariju osobu u SAD.
Prvo istraživanje je ukazalo da i porodica i prijatelji imaju uticaja na bolje zdravlje i sveukupnu sreću, ali da prijateljske veze bolje predskazuju zdravlje i sreću u starosti.
Drugo istraživanje je takođe pokazalo važnost prijateljstava: kada su prijatelji izvor podrške, ispitanici su bili srećniji, a kada prijatelji nisu bili podrška, ispitanici su više patili od hroničnih bolesti.
Čopik kaže da bi objašnjenje moglo biti u tome što je prijateljstvo odnos koji biramo: tokom vremena održavamo prijateljstva sa ljudima koje volimo i koji čine da se dobro osećamo, a druga odbacujemo. Prijatelji, takođe, mogu da budu izvor podrške ljudima koji nemaju supružnike ili onima koji se ne okreću porodici u teškim vremenima. Isto tako, prijatelji mogu da pomognu u prevenciji usamljenosti kod starijih osoba koje su izgubile najbliže i koje često ponovo otkrivaju značaj društvenih veza nakon penzionisanja. Porodične veze su, takođe, često prijatne, objašnjava Čopik, ali ponekad uključuju ozbiljne negativne i monotone interakcije.
„Postoji nekoliko istraživanja koja pokazuju značaj prijateljstva za starije osobe. Prijateljstva ukazuju na svakodnevnu sreću i mogu da budu indikator dužine života, više nego bračne ili porodične veze“, kaže Čopik i dodajte da je značaj prijateljstva u istraživanjima često stavljan u drugi plan, što je neobično, posebno uzimajući u obzir činjenicu da ona više mogu da utiču na sreću i zdravlje od drugih veza. „Prijateljstva nam pomažu da izbegnemo usamljenost, ali ih je često teško održati tokom života“, kaže autor istraživanja. „Ako prijateljstvo preživi test vremena, onda ste sigurni da je dobro – osoba kojoj se obraćate za pomoć i savet je često osoba koju želite u svom životu.“

Istraživanje je objavljeno u časopisu Personal Relationships.

 

B. Soldatović


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 79

Svi članci u rubrici