Šta se dešava kad čitate

Pred ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu nije loše podsetiti se da čitanje značajno doprinosi i fizičkom i psihičkom zdravlju. Psiholozi kažu da čitanje može da ublaži stres i blagotvorno utiče na mozak.

Smanjuje stres. Kada zaronite u svet jedne knjige, možete da doživite potpuno opuštanje. Istraživači sa Univerziteta Saseks su otkrili da čitanje predstavlja jedan od najboljih načina da se ublaži stres (za čitavih 68%), bolji i od slušanja muzike, šetnje, ispijanja čaja. Samo šest minuta čitanja je dovoljno da se uspori puls i ublaži napetost mišića.

Stimuliše rad mozga. Čitanje stimuliše nervne regione u mozgu tako da tekst koji čitate doživljavate kao realno iskustvo. Npr. istraživači iz Španije su otkrili da čitanje reči „cimet“ aktivira olfaktorne regione u mozgu koji su odgovorni za miris. A francuski istraživači su otkrili da čitanje o sportu stimuliše motorni korteks koji kontroliše pokrete.

Povećava sivu masu u mozgu. Uživanje u dobroj knjizi može da spreči gubitak pamćenja. Istraživanje Raš univerziteta, objavljeno u časopisu Neurology, otkrilo je da ako tokom života upražnjavate mentalno stimulišuće aktivnosti, kao što je čitanje, možete za 32% usporiti opadanje kognitivne funkcije. Drugo istraživanje je otkrilo da oni koji upražnjavaju aktivnosti koje stimulišu mozak (igranje šaha, rešavanje ukrštenih reči, čitanje) 2,5 puta ređe obolevaju od Alchajmerove bolesti.

Poboljšava naše razumevanje drugih. „Ako čitate o genetici, naučićete nešto o genima. Ako čitate beletristiku, naučićete nešto o ljudima, kako o drugima, tako i o sebi“, kaže dr Kejt Oatli, profesor emeritus kognitivne psihologije na Univerzitetu Toronto, pisac i autor knjige „Stvari poput snova: psihologija beletristike“. Naime, čitanje obezbeđuje jedinstvenu mogućnost da potpuno uđete u misli i osećanja druge (fiktivne) osobe, a naučnici smatraju da to može povećati empatiju i socijalne sposobnosti. Koje knjige su najbolje za povećanje empatije? „Dobri detektivski i ljubavni romani. U tom smislu, idealan roman je ‘Ponos i predrasuda’ Džejn Ostin“, kaže dr Oatli.

Doprinosi osećanju sreće. Ranija istraživanja su pokazala da nas životna iskustva čine srećnijima nego materijalne stvari, a nedavno istraživanje objavljeno u Journal of Consumer Psychology otkriva da su proizvodi zasnovani na iskustvu, dizajnirani tako da stvore ili poboljšaju životna iskustva, poput knjiga, totalni „pojačivači“ sreće (tu spadaju i video igre, sportski proizvodi, muzički instrumenti itd). Takođe, istraživanje Univerziteta Severni Teksas je pokazalo da su starije osobe, koje i u tom dobu čitaju i uče, zadovoljnije svojim životom.

Otvara um. „Jedna od najvećih koristi od čitanja je upoznavanje drugih ljudi i kultura, oslobađanje od predrasuda prema njima, te njihovo bolje razumevanje i prihvatanje“, kaže dr Oatli, a jedna od knjiga koje u tom smislu preporučuje je „Bog malih stvari“ od Arundati Roj.


B. Soldatović
Izvor: www.prevention.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 143

Svi članci u rubrici