Stres je zarazan

Ako osećate da ste u stresu nakon što ste neko vreme proveli kraj nekog ko je u stresu, ne treba da se čudite. Naučnici su utvrdili da se stres prenosi sa osobe na osobu.

 

Naučnici su već utvrdili da emocije mogu da se prenesu kao virus. Ni stres tu nije izuzetak. Istraživanje Instituta Maks Plank za kognitivne nauke i nauke o mozgu i Drezdenskog instituta za tehnologiju utvrdile su sledeće: kod osoba koje su u kontaktu sa nekim ko je u stresnoj situaciji može doći do stresne reakcije koja se može izmeriti u njihovom telu.

Tokom ispitivanja, dobrovoljci su pozvani da reše teške matematičke probleme i odgovore na komplikovana pitanja, a to su pratili analitičari ponašanja. Samo je 5% ispitanika bilo u stanju da zadrži mir. Kod ostalih je došlo do značajnog povećanja nivoa kortizola, hormona stresa, u krvi.

Ali, ono najzanimljivije je bilo sledeće. Proučavanje je takođe pratilo stres kod posmatrača. Od onih koji su posmatrali ispitanike u stresu, kod 26% je takođe došlo do značajnog povećanja nivoa kortizola. Taj efekat je bio jači ukoliko je posmatrač bio u bliskom odnosu sa ispitanikom  (ako su bili par) – 40%. Interesantno je da je proučavanje dalo slične rezultate i kada su posmatrači posmatrali osobe u stresu kroz staklo prozirno u jednom smeri i na video ekranu.

Deca su još osetljivija
Istraživači Univerziteta Kalifornija iz San Franciska su postavili kardiovaskularne senzore majkama i deci. Majkama je dat zadatak da održe improvizovan govor dok su ih oni koji su to ocenjivali mrko gledali i mrštili se. Senzori su merili puls i druge indikatore stresa kod majki.
Kad su se majke vratile svojoj deci, koja su se za to vreme igrala u svojoj sobi, kod sve dece se podjednako ubrzao puls, što je pokazalo da su i ona dobila simptome “zaraznog” stresa.
Rešenje za izbegavanje drugostepenog stresa je da budemo svesniji sebe. Mi svakako saosećamo sa drugima i bilo bi opasno ako pokušamo da iskorenimo to saosećanje. Međutim, može nam pomoći ako smo svesni da smo stresno reagovali zbog toga i toga (kritike, ili uživljavanja u situaciju drugih). Tada možemo polako da se distanciramo od stresa i smirimo se. Ali, ako nismo svesni šta nam se i zašto događa, može se desiti da steknemo čudnu psihološku zavisnost od stresa, koja jeste prilično česta, ali svakako nije dobra.

 

Izvori:
http://www.mpg.de
http://inlpcenter.org

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 177

Svi članci u rubrici