Umesto kazne - razgovor

Roditelji prekorevaju decu kako bi ispravila ponašanje, nadajući se da će se njihovo potomstvo ispraviti. Međutim, kažnjavanje može da ima potpuno suprotne efekte, pokazalo je istraživanje prof. Andreasa Edera.

Tim predvođen prof. Ederom iz Instituta za opštu psihologiju Univerziteta u Vircburgu tražio je od dece - učesnika u istraživanju - da izvrše jednostavan zadatak. “Broj bi se pojavio na ekranu, a ispitanici su morali da odrede da li je taj broj veći ili manji od pet”, objašnjava naučnik. Oni su morali da saopšte svoju odluku pritiskanjem dugmeta na tastaturi. Levo dugme je bilo za brojeve od 1 do 4, a desno za brojeve od 6 do 9.
Prethodno su ispitanici naučili da će, kada pritisnu jedno od dva dugmeta, dobiti blage elektrošokove. “Shvatili su da mogu da očekuju neprijatnost kada pritisnu dugme”, kaže prof. Eder. Naučnici su pretpostavili da će ispitanici oklevati da pritisnu dugme nakon kojeg će uslediti elektrošok. Na njihovo iznenađenje, desilo se upravo suprotno. Ispitanici su brže nego ranije pritiskali dugme koje “isporučuje” blagi bol usled elektrošoka. Ovo otkriće je iznenadilo naučnike: to bi značilo da kazna sama po sebi nije dovoljna da zaustavi nepoželjno ponašanje.  

(Ne)potvrđene pretpostavke
Tragajući za objašnjenjem, naučnici su pretpostavili da su ispitanici brže pritiskali “kazneno” dugme zbog povećanog uzbuđenja, odnosno da su zbog straha želeli da što pre prebrinu neprijatno iskustvo.
Ali, drugi eksperiment je pokazao da fizičko uzbuđenje nije odgovorno za to. “Ponovo su ispitanici zamoljeni da reše zadatak i ponovo su imali dva dugmeta da pritisnu: jedno koje je izazivalo slab elektrošok, i drugo koje je izazivalo jači elektrošok”. Nije postojao nikakav olakšavajući efekat nakon dobijanja jačeg elektro šoka, uprkos činjenici da je osoba kasnije bila uzbuđenija. Povećano uzbuđenje nije prihvatljivo objašnjenje za ovu pojavu. Zašto su onda ispitanici žurili da sebe izlože bolu?
“Pokazali smo da kazna sama po sebi ne dovodi automatski do promene ponašanja koje ju je izazvalo”, objašnjava prof. Eder. Umesto toga, ona čak može da olakša izvođenje kažnjivog ponašanja kada se redovno primenjuje. “To je slučaj kada se kazneni stimulans koristi kao povratna informacija za kontrolisanje ponašanja.”
Ako se radi o posledici ponašanja očekivanoj i pre nego što pritisnete taster, da li bi bilo moguće podstaći reakciju putem neutralnih stimulusa? Ova pretpostavka je potvrđena u kasnijim eksperimentima.
Jednostavnije rečeno: mozak koristi posledice ponašanja da bi lakše provocirao akciju, čak i ako su posledice neprijatne po nas.

Dajte deci alternativu
Iz svog istraživanja, psiholozi izvlače sledeći zaključak: “Nije da kazna uopšte ne deluje. Ali, ona ne dovodi uvek do suzbijanja neželjenog ponašanja. Čak ni onda kada ispitanici znaju da će uslediti nešto neprijatno.”
Poenta je dati deci alternativu! Odnosno, važno je deci objasniti šta je to željeno ponašanje kako bi imali orijentir. Jer, deca jedino mogu da nauče da prekinu sa nepoželjnim ponašanjem kada im date jasnu alternativu problematičnom ponašanju. Zato bi deci svakodnevno trebalo ukazivati na poželjno ponašanje, odnosno objašnjavati zašto je ono poželjno.


B. Soldatović

Izvor: www.sciencedaily.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 110

Svi članci u rubrici