Umesto kazne - razgovor

razgovorRoditelji prekorevaju decu kako bi ispravila ponašanje, nadajući se da će se njihovo potomstvo ispraviti. Međutim, kažnjavanje može da ima potpuno suprotne efekte, pokazalo je istraživanje prof. Andreasa Edera.

Tim predvođen prof. Ederom iz Instituta za opštu psihologiju Univerziteta u Vircburgu tražio je od dece - učesnika u istraživanju - da izvrše jednostavan zadatak. “Broj bi se pojavio na ekranu, a ispitanici su morali da odrede da li je taj broj veći ili manji od pet”, objašnjava naučnik. Oni su morali da saopšte svoju odluku pritiskanjem dugmeta na tastaturi. Levo dugme je bilo za brojeve od 1 do 4, a desno za brojeve od 6 do 9.
Prethodno su ispitanici naučili da će, kada pritisnu jedno od dva dugmeta, dobiti blage elektrošokove. “Shvatili su da mogu da očekuju neprijatnost kada pritisnu dugme”, kaže prof. Eder. Naučnici su pretpostavili da će ispitanici oklevati da pritisnu dugme nakon kojeg će uslediti elektrošok. Na njihovo iznenađenje, desilo se upravo suprotno. Ispitanici su brže nego ranije pritiskali dugme koje “isporučuje” blagi bol usled elektrošoka. Ovo otkriće je iznenadilo naučnike: to bi značilo da kazna sama po sebi nije dovoljna da zaustavi nepoželjno ponašanje.  

(Ne)potvrđene pretpostavke
Tragajući za objašnjenjem, naučnici su pretpostavili da su ispitanici brže pritiskali “kazneno” dugme zbog povećanog uzbuđenja, odnosno da su zbog straha želeli da što pre prebrinu neprijatno iskustvo.
Ali, drugi eksperiment je pokazao da fizičko uzbuđenje nije odgovorno za to. “Ponovo su ispitanici zamoljeni da reše zadatak i ponovo su imali dva dugmeta da pritisnu: jedno koje je izazivalo slab elektrošok, i drugo koje je izazivalo jači elektrošok”. Nije postojao nikakav olakšavajući efekat nakon dobijanja jačeg elektro šoka, uprkos činjenici da je osoba kasnije bila uzbuđenija. Povećano uzbuđenje nije prihvatljivo objašnjenje za ovu pojavu. Zašto su onda ispitanici žurili da sebe izlože bolu?
“Pokazali smo da kazna sama po sebi ne dovodi automatski do promene ponašanja koje ju je izazvalo”, objašnjava prof. Eder. Umesto toga, ona čak može da olakša izvođenje kažnjivog ponašanja kada se redovno primenjuje. “To je slučaj kada se kazneni stimulans koristi kao povratna informacija za kontrolisanje ponašanja.”
Ako se radi o posledici ponašanja očekivanoj i pre nego što pritisnete taster, da li bi bilo moguće podstaći reakciju putem neutralnih stimulusa? Ova pretpostavka je potvrđena u kasnijim eksperimentima.
Jednostavnije rečeno: mozak koristi posledice ponašanja da bi lakše provocirao akciju, čak i ako su posledice neprijatne po nas.

Dajte deci alternativu
Iz svog istraživanja, psiholozi izvlače sledeći zaključak: “Nije da kazna uopšte ne deluje. Ali, ona ne dovodi uvek do suzbijanja neželjenog ponašanja. Čak ni onda kada ispitanici znaju da će uslediti nešto neprijatno.”
Poenta je dati deci alternativu! Odnosno, važno je deci objasniti šta je to željeno ponašanje kako bi imali orijentir. Jer, deca jedino mogu da nauče da prekinu sa nepoželjnim ponašanjem kada im date jasnu alternativu problematičnom ponašanju. Zato bi deci svakodnevno trebalo ukazivati na poželjno ponašanje, odnosno objašnjavati zašto je ono poželjno.


B. Soldatović

Izvor: www.sciencedaily.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Ne puštaj svoju kost... Da li ste ikada videli psa koji drži kost? Bez obzira koliko uporno pokušavate da izvučete tu kost iz njegovih usta, pas je neće pustiti. Biti kao pas koji ne pušta svoju kost znači biti neko ko želi ...
Koliko postižemo afirmacijama? ... Dugo sam se pitala zašto na neke afirmacije deluju fantastično, a na neke ne. Zašto neki vizualizacijom postižu mnogo toga, a neki ne. To je trajalo sve dok nisam krenula putem proučavanja moći ljudsk...
Kako postati i ostati optimista? ... Naša podsvest određuje naš mentalni stav i stepen optimizma, odnosno pesimizma. Od toga šta je uskladišteno u podsvesti zavisi šta izaći na površinu. Ako ubacujemo đubre u kantu za đubre, iz nje možem...
Emocije stvaramo sami... Mnogima je teško da prihvate da je naša realnost odraz onog što je u nama na različitim nivoima našeg bića. Lakše je kriviti druge i sebe predstavljati žrtvom. Tek k...
5 jutarnjih rituala protiv panike... Oni koji su skloni strepnji i panici iz iskustva znaju da sve počinje već ujutru – odmah po buđenju. Postoje, međutim, stvari koje možemo da uradimo ujutru, koje pomažu da se smirimo i na mnogo ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
    
  • Svetlana Savic 09.07.2017 14:47
   Treći put kupujem Neera sirup i prezadovoljna sam. Ovaj put je pomogao da vratim ...
 • O zdravlju, sasvim iskreno

  • Ivana 07.06.2017 00:36
   Danas sam pročitala knjigu i oduševljena sam. Iskrena ispovest i veoma hrabra ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  27 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +31 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 423

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Ne puštaj svoju kost

Detaljnije »