6 načina da jedemo svesnije

Brojna proučavanja zasnovana na činjenicama ukazuju da je svesno jedenje suštinsko za održavanje poželjne telesne težine. Usmeravanjem svesne pažnje na obroke i okolnosti koje ih prate možete da olakšate sebi da jedete manje, zdravije i da se osećate sitije.

Dajte vremena signalu da ste siti da stigne do vašeg mozga. Sporije jedenje je jedan od najboljih načina da omogućimo telu i mozgu da ispravno komuniciraju. Potrebno je otprilike 20 minuta da mozak jasno raspozna telesni signal da smo siti, pa je to jedan od čestih razloga što pojedemo previše. To jest, mi nastavljamo da jedemo iako smo već siti, samo što toga još nismo postali svesni. Međutim, ako usporimo jedenje, daćemo mozgu šansu da prepozna telesni signal da smo siti. Kako da jedemo sporije? Prvo, da sednemo za sto. Drugo, da duže žvaćemo hranu (npr. svaki zalogaj 25 puta). Zatim, da između zalogaja ostavimo kašiku, viljušku i nož pored tanjira, i ponovo ih uzmemo za sledeći zalogaj - to su inače neki starinski maniri za jelo, koji uopšte nisu besmisleni.
Odredite koji su vaši specifični pokazatelji da ste gladni. To jest, možete li da tačno odredite da li ste stvarno gladni ili prosto jelom zadovoljavate neku emocionalnu potrebu? Veoma često ne jedemo samo zato što smo gladni, već: zbog stresa, žalosti, frustracije, usamljenosti ili čak iz dosade. Možete li da odredite da li vam creva zaista krče, imate manjak energije i počinje da vam se blago vrti u glavi usled pada šećera u krvi? To su uglavnom opšti realni pokazatelji gladi, a svesno jedenje podrazumeva da slušamo telesne, a ne emocionalne signale za glad. Prema tome, pokušajte da odredite koji su stvarni signali vašeg tela da ste gladni, a koji su emocionalni pokretači vaše potrebe za jelom.
Jedite u zdravom okruženju. U mediteranskoj ishrani, koja se smatra verovatno najzdravijim načinom, svaki obrok je porodični i društveni događaj. Nesvesno jedenje uglavnom podrazumeva da jedete sami u nasumično vreme i na nasumičnim mestima, čak i u kolima, tražite hranu po kuhinjskim ormanima i jedete šta nađete i slično. Svesno jedenje bi podrazumevalo da se u manje-više utvrđeno vreme sedne za sto, hrana servira na tanjir i jede kuhinjskim priborom. Korisno je i ako se jede u ugodnom društvu, zato što ćete verovatno jesti sporije, uživati u razgovoru i učiniti obrok svesnijim i prijatnijim iskustvom.  
Jedite hranu, ne priče o njoj. To jest, jedite ono što ste zaista isprobali i utvrdili da je dobro i zdravo za vas i da vam prija, a ne ono što se reklamira ili preporučuje kao takvo. Nažalost ili na sreću, teško da vam neko drugi može reći koja hrana je zaista nabolja za vas. Moraćete da to sami istražite i otkrijete; što, naravno, ne isključuje da potražite savet nekog iskusnog nutricioniste, ili lekara, ili prijatelja koji ima pouzdano znanje u pitanjima ishrane.
Razmislite kako je hrana dospela na vaš sto. Retko ko od nas sam proizvodi hranu, ali ako ste nekad posadili salatu, krastavce, paradajz i sl. pa posle to ubrali i pojeli, verovatno je da ste u tome više uživali nego u kupovnoj hrani. Nije loše da pomislimo na ljude koji su gajili hranu koju kupujemo i na čitav proces kako je dospela do nas. To nam pomaže da uvidimo koliko smo kao pojedinci međuzavisni, ali takođe i da razvijemo zahvalnost prema onome što svaki pojedinac na ovom svetu čini za druge.
Kad jedete, jedite. To jest, nemojte istovremeno da kuckate po telefonu, gledate televiziju, čitate nešto i slično. Kad je hrana u drugom planu, jedemo nesvesno. Znate i sami iz iskustva koliko ste nezdrave hrane mogli da pojedete dok ste gledali neku utakmicu ili film i slično, a da to gotovo i ne primetite. Tokom obroka pokušajte da samo jedete, bez dodatnih aktivnosti koje biste obavljali paralelno sa obrokom.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 176

Svi članci u rubrici