7 dobrih navika za novu godinu

Sada, kada je nova godina počela, vreme je da preispitamo naše stare navike i da razmotrimo kako bismo mogli da loše navike postepeno pretvorimo u dobre. Evo nekoliko primera...


(1) Da li jedete meso? Ako je odgovor "da", probajte da ga jedete manje. Prvo, to će sigurno doprineti vašem zdravlju. Pet nezavisnih, obimnih studija pokazalo je da su vegetarijanci zdraviji od prosečne populacije. Drugo, to će doprineti zdravlju čitave planete. Možda niste znali, ali stočarska industrija učestvuju u ispuštanju ugljen-dioksida i gasova staklene bašte, a time i  globalnom zagrevanju, isto koliko i čitav svetski saobraćaj. Pre 3-4 godine britanski statističari su izračunali da ukoliko bi svaka osoba jela samo 10-11 grama mesa dnevno manje, na globalnom nivou to bi zaustavilo stalni rast ispuštanja gasova staklene bašte koji doprinose zagrevanju a potiču od stočne industrije.

(2) Jedite više organski gajenog povrća, voća i žitarica. Time smanjujete količinu pesticida koju unosite u organizam (statistika, na primer, pokazuje da prosečan Englez godišnje unese oko 5 kg pesticida u organizam putem konvencionalno gajenih poljoprivrednih proizvoda!). Da i ne govorimo da biranjem organskog izbegavate opasnost od GMO namirnica, kojih je sve više u opticaju. Suvišno je i reći koliko time možete da zaštitite vaše zdravlje.
Druga važna stvar je što kupovinom organskih proizvoda podržavate organsku poljoprivredu, kojoj pripada budućnost (ili bi bar trebalo da joj pripada), a posebno domaću organsku proizvodnju za koju Srbija ima izuzetne pogodnosti i šanse da je razvije.

(3) Izbegavajte pakovanu i prerađenu hranu filovanu aditivima. Kupujte integralne, beskvasne hlebove od manjih pekara, kupujte žitarice, voće i povrće na pijaci, u piljarama ili prodavnicama zdrave hrane i sami pripremajte svoje obroke. I najgori obrok koji ste sami pripremili kod kuće skoro sigurno je zdraviji od najboljeg "gotovog" obroka koji možete da nabavite.

Što se tiče grickalica, nabavite badema, lešnika, oraha i sl. na meru, pomešajte sa suvim grožđem, kajsijama, smokvama i nosite sa sobom. Po hranljivoj i zdravstvenoj vrednosti nema poređenja između ove prirodne mešavine i masnih, slanih, prženih "grickalica" u kesicama koje se nude u prodaji.

(4) Uvedite u ishranu fermentisane proizvode i napitke (kiseli kupus, probiotski jogurt i sir, kombuha i sl). Od zdravlja crevne flore ne zavisi samo varenje - poremećena crevna flora znači i oslabljen imunitet i veću sklonost alergijama.

(5) Koristite više magnezijuma u ishrani.
Po pravilu, ljudi na Zapadu imaju manjak magnezijuma, a uzimaju previše kalcijuma. Dakle: smanjite količinu mleka i mlečnih proizvoda (iz kojih potiče najveća količina kalcijuma koji prosečan čovek unosi) a povećajte konzumaciju integralnog pirinča, ovsa, badema, bundevinog semena, kakaoa, brazilskog oraha (prirodni izvori magnezijuma). Postoje takođe i mineralne vode sa posebno dobrim odnosom magnezijuma i kalcijuma - potražite ih. Možda ste znali, ali nije loše podsetiti se: magnezijum je jedan od ključnih elemenata kardiovaskularnog zdravlja i snažan faktor prevencije protiv raka.

(6) Angažujte se više fizički. Pored standardne rekreacije (šetnje, biciklizma, džoginga), naučite neke od vežbi koje uravnotežuju telesne energije i poboljšavaju zdravlje, kao što su hata joga, ći gung, tai či. Bez fizičke aktivnosti, zdrava ishrana malo vredi.

(7) Naučite da se opustite.
Stres je u korenu mnogih danas rasprostranjenih zdravstvenih problema. Da se uspešno opustite, naučite neke jednostavne vežbe disanja, relaksacije i meditacije koje su danas široko dostupne. One će vam doneti ne samo mentalne i duhovne, već i fizičke dobrobiti.

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 118

Svi članci u rubrici