9 razloga da ne sedite kući

Čak i kad je hladno i kad je vreme ružno bolje je izaći napolje makar na sat vremena nego provoditi sve vreme u zatvorenom prostoru.

Dug boravak u zatvorenim prostorijama nije preporučljiv, zato što:

Utiče loše na crevnu floru. Izlazak napolje povećava raznovrsnost mirobioma (crevne flore) jednostavno tako što vas izlaže raznovrsnijim sojevima bakterija (u zatvorenom prostoru ih je uvek manje i manje vrsta). Poznato je da je crevna flora jedan od osnovnih faktora imuniteta.
Lošije se spava. Iako spolja može da izgleda tmurno i sivo, napolju ipak ima dnevnog svetla, a to svetlo nam pomaže da održimo tzv. telesni časovnik (cirkardijalni ritam). Dakle, ako ceo dan upijate samo veštačku svetlost, postoji šansa da vam se ciklus spavanja poremeti.
Moguć je poremećaj apetita. To je povezano sa poremećajem spavanja; ako ste neispavani, to vodi ddo povećanja apetita, a kad ste u kući, nadohvat ruke su vam kolači, grickalice i sl. i velika je verovatnoća da ćete jesti više nego što vam treba.
Koža postaje bleda. Dugo provođenje vremena u zatvorenom učiniće vžda vam koža izgleda bleđe.
Mogu se intenzivirati problemi sa zglobovima i mišićima. Za to postoje dva razloge. Čim ste u zatvorenom prostoru, manje se krećete, što negativno utiče i na mišiće i zglobove. Drugo, ukoliko se ne izlažete svetlosti, nivo vitamina D će sigurno opadati, a manjak vitamina D je povezan sa bolom u zglobovima, pokazuju naučna istraživanja.
Lakše se prehladiti. Iako ovo zvuči paradoksalno, više virusa ima u zatvorenim prostorijama, pa ako vreme provodite uglavnom na poslu, kući, gradskom prevozu i sl. veća je šansa da ćete se prehladiti nego ako više vremena provodite napolju (na primer, otpešačite do posla, ako nije predaleko).
Mogu se pojačati stres i uznemirenost. Možda mislite da se ljudi osećaju opuštenije kad su unutra, ali je istina suprotna - u zatvorenom prostoru stres brže raste, tvrdi psihjatar dr Denijel Henderson. Dug boravak unutra i manjak kretanja mogu da učine da postanemo uznemireni bez razloga, i da počnu da nas nerviraju sitnice na koje inače ne bismo reagovali.
Može se javiti depresija. U medicini je poznat je osećaj zimske potištenosti, usled tmurnog vremena. Ali, on ima i fiziološki razlog: manjak vitamina D. Dakle, boravak na dnevnoj svetlosti, pogotovo ako ima bar malo sunca, svakako će pomoći da se osećate manje potišteno.
Može se javiti opsesivno ponašanje. Suviše vremena provedenog u kući, sa malo ili nimalo stimulusa iz spoljašnjeg sveta, može da podstakne opsesivno ponašanje - to je onaj način kad se hvatamo za sitnice i pokušavamo da ih dovedemo u savršeni red (iako to ponekad nema nikakvog smisla). Boravak napolju pomoći će da vam se razbistri u glavi.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 56

Svi članci u rubrici