Feng šui vodič za boje u stanu

feng3Ove predloge koristite samo kao vodič. Obratite pažnju na svoju intuiciju. Boje koje volite obično su i one kojima se okružujete. Inače, ovaj predlog potiče iz zapadne škole feng šuija. Valja znati da postoje i druge škole feng šuija.

Boje deluju na naše fizičko, emocionalno i duhovno blagostanje. Prema feng šuiju, boje su povezane sa pet elemenata iz prirode: vatra, zemlja, metal, voda i drvo i imaju značajnu ulogu u stvaranju uravnoteženog životnog prostora. Ova teorija se zove teorija pet elemenata i predstavlja osnovu feng šuija i kineske medicine. Ovi elementi imaju i predmete, oblike, sezone, organe u telu, čakre i boje povezane sa njima. Ali, koloristička komponenta je često najmoćnija.

Spavaća soba
Najbolje boje: zemljani tonovi, pastelni bež tonovi, uključujući i svetlu nijansu žalfija zelene i boje koje su manje intenzivne.
Ne preporučuje se: svetle, jarke boje, poput jarkocrvene, roze, purpurne, narandžaste, kao ni tamne boje poput crne, braon, sive, tamnoplave, tamnozelene.
Zašto? Spavaća soba treba da bude mirno mesto za odmor i obnovu. Previše jake boje su previše aktivne za spavaću sobu, dok su tamne boje depresivne. Dečje sobe ne treba bojiti u roze i purpurno crvenu, ove boje su dozvoljene samo u detaljima, u suprotnom će deca u ovim sobama uživati tokom aktivnog dela dana, ali ćete ih teško uspavati.

Kupatilo
Najbolje boje: zemljani tonovi, pastelne boje, bela.
Ne preporučuje se: plava, „vodene“ nijanse, tamne boje poput crne, sive, tamnoplave, tamnobraon ili tamnozelene.
Zašto? Kupatilo već ima dovoljno vodenog elementa. Još više plave znači još elementa vode, što dovodi do neravnoteže. Zemljani tonovi uravnotežuju vodene elemente u krugu pet elemenata i unose potrebnu ravnotežu.

Kuhinja
Najbolje boje: zemljani tonovi, jarke, svetle boje.
Ne preporučuje se: nijanse crvene, crna, tamnoplava, zelena, tamnozelena, tamnobraon.
Zašto? Kuhinja treba da bude aktivan, radošću ispunjen prostor, ali već sadrži u sebi dosta vodenih i vatrenih elemenata. Najbolji element za uspostavljanje ravnoteže je zemlja, koju predstavljaju zemljani tonovi. To može da bude svetložuta, zlatna, bogata nijansa terakote ili neke druge jarke boje. Zemlja podržava svesnost i prisutnost u sadašnjem trenutku, što je potrebno upravo u kuhinji gde se radi sa vatrom i noževima, što niso rizik. Boje elementa vode, poput crne, sive, tamnoplave, zelenih i braon nijansi, ne doprinose svesnosti, pažnji i prisutnosti, a mogu da budu previše depresivne za prostor koji oličava aktivnost i radost.

Trpezarija
Najbolje boje: zemljani tonovi, žalfija zelena, pastelne boje, manje intenzivne nijanse boja.
Ne preporučuje se: crvene nijanse (osim ukoliko ne želite više da jedete, jer crvena stimuliše sve, pa i apetit), crna, siva, tamnoplava, tamnozelena, tamnobraon.
Zašto? Trpezarija bi trebalo da bude mirno mesto, a zemljani tonovi upravo doprinose miru i dobrom varenju. Možete koristiti sve boje koje volite, ali u bleđim nijansama, ali nemojte koristiti boje iz vodenog spekta (crna, siva, tamnoplava, tamnozelena, tamnobraon). Isti princip važi i za spavaću sobu.

Radna soba
Najbolje boje: jarke boje za aktivan prostor. Izaberite boje koje volite. Bela i krem su odlične, jer predstavljaju metal, element koji podržava mentalnu jasnoću.
Ne preporučuje se: tamniji tonovi boja, pre svega iz vodenog spektra, jer su previše neutemeljeni i nestabilni.
Zašto? Radna soba bi trebalo da podstiče aktivnost, to nije soba u kojoj je potrebno da budete udobno ušuškani, jer onda ništa nećete stići da uradite.

Dnevna soba
Za dnevnu sobu važi isto kao za spavaću sobu i trpezariju. Neka boje budu udobne i prijatne, sa ne tako jakim nijansama omiljenih boja.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Omega 3 i demencija... Istraživači sa Univerziteta istočne Finske objavili su rezultate proučavanja koje objašnjava kako velika koncentracija omega 3 polinezasićenih masnih kiselina dugog lanca smanjuje rizik od malih možda...
Brokoli protiv karfiola... I brokoli i karfiol sadrže brojne korisne hranljive sastojke, ali u međusobnom "okršaju" brokoli je za nijansu odneo pobedu nad karfiolom. To, naravno, ne znači da ne treba da uživate i u jednom i u d...
postoji četiri tipa spavača... Klinički psiholog dr Majkl Brojs koji se posvetio proučavanju spavanja (poznat i po nadimku "doktor za spavanje") podelio je ljude u četiri kategorije po tome kako spavaju i kada ustaju. Lavovi: to s...
Svestan život čuva liniju... Uobičajeni stereotip je da se održavanje poželjne telesne težine povezuje sa dijetama – čiji je tačan naziv kod nas „redukcione dijete“ – koje u suštini niko ne voli, ali kad mora da se smrša, spremni...
Kako postati ranoranilac... Mada su ljudi koji ostaju kasno noću i dugo spavaju i oni koji se bude rano možda uslovljeni genetikom i metabolizmom, ne kaže se uzalud: “Ko rano rani, dve sreće grabi”. Postoje načini da...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 130

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Omega 3 i demencija

Detaljnije »