Hodanje dobro za mentalno zdravlje

hodanjementO hodanju se uglavnom govori kao o dobrom za sagorevanje kalorija i skidanje kilograma. Ali, hodanje donosi iznenađujuće dobrobiti mentalnom zdravlju. Evo koje.  

Bilo da redovno idete u kraće ili duže, sporije ili brže šetnje da biste smršali, da smanjite nervozu, potištenost, ili da podignete nivo energije, radite pravu stvar. Hodanje je zaista dobro i za opšte zdravlje, a posebno za mentalno zdravlje, zato što:

Smanjuje stres i depresiju. Sposobnost fizičkog vežbanja da smanji stres tako je dobro dokumentovana da je to prva mentalna dobrobit šetnje koja se obično navodi. Šetnja podstiče proizvodnju norepinefrina, koji pomaže da se reguliše reakcija mozga na stres. Endorfini koji se oslobađaju tokom hodanja, u nekim slučajevima, efikasni su u uklanjanju depresije isto koliko i lekovi, antidepresivi.
Povećava samopouzdanje. Ma koliko da imate kilograma, ili godina, izlazak u šetnju doprineće vašem osećaju samopouzdanja i samouvažavanja.
Podstiče kreativnost. Jedno proučavanje je pokazalo da šetnja može da podstakne kreativnost tokom čitava dva sata. Dakle, sledeći put kad osetite da ste izgubili inspiraciju, probajte da prošetate nekim lepim krajem! I lepota prirode i šetnje mogu da podstaknu kreativnost, ukazuju istraživanja.  
Pomaže da uradite više. Ako ste zapeli u poslu i čini vam se da ne možete više, izađite u kratku šetnju. Nekoliko istraživanja ukazalo je da su radnici koji redovno šetaju produktivniji i imaju više energije od onih koji to ne čine. Ako vam raspored na poslu to dopušta, planirajte šetnju negde oko podne, pošto je to najbolje vreme za šetnju u skladu sa telesnim cirkadijarnim ritmom.
Pomaže da se prevaziđe zavisnost. Zavisnosti su povezane sa lučenjem dopamina u mozgu, kao reakcije na npr. alkohol, droge, pa čak i neku hranu. Koju god zavisnost nastojite da prevaziđete, šetnja doprinosi lučenju dopamina i tako stvara pozitivnu adikciju koja će moći da zameni onu negativnu.
Obnavlja mozak. Istraživanja su ukazale da fizičke vežbe, kao što je šetnja, pokreću proces poznat kao neurogeneza – stvaranje novih ćelija u mozgu. To pozitivno utiče na rad mozga u celini. A intenzivno ili naporno hodanje može da podstakne proizvodnju proteina poznatog kao BDNF, koji može da doprinese boljem učenju, donošenju odluka i višem tipu mišljenja.
Usporava kognitivno opadanje i poboljšava pamćenje. Sa starenjem, broj moždanih ćelija opada. Jedan od načina da se zaštitite od kognitivnog propadanja je i šetnja. Posebno je korisno ako se počne imeđu 25. i 45. godine, ali nikad nije kasno da počnete redovno da šetate. Ako primetite da ste postali pomalo zaboravni, možda će vam redovna šetnja pomoći da se to popravi.

Srodni članci (po ključnim rečima)

6 mitova o sokovima... Postalo je popularno cediti sokove od svega i svačega. Naravno, uz to ide oprema za ceđenje koju morate dobro da platite. Nažalost, mnoge tvrdnje o zdravstvenim dobrobitima sokova nisu zasnovane na či...
U trendu je fermentisana hrana... Hrana fermentisana pomoću posebne kođi gljivice postaje trend u restoranima na Zapadu. To je možda jedan od najpozitivnijih prehrambenih trendova poslednjih decenija, zato što su fermentisane n...
Zašto koristiti spirulinu... Spirulina je plavo-zelena mikroalga puna hranljivih materija. Mogla bi se konzumirati svakog dana radi zdravlja. Evo deset dobrih razloga… Deluje protiv infekcija. Naučno je pokazano da ti proteini...
Šta se dešava kad...... ...prestanete da pijete dijetalne gazirane napitke? Eliminisanje gaziranih bezalkoholnih napitaka zaslađenih veštačkim zaslađivačima poboljšaće vaše zdravlje, od glave do pete, ev...
Soja za sve... Danas postoji veliko interesovanje za soju ne samo zbog toga što je ona odlična zamena za meso, a neuporedivo je jeftinija od njega, već i zbog toga što predstavlja bogat izvor zaštitnih materija i bi...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 90

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

6 mitova o sokovima

Detaljnije »