Intenzivno bolje od umerenog

Aktivnosti od kojih se zadišemo i oznojimo bolje su za dugovečnost od umerene fizičke aktivnosti, utvrdili su australijski istraživači.

Ovo što su otkrili istraživači Univerziteta Džejms Kuk potpuno je suprotno dosadašnjim lekarskim preporukama koje su favorizovale umerenu fizičku aktivnost (šetnju i sl). To veoma obimno istraživanje trajalo je više od 6 godina i pratilo preko 204.542 sredovečnih i starijih odraslih ispitanika. Pri tome su poređeni oni koji su upražnjavali umerene fizičke aktivnosti (lagano plivanje, tenis radi zabave ili rad u vrtu i po kući) sa onima koji su intenzivnije vežbali, npr. džogirali, praktikovali aerobik ili takmičarski tenis. Zaključak je bio da je intenzivna aktivnost ključ da se izbegne preuranjena smrt. Naime, u grupi osoba koje su praktikovale intenzivnu fizičku aktivnost pokazalo se da je rizik od ranije smrti za 9 do 13% manji nego u grupi koja se bavila samo umerenom aktivnošću.
“Dobrobiti od intenzivne fizičke aktivnosti odnose se i na muškarce i na žene svih životnih doba i nezavisne su od ukupnog vremena koje se provede u vežbanju. Naši rezultati ukazuju da, bilo da ste gojazni ili ne, bilo da imate srčano oboljenje ili dijabetes, ako ste u stanju da obavite neku intenzivniju aktivnost, to može da značajno doprinese produženju života”, izjavio je vođa istraživanja dr Klaus Gebel.
Istraživači takođe tvrde da ovi rezultati ukazuju da lekarske i uopšte zdravstvene preporuke koje se tiču javnog zdravlja treba da više ohrabruju intenzivnu fizičku aktivnost. 
Sadašnja preporuka Svetske zdravstvene organizacija, kao i zdravstvenih autoriteta, je da bi odrasli trebalo da sprovedu bar 2 i po sata umerene fizičke aktivnosti ili 1 sat i 15 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. To bi značilo da se dva minuta umerenog vežbanja smatra ekvivalentom jednog minuta intenzivnog vežbanja. Međutim, istraživači kažu da to nije tako jednostavno i pravolinijski, jer njihovi rezultati ukazuju da čak i mala količina intenzivne aktivnosti može da pomogne da se izbegne  preuranjena smrt od uzroka koji se mogu sprečiti.
"Što se tiče onih koji imaju neko oboljenje, ili u celini starijih ljudi, kao i onih koji nikad ranije nisu sprovodili neku intenzivnu fizičku aktivnost, važno je da se konsultuju sa lekarom. Ranija istraživanja ukazuju da trening u intervalima, sa kratkim periodima intenzivnog napora, može da se izvede i sa starijim ljudima, uključujući i one koji su gojazni”, dodao je vođa ovog istraživanja.
Istraživanje je objavljeno u uglednom časopisu JAMA Internal Medicine.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 96

Svi članci u rubrici