Kako da napravite vertikalni vrt

Vertikalno vrtlarenje je pogodno za gradske uslove, zato što biljke možete gajiti bukvalno na zidu, bez ili na veoma malo zemlje. Ipak je to prirodan proces, pošto i u prirodi postoje biljke koje rastu na staništima gotovo bez zemlje.

Vertikalno vrtlarstvo je idealno za manje prostore, koje će ekološki i estetski osvežiti. Doprinosi i energetskoj efikasnosti jer deluje rashlađujuće leti i poboljšava kvalitet vazduha. Visina vertikalnog vrta može da varira od ogromne (zidovi nebodera) do vrlo male (unutrašnjost stana). Ako želite, čak i čitav zid svoje kuće možete pretvoriti u vertikalni vrt. Evo kako.

Izaberite površinu
Za početak izaberite vertikalnu površinu gde želite da zasadite vrt – na primer, spoljni zid kuće. Izbor biljaka zavisiće od pozicije zida i količine svetlosti koju prima. Ako želite da gajite određene vrste biljaka, izaberite mesto koje će im najviše odgovarati.

Napravite police

Za biljke treba napraviti okvir koji po izgledu podseća na kancelarijske police.
Najlakši materijal za održavanje je plastika, mada možete koristiti i metal koji je skuplji i teži, ili drvo (njemu će biti potrebna dodatna zaštita od vlage i buđi).
U okvir stavite kvalitetnu zemlju, a zatim ga prekrijte čvrstom tkaninom koja će zadržavati biljke i zemlju u okviru.
Trebaće vam najmanje dva sloja tkanine, spojite ih pocinkovanim zavrtnjima i nerđajućim spojnicama, dobro je zategnite da ne bude naborana.

Pripremite sistem za navodnjavanje
Da bi biljke uspešno rasle na vertikalnoj površini potreban im je sistem za navodnjavanje koji ih može ravnomerno snabdevati vlagom.
Za to možete kupiti sisteme za navodnjavanje osmišljene baš za vertikalne bašte.
Sistem mora da radi automatski jer se vertikalni vrtovi brzo suše, pa je potrebno navodnjavati biljke nekoliko puta dnevno. Utvrdite optimalnu količinu vode za vaše biljke tako da ne curi sa zida, a da zemlja bude dovoljno vlažna.
Ako hoćete da sistemom za navodnjavanje napravite sami, mogu vam poslužiti boce za infuziju koje se koristi u medicini (može se nabaviti u prodavnicama medicinske opreme).

Izaberite sistem za đubrenje
Da biste ravnomerno đubrili zelenu površinu, potreban je sistem za ubrizgavanje  đubriva koji možete povezati sa sistemom za navodnjavanje. Kada završite s đubrenjem, sistem za navodnjavanje spojite na izvor vode. Imajte na umu da će vam možda voda ponekad procuriti iz vertikalnog vrta, tako da bi bilo dobro ispod posaditi gredicu s cvećem.

Odaberite biljke
Kod odabira biljaka vodite računa o suncu, sjeni, vlažnosti, vetru i hladnoći po zimi. Ako nameravate da tu baštu ostavite napolju tokom zime, najbolje je da sadite biljke koje rastu u hladnijim podnebljima od onog u kome vi  živite.
Isto tako, vertikalni vrt možete tokom zime preneti na suvo i hladno mesto I čuvati ga tu dok biljke miruju. Sadite domaće sorte. To mogu biti grmolike biljke, cveće, povrće, voće ... Za naše podneblje pogodna je, npr, mešavina zimzelene paprati, mahovine, trave i niskih grmolikih vrsta.
 
Posadite biljke
Da biste posadili biljke, u tkanini napravite rupice kroz koje ćete posaditi biljke. Pokušajte da biljke zataknete što više od zemlje oko korena i ubacite ih u prorez.
 
Uredite vrt
Najzabavniji deo vertikalnog vrtlarstva je kreiranje zelenih kompozicija.
Pravilan odabir ključan je za estetski izgled i za životni ciklus biljaka, njihov razvoj i održavanje.

 


A. Milinković
 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zdravim navikama protiv visokog pritiska... Uobičajeni obrazac ishrane koji se smatra dobrim za regulaciju povišenog krvnog pritiska, odnosno korišćenje velike količine žitarica i malo masti, može da bude upravo kontraproduktivan u rešavanju to...
Moje iskustvo neera dijete... Neera sirup upotrebljavam jednom godišnje i to već duži niz godina. Nemam problem sa prekomernom težinom pa ga koristim u svrhu čišćenja i detoksikacije organizma, gde se pokazao kao izu...
Zdrave zamrznute poslastice... Koristite voće, jogurt, semenke, kako biste dobili osvežavajući i hranljivu kombinaciju vitamina, minerala, vlakana i savršenog ukusa. Ražnjići od zamrznutog grožđaNa drvene ražnjiće poređaj...
Kako navići decu na zdraviju hranu... Danas, kada imamo sve veću ponudu i sve primamljivije reklame namirnica koje ne doprinose zdravlju, u zapadnom svetu a i kod nas imamo rastući problem dečije gojaznosti, izazvan uglavnom konzumiranjem...
Limun je mnogo zdrav... Sad mu je sezona, a istraživanja ukazuju da jača imuni sistem, doprinosi sniženju holesterola i krvnog pritiska... a posebno njegova kora ima antikancerogena svojstva. Limun sadrži antikancerogene ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 82

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zdravim navikama protiv visokog pritiska

Detaljnije »