Kako da napravite vertikalni vrt

Vertikalno vrtlarenje je pogodno za gradske uslove, zato što biljke možete gajiti bukvalno na zidu, bez ili na veoma malo zemlje. Ipak je to prirodan proces, pošto i u prirodi postoje biljke koje rastu na staništima gotovo bez zemlje.

Vertikalno vrtlarstvo je idealno za manje prostore, koje će ekološki i estetski osvežiti. Doprinosi i energetskoj efikasnosti jer deluje rashlađujuće leti i poboljšava kvalitet vazduha. Visina vertikalnog vrta može da varira od ogromne (zidovi nebodera) do vrlo male (unutrašnjost stana). Ako želite, čak i čitav zid svoje kuće možete pretvoriti u vertikalni vrt. Evo kako.

Izaberite površinu
Za početak izaberite vertikalnu površinu gde želite da zasadite vrt – na primer, spoljni zid kuće. Izbor biljaka zavisiće od pozicije zida i količine svetlosti koju prima. Ako želite da gajite određene vrste biljaka, izaberite mesto koje će im najviše odgovarati.

Napravite police

Za biljke treba napraviti okvir koji po izgledu podseća na kancelarijske police.
Najlakši materijal za održavanje je plastika, mada možete koristiti i metal koji je skuplji i teži, ili drvo (njemu će biti potrebna dodatna zaštita od vlage i buđi).
U okvir stavite kvalitetnu zemlju, a zatim ga prekrijte čvrstom tkaninom koja će zadržavati biljke i zemlju u okviru.
Trebaće vam najmanje dva sloja tkanine, spojite ih pocinkovanim zavrtnjima i nerđajućim spojnicama, dobro je zategnite da ne bude naborana.

Pripremite sistem za navodnjavanje
Da bi biljke uspešno rasle na vertikalnoj površini potreban im je sistem za navodnjavanje koji ih može ravnomerno snabdevati vlagom.
Za to možete kupiti sisteme za navodnjavanje osmišljene baš za vertikalne bašte.
Sistem mora da radi automatski jer se vertikalni vrtovi brzo suše, pa je potrebno navodnjavati biljke nekoliko puta dnevno. Utvrdite optimalnu količinu vode za vaše biljke tako da ne curi sa zida, a da zemlja bude dovoljno vlažna.
Ako hoćete da sistemom za navodnjavanje napravite sami, mogu vam poslužiti boce za infuziju koje se koristi u medicini (može se nabaviti u prodavnicama medicinske opreme).

Izaberite sistem za đubrenje
Da biste ravnomerno đubrili zelenu površinu, potreban je sistem za ubrizgavanje  đubriva koji možete povezati sa sistemom za navodnjavanje. Kada završite s đubrenjem, sistem za navodnjavanje spojite na izvor vode. Imajte na umu da će vam možda voda ponekad procuriti iz vertikalnog vrta, tako da bi bilo dobro ispod posaditi gredicu s cvećem.

Odaberite biljke
Kod odabira biljaka vodite računa o suncu, sjeni, vlažnosti, vetru i hladnoći po zimi. Ako nameravate da tu baštu ostavite napolju tokom zime, najbolje je da sadite biljke koje rastu u hladnijim podnebljima od onog u kome vi  živite.
Isto tako, vertikalni vrt možete tokom zime preneti na suvo i hladno mesto I čuvati ga tu dok biljke miruju. Sadite domaće sorte. To mogu biti grmolike biljke, cveće, povrće, voće ... Za naše podneblje pogodna je, npr, mešavina zimzelene paprati, mahovine, trave i niskih grmolikih vrsta.
 
Posadite biljke
Da biste posadili biljke, u tkanini napravite rupice kroz koje ćete posaditi biljke. Pokušajte da biljke zataknete što više od zemlje oko korena i ubacite ih u prorez.
 
Uredite vrt
Najzabavniji deo vertikalnog vrtlarstva je kreiranje zelenih kompozicija.
Pravilan odabir ključan je za estetski izgled i za životni ciklus biljaka, njihov razvoj i održavanje.

 


A. Milinković
 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tri koraka do sreće... Jedan “Guglov” inženjer razvio je “algoritam” u tri koraka, koji bi trebalo da pomogne zaposlenima u ovoj kompaniji da postanu srećniji. Ako mislite da bi to moglo koristiti i ...
Probiotici snižavaju pritisak... Probiotici (korisne crevne bakterije, mikroflora) donose brojne blagodeti organizmu. Nova istraživanja su utvrdila da čak mogu da doprinesu i sniženju povišenog krvnog pritiska. Jedno novo istraživ...
Avokado čamci... Sve više se mišljenja nutricionista kreću u pravcu da doručak treba da bude jak i obilan, maltene glavni obrok dana. Ovaj sjajni recept snabdeće vas već ujutru zdravim mastima i belančev...
Susam i med: lekoviti dvojac... Mešavina susama i meda je sjajan izvor gvožđa, mangana, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, fosfata, omega 3 i 6 masnih kiselina i vitamina E, A i B. I povoljno deluje na organizam u celini... ...
pijenje gline ima smisla... Verovatno znate da u prodaji postoji glina u prahu i da neki zagovornici prirodne medicine preporučuju da se ona pije. Verovatno ste se i pitali da li to ima nekog smisla. Izgleda da ima, sudeći po tv...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 119

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tri koraka do sreće

Detaljnije »