Kako da obedujemo u miru

Ljudi su u žurbi, uznemireni, često takvo raspoloženje donesu u kuću, pa je ono prisutno i za stolom, tokom obeda. A ručak ili večera trebalo bi da proteknu u opuštenoj atmosferi. Kako to postići?

Uz jake glasove sa tv-a, zvonjavu fiksnog i mobilnog, oglašavanja kompjutera kad god vam stigne pošta, ručak ili večera mogu da postanu izvor stresa, kažu stručnjaci. Kada tome dodate sitne čarke vaše dece, roditeljski povišen ton dok „sprovodi disciplinu“, zajednički obed može da postane „mesto za izbegavanje“.
A istraživanja upravo pokazuju da mirna atmosfera za stolom prija osobama svih uzrasta i statusa (porodični ljudi, parovi, samci). „Kada večerate u miru i polako, to ne samo da godi vašoj duši, već i organima za varenje“, kaže dr Loren Ekrot, psiholog.
Evo nekoliko praktičnih saveta, kako da obedujete u prijatnoj atmosferi.

1. Utišajte zvučnike
Ništa ne smanjuje stres kao snižavanje jačine zvuka. To znači da tokom obeda isključite mobilni telefon (i ne odgovarate na fiksni), televizor, radio. Savetuje se tiha, opuštajuća muzika, koja sama po sebi već utiče na snižavanje nivoa stresa. Dr Ekrot preporučuje da svaki član porodice učestvuje u izboru muzike, ili da za svaki obrok drugi član porodice bira „muzičku podlogu“. A možete da „narežete“ svoju porodičnu kompilaciju „muzike za obedovanje“.

2. Lepo postavite sto
To ne znači da treba za svakodnevni obrok da postavljate “svečani” stoljnjak i tanjire. Podmetači jarkih boja biće dovoljni. Kao i buket svežeg cveća na stolu, na primer.

3. Prijatno osvetljenje
Kao što jaki zvuci mogu da smetaju, tako može da smeta i prejako osvetljenje. Osvetlite trpezariju lampama, a na sto postavite i poneku sveću, zašto da ne. Ako imate malu decu, koristite svećnjak sa težom podlogom koji nije lako oboriti. Postavljanje sveća, koje su obično asocijacija za neke svečane ili specijalne prilike, govori o tome da je svaki obrok važan.

4. Lagani razgovori
Prečesto, kažu stručnjaci, vreme obedovanja, kada se porodica okupi za stolom, prođe u negodovanju ili žalbama. Ovo se posebno odnosi na roditelje koji vreme za ručak ili večeru koriste za disciplinovanje svoje dece, jer misle da je to jedino vreme kada imaju dečju pažnju. Da biste to izbegli, stručnjaci preporučuju da tokom obeda budete pozitivni i da odložite nezgodne razgovore i negativne komentare za neko drugo vreme. Nemojte deci tokom obeda da držite predavanja ili im prigovarate, umesto toga iskoristite ovo vreme da ih pohvalite za nešto što su uradili, odnosno ograničite se samo na pozitivne komentare. Takođe, nemojte tokom obeda da razgovarate o tome šta sve morate da uradite, o svojim zdravstvenim problemima, o problemima na poslu… Umesto toga, istaknite najbolje trenutke toga dana ili razgovarajte o nekim lepim stvarima koje ste čuli ili videli.

5. Kuvajte u prijatnoj atmosferi
Možete najlepše da postavite sto, da pustite najprijatniju muziku, hrana može da miriše božanstveno, ali ako ste, dok ste pripremali hranu, bili ljuti, besni, pod stresom, to će se osetiti za stolom, kažu stručnjaci. Zato, kada dođete kući s posla, malo se odmorite pre nego što se uputite u kuhinju. Duboko udahnite nekoliko puta, pokušajte da se opustite i ostavite “iza sebe”sve negativno što ste doživeli tokom dana pre nego što uđete u kuhinju. Da biste uštedeli sebi vreme za kuvanje i samim tim izbegli “stres prilikom pripremanja hrane”, ponešto uradite ujutro, pre nego što krenete na posao. Na primer, skuvajte testeninu… Što manje budete imali da uradite pred sam obed, bićete opušteniji, što će uticati na ponašanje svih ukućana.

6. Realni ciljevi
Narvno, ne možete sve nabrojano sprovesti baš svakog dana. Postoje dani kada je to, iz ovog ili onog razloga, jednostavno nemoguće. Stručnjaci kažu da porodica ne mora da obeduje zajedno baš svakog dana. Da biste ručali ili večerali u opuštenoj atmosferi, dobro isplanirajte obroke. Nekad je lakše da “glavni obrok” tokom dana bude doručak, pa onda isplanirajte da nekoliko puta nedeljno porodično doručkujete. Ako je to večera, onda isplanirajte zajedničke večere nekoliko puta nedeljno.
I, ne zaboravite, nije hrana najvažnija, već povezanost i osećanja koja delite sa svojom porodicom.

 

Tekst preuzet iz najnovijeg broja 21 časopisa Hrana kao lek

 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Voće i povrće mnogo manje hranljivo... Voće i povrće koje se danas prodaje u Kanadi i SAD sadrži mnogo manje nutrijenata nego što ga je sadržalo 1950-tih, utvrdila je analiza koju su sproveli The Globe and Mail i CTV News poređenjem...
Dom utiče na vaše raspoloženje... Na vaše telo, um i duh mogu uticati različiti činioci u domu. Evo kako da svoj dom učinite prijatnijim mestom za život za sebe i svoju porodicu. Visina tavanice Više tavanice daju osećaj slobode, ...
Možda niste znali o vitaminu C...... Uticaj vitamina C (askorbinske kiseline) na imunitet je najpoznatiji, ali ovaj vitamin deluje i na sagorevanje masti, skidanje kilograma, vid, hipertenziju...   Vitamin C i disanje Nedavna...
Koji mineral nam fali... Većina nas je doživela jaku žudnju za nezdravim namirnicama. Bilo da se radi o čokoladi, krofnama, slanim grickalicama ili testeninama – naše telo ih želi, ali jedenje te hrane ne prekida žudnju, zato...
nezačinjena hrana nije "bljutava"... Naviknutost na konzumaciju pre svega kupovnih peciva, testa, slatkiša i sokova, menja osetljivost ljudskog čula ukusa čiji prag nadražljivosti postaje jako visok. To znači da onaj ko se navikao na tak...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 98

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Voće i povrće mnogo manje hranljivo

Detaljnije »