Kako da udišemo manje toksina

Udisanje štetnih materija iz okolnog vazduha je verovatno najpodmukliji oblik izlaganja raznim hemikalijama, jer obično i ne razmišljamo o tome. A ne razmišljamo zato što podsvesno pretpostavljamo da je to neizbežna činjenica. Ali, nije!

Mi smo svakodnevno izloženi velikom broju zagađivača iz vazduha. Ipak, ima mnogo načina na koji možemo da smanjimo udisanje štetnih isparanje, sprejeva, čestica i sličnog. Ako postupamo oprezno, možemo da smanjimo štetu koju bismo inače naneli plućima, očima, grlu, ali i unutrašnjim organima, kada materije koje smo udahnuli dospeju u krvotok.

 

Isparenja od sredstava za čišćenje

Sredstva za čišćenje kuće su najštetnija u pogedu toksičnih isparenja. Nekoliko proučavanja je pokazalo da je nivo štetnih isparenja u zatvorenom  u većini kuća ili stanova nekoliko puta veći nego napolju! Uzrok tome su najverovatnije mnogi preparati za čišćenje (kupatila, radnih površina, tepiha) u kombinaciji sa osveživačina vazduha, svećama, parfemima, sprejevima za kosu i drugim hemikalijama koje raspršujemo po kući gotovo svakodnevno.

Sredstva za čišćenje šporeta i rerni, sredstva za prozore (na bazi amonijaka), jaki hemijski rastvarači masnoća (za suđe i sl), sredstva za čišćenje kada, toaleta i sl – svi sadrže hemikalije koje nesumnjivo štete nežnom tkivu pluća, kada ih udahnemo. Ponekad u uputstvima za upotrebu čak možemo da nađemo da se korisnicima preporučuje da nose zaštitne maske preko nosa i usta kada koriste ova sredstva!

Udisanje ovih isparenja može dovesti do mučnine, vrtoglavice, kijanja i curenja iz nosa, nekontrolisanog kašlja i suzenja očiju – da pomenemo samo neke. To se dešava zato što sve hemikalije i rastvarači kao što su benzen, varikina i isparljive kiseline koje rastvaraju prljavštinu i masnoću iritiraju ljudska tkiva.

KAKO SE ZAŠTITITI:

U ovom pogledu možete sebi pomoći ako čišćenje sprovodite na malo više “ekološki” način. Na primer, vruća voda, bez ikakvih dodatih hemikalija, može da očisti većinu površina u kući, uključujući i suđe (ukoliko nije previše zagorelo). Razne vrste sirćeta, eterična ulja, pa čak i sok od limuna rastvoren u vodi predstavljaju veoma efikasne prirodne čistače!

Osveživači prostorija

Jedno istraživanje je pokazalo da nekoliko često korišćenih osveživača prostorija često sadrže veoma toksične hemikalije koje čak nisu ni navedene na deklaraciji! U ove preparate spadaju sprejevi, praškovi za tepihe, mirišljivi osveživači za kupatila i slično

Mnogi osveživači vazduha mogu da izazovu peckanje u grlu i očima, iritaciju pluća, mučninu, curenje iz nosa i kijanje, pa čak mogu da podstaknu i napade astme. Osveživača prostorija ima svuda. Čak i ako ih vi ne koristite kod kuće, mnogi restorani i prodavnice ih koriste u velikoj količini, kao i javno toaleti.

KAKO SE ZAŠTITITI:

Ako ste primetili da neki određeni miris pogoršava vaše alergije ili smeta grlu i plućima, naprosto nastojte da što manje vremena provodite u prostoru u kome se on koristi.

Često provetravanje u velikoj meri može da smanji koncentraciju tih hemikalija u vazduhu i da umanji njihovo štetno delovanje.

Parfemi, lakovi za kosu i druga sredstva za ličnu “higijenu”

Parfemi su veoma nezgodni kada se udišu, pošto često sadrže na stotine raznih hemikalija, pomoću kojih se dobija njihov miris. Većina parfema se nanosi na telo tako šro se poprskaju u finom spreju, koji potom dospeva u okolni vazduh i mi ga udišemno.

Lakovi za kosu i ostali produkti za ličnu higijenu (dezodoransi i sl) koriste se u obliku aeroslonih sprejeva koji opet povećavaju količinu štetnih hemikalija u vazduhu i opšte zagađenje.

KAKO SE ZAŠTITITI:

Ukoliko umesto sprejeva koristimo pumpice za raspšivanje ili štrcaljke koje nanose određeni preparat na tačno određenu površinu, manje hemikalija će dospeti u vazduh.

Pomoći će i ako pokrijemo nos ili usta dok raspršujemo određeni preparat (npr. dezodorans).

Idealno rešenje je koristiti prirodne preparate za ličnu higijenu bez hemikalija, koji se sada mogu naći u većini bolje snabdevenih prodavnica zdrave hrane.

 

Izvori:

 

http://lesstoxicguide.ca/index.asp?fetch=household

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/07/080723134438.htm

 

http://www.aerias.org/desktopmodules/articledetail.aspx?articleid=112

 

Learn more: http://www.naturalnews.com/035021_environmental_toxins_exposure_perfumes.html#ixzz1n0BwOHF8


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 156

Svi članci u rubrici