Kako izbeći praznično neraspoloženje

Mnogi ljudi, pred neizvesnom budućnošću i ne tako ružičastom sadašnjošću, „pokleknu“ upravo pred praznike, kada je veselo raspoloženje gotovo imperativ, pa postaju neraspoloženi, zabrinuti, tužni... Evo nekoliko saveta kako da to izbegnete.

Istraživanja pokazuju da depresivno raspoloženje ponekad dostiže vrhunac baš tokom, ili neposredno nakon praznika, posebno kod ljudi koji su i inače skloni depresiji i lošem raspoloženju. Neispunjena očekivanja, gubitak drage osobe, prekomerno trošenje, čak i previše jela i pića, mogu da doprinesu prazničnom neraspoloženju. Ako pritom pokušavate da se pridružite sveopštem veselju, a u tome ne uspevate, osetićete se izolovano i u neskladu sa društvom.  Evo šta sami možete da uradite da biste to sprečili.

* Planirajte realno. Praznici ne moraju da budu savršeni, niti proslava ista kao prethodne godine. Kako se porodične okolnosti menjaju, menja se i način proslave. Na primer, ako vaša odrasla deca ne mogu da dođu na novogodišnji ručak, ne očajavajte, već proslavite praznike „zajedno“, putem interneta razgovarajući, deleći slike ili snimke. Ne postavljajte sebi prevelike ciljeve za praznično veselje.

* Ako ste tužni, nemojte očekivati da ćete se zbog praznika naprasno oraspoložiti. Ali, nemojte ni da se izolujete od drugih. Provedite vreme sa dobrim prijateljem/prijateljima koji će vam pružiti toplinu i ljubav.

* Nemojte da napuštate zdrave navike ni tokom praznika. Preterivanje u jelu i piću može da bude stresno i da stvori osećaj krivice. Nastavite sa fizičkom aktivnošću i tokom praznika, ona će svakako učiniti da se osećate bolje.

* Čak i tokom prazničnih dana kada ste stalno sa drugima, posvetite sebi makar 15 minuta. Budite sami, meditirajte, prikupite energiju. Prošetajte po prirodi (to može da bude i obližnji park), slušajte opuštajuću muziku, pročistite misli i povratite unutrašnji mir.

* Aktivirajte pozitivna osećanja kada ste nervozni i razdražljivi, praktikujući sledeću vežbu: fokusirajte pažnju na oblast svog srca, zatim zamislite kako vaš dah ulazi i izlazi iz ove oblasti. Dišite lagano, neka vazduh polako i nežno ulazi u vaše srce i izlazi iz njega. Nastavite da dišete fokusirani na oblast srca i istovremeno aktivirajte osećanja izvorne dobrote i strpljenja. Radite ovo dok ne osetite kako vas stres, nestrpljenje, nervoza i razdražljivost napuštaju.

* Negujte zahvalnost. Napravite spisak zahvalnosti svima i za sve što vam se dešavalo prethodne godine i uđite u novu godinu znajući da će i ona doneti mnogo stvari za koje ćete biti zahvalni.

* Ako je neka draga osoba otišla iz vašeg života, nemojte se pretvarati da se to nije dogodilo. Razgovarajte o tome sa porodicom i/ili prijateljima, setite se lepih trenutaka koje ste sa tom osobom proveli, istaknite sve pozitivne aspekte. Unesite više energije u odnose sa drugim ljudima.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 110

Svi članci u rubrici