Kako mogu da pomognem?

Koliko puta u toku dana čujete ili izgovorite rečenice kao što su: “šta da ti radim”, “šta ja tu mogu”, “šta da se radi”, “ma, boli me uvo”! Izvučene iz konteksta mogu biti izraz nemoći, mirenja sa sudbinom, nezainteresovanosti, ali i nedostatka saosećanja i razumevanja za probleme drugih.

S obzirom da je dobra komunikacija osnova lepog ponašanja i neizostavni deo kulture stanovanja, ove grube rečenice treba izbegavati. Ako se dovoljno emotivno angažujemo, onda ćemo umesto “Šta da ti radim”? pitati  “Kako mogu da ti/vam pomognem”? Umesto fraze, “šta ja tu mogu”? humanije i korisnije je pitati sebe i druge “Šta ja mogu učiniti da se situacija popravi?” Rezigniranost “Šta da se radi?” treba zameniti inventivnošću: “Nešto treba preduzeti… imam ideju”. Bezosećajnu, negativnu frazu “ma, boli me uvo” zameniti stavom “razumem da (ti) je teško”. Lako možemo da sledimo primer Engleza, virtouza jezičkih fraza, kada lepo pitaju »Šta mogu da učinim za Vas?« (‘What can I do for you’?) Iako se ova rečenica izgovara automatski, ona odaje utisak brige za drugu osobu ili zajednicu.

Lično angažovanje - ključ
Kultura stanovanja bazirana je i na saosećanju i na ličnom angažovanju u rešavanju problema. Iskustvo pokazuje da pojedinci i društvo koji neguju urbane, kulturne vrednosti imaju veoma nizak nivo tolerancije na kršenje pravila lepog ponašanja, kako u svom domu tako i van njega. Lični stav koji doprinosi takvom nivou tolerancije bi se mogao predstaviti ovako:
     
1.    preuzimanje lične odgovornosti za neposredno okruženje 
2.    ispunjavanje dužnosti prema porodici i široj zajednici
3.    prihvatanje da je pravo na ličnu slobodu ograničeno pravom drugih
4.    prihvatanje da pravo istovremeno podrazumeva obaveze i dužnosti
5.    negovanje pozitivnih i konstruktivnih odnosa uz istovremeno zadržavanje neophodne distance
6.    poštovanje zakonskih odredbi i propisa

Uloga države u ovome je da štiti pravo na privatnost, uvede adekvatne kazne i obezbedi efikasnu izvršnu vlast. U krajnjem rezultatu, to dovodi do većeg nivoa međusobnog poštovanja, prihvatanja različitosti, poverenja u Zakon, kvalitetnijih uslova za život i zdravije socijalne sredine.

Potpuno suprotna shvatanja imaju društvene grupe i pojedinci koji nerado pristaju na ”red i mir”. Oni imaju veoma visok nivo tolerancije na  nered, buku, prljavštinu i ne smeta im odstupanje od propisanih pravila. Njihov lični stav karakteriše

1.    Ne prihvataju  ličnu odgovornost za neposredno okruženje
2.    Ne prihvataju da je pravo na ličnu slobodu ograničeno pravom drugih                         (smatraju: “Imam pravo da radim šta hoću, baš me briga za druge” )

3.    Negovanje pozitivnih i konstruktivnih odnosa uz istovremeno zadržavanje neophodne distance zamenjuju nametanjem prevelike prisnosti osobama iz svog okruženja. Takva prisila uzrok je verbalnog, ali i fizičkog sukoba.

Osobine ličnosti koje doprinose takvom stavu su izveštačenost, lažna ljubaznost, egoizam, inat, gordost, neiskrenost  ili “komunikacija nezameranja” (posledica “nezameranja” je trpljenje loših i nezdravih navika), strah od osude većine (“uravnilovka”). Ovakvim ljudima nedostaje hrabrost da zrelo, smireno i argumentovano razgovaraju o problemu kako bi se pronašlo rešenje prihvatljivo za sve.

Pored stresa koji prouzrokuju ovakvi obrasci ponašanje, posledice su i da ono doprinosi izazivanju mržnje i trajnih neprijateljstava, ugrožava pravo drugih  na privatnost, stimuliše ogovaranje i klevetanje, podstiče pisanje anonimnih prijava i tužbi. Ovakvom stavu državne institucije doprinose preblagim kaznama i slabom izvršnom vlašću koja “neguje” loše navike. Krajnji rezultat toga je nizak nivo međusobnog poštovanja građana, rigidni stavovi i neprihvatanje različitosti, nepoverenje u Zakon, nekvalitetni uslovi za život, nelepa i nezdrava životna sredina, pogrešan obrazac ponašanja  budućim generacijama.

A na iskreno pitanje “Pa, šta da se radi’, odgovor je: da menjamo sebe, svoje navike i svoj odnos prema životnom  prostoru.

Alenka Nikolić,
Instruktorka feng šuija,

dizajnerka


 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 74

Svi članci u rubrici