Kako postati ranoranilac

Mada su ljudi koji ostaju kasno noću i dugo spavaju i oni koji se bude rano možda uslovljeni genetikom i metabolizmom, ne kaže se uzalud: “Ko rano rani, dve sreće grabi”. Postoje načini da postanete jutarnja osoba – ako to hoćete.

Iako u principu nije dobro prisiljavati sebe da budemo drugačiji nego što jesmo, iz praktičnih razloga je dobro da ustajete ranije, pogotovo ako ste zaposleni ili studirate. Ako ustanete ranije, moći ćete da uhvatite malo divnog jutarnjeg sunca, imaćete vremena za vežbanje (džoging, jogu), da doručkujete na miru i uopšte, manje će vam se poslova nagomilavati tokom dana. Evo šta vam može pomoći u tome.

Pođite ranije na spavanje. Veliko je iskušenje da noću surfujemo po internetu ili gledamo televiziju, ali imajte na umu da te stvari donose malu ili nikakvu korist, a svakako mogu da sačekaju i do sutra. Odlučite da pođete na spavanje ranije, isključite mobilni i uzmite neku dobru knjigu – ona će vas opustiti i pomoći da zaspite. A da i ne govorimo koliko je bolje za psihičko zdravlje pročitati dobru knjigu nego gledati tv program sumnjivog kvaliteta.
Budite se svakog dana malo ranije. Ako naprasno odlučimo da ustajemo sat ili dva ranije, to će svakako biti šok za organizam. Ali, možete da budilnik podesite na po 10 minuta ranije svakog dana i tako postepeno, nakon nedelju-dve, postignete da ustanete u željeno vreme.
Doručkujte zdravo. Ako ujutru pijete samo crnu kafu i ništa drugo, moguće je da ćete celog dana biti mrzovoljni. Pripremite sebi neki zdrav doručak, nešto što zaista volite. Ne samo da ćete imati više energije tokom dana, nego ćete se i više radovati jutarnjem ustajanju.  
Uradite nekoliko vežbi. Malo jutarnjeg vežbanja održaće vas budnijim tokom čitavog dana. Ma koliko da vas mrzi, ako se razgibate ili protrčite ujutru, sva je prilika da ćete se osećati bolje i rasterećenije celog dana.
Održavajte redovno vreme spavanja tokom cele sedmice. Važno je da ne pravite haos u organizmu tako što ćete ostajati kasno noću i spavati danju tokom vikenda. Probajte da i subotom i nedeljom ležete i ustajete u isto vreme kao i tokom radnih dana. Zamislite samo šta sve možete da uradite u slobodne dane ako ustanete na vreme!
Opustite se pred spavanje. Istraživanja su pokazala da nas elektronske naprave ometaju da spavamo. Zato je najbolje manuti se elektronike bar sat pre odlaska u krevet. Da biste se uveče opustili, možete da slušate prijatnu muziku, čitate dobru knjigu, istuširate se toplom vodom, ili meditirate, ako to volite.
Nagradite sebe. Lakše ćete ustati ako ujutru očekujete nešto privlačno. Na primer, počeli ste da čitate neku zanimljivu knjigu – ostavite kraj uzbudljivog poglavlja za ujutru! Ili, spremite uveče neki fini i zdrav desert koji ćete ostaviti da se njime počastite kad ustanete.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 90

Svi članci u rubrici