Kardiolozi savetuju: prekinite posao da prošetate

Sedenje tokom 2 sata može da poništi zdravstvene koristi 20-minutnog vežbanja. Dokono sedenje tokom celog dana može da učini svo vežbanje beskorisnim. Kako postupiti da se to ne desi?

Ovo može da se tiče onih koji većinu vremena tokom dana provode sedeći na poslu, ili onih koji naprosto po navici celo veče presede ispred televizora. Kardiolozi UT Southwestern medical centra koji su istražili ovo pitanje pokazali su da dugotrajni periodi sedenja smanjuju nivo kardio-respiratorne kondicije koja se postiže redovnim vežbanjem.
Za svakih šest sati nekretanja, potreban je jedan sat vežbanja da to kompenzuje
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u onlajn izdanju Mayo Clinic Proceedings. Kardiolozi su uporedili podatke dobijene od 2223 učesnika i povezali odnos između dnevnog sedenja, dnevnog vežbanja i kondicije.
Pod “sedenjem” se podrazumevaju aktivnosti kao što su gledanje TV ili aktivnosti koje traže više angažovanja, ali se opet obavljaju sedeći, kao što su čitanje i vožnja automobila. Kad sedimo, troši se najmanja količina energije (naravno, štednja energije je u nekim slučajevima korisna, na primer, kada je imuni sistem iscrpljen).
Svi učesnici istraživanja bili su zdravi, između 12 i 49 godina (bez astme, srčanih ili vaskularnih oboljenja). Pomoću posebnog testa, izmerena je njihova fizička spremnost, tj. kondicija. Nakon što je to urađeno, istraživači su to uporedili sa podacima o njihovoj sedećoj/fizičkoj aktivnosti u relativnom odnosu prema godinama, polu i indeksu telesne mase.
Na kraju su kardiolozi zaključili da 6 sati sedenja dnevno ima isti uticaj na kardiovaskularno zdravlje kao i jedan sat vežbanja – samo suprotan! Drugim rečima, jedan sat neprekidnog sedenja dnevno poništava sve efekte 20-minutnog vežbanja (to je, otprilike, 4 km džoginga)!

Jedan od autora proučavanja, vanredni profesor interne medicina, dr Džeret Beri, prokomentarisao je: “Ranija proučavanja su ukazala da je sedeći način života povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja; ali nije bilo poznato kako se to dešava. Podaci do kojih smo mi došli ukazuju da sedenje povećava taj rizik time što smanjuje kondiciju, a izbegavanje sedenja tokom dana, uz redovno fizičko vežbanje, moglo bi da predstavlja izvanrednu prateću strategiju da se poboljšaju kondicija i zdravlje”.

 


Prekinite posao da prošetate
Dr Beri preporučuje svima koji rade za pisaćim stolom da prošetaju tokom pauze za ručak, a i inače, kad god to mogu. Da bi pratili koliko koraka naprave, mogu da koriste pedometar (brojač koraka, dostupan na tržištu). “Utvrdili smo  sledeće: kad morate da sedite dugo vremena, svaki put kad se pokrenete to je dobro i doprineće boljem zdravlju”, izjavila je vođa istraživanja, dr Žaklin Kulinski. “Dakle, ako ste vezani za radni sto, često menjajte položaj, ustanite i protegnite se, prošetajte dok razgovarate telefonom; koristiće vam čak i ako tapkate stopalima”.


Izvori:
www.utsouthwestern.edu
www.sciencedaily.com


 

Srodni članci (po ključnim rečima)

12 koraka protiv prazničnog stresa... S jedne strane, praznici nam donose mnogo radosti. Sa druge strane, izlažu nas povećanom stresu. Ako tome dodate povećan unos kalorija, mnogo sedenja i ostajanja kasno noću, alkohol, umor od putovanja...
Puter smanjuje rizik od srčanih oboljenja... Obimna proučavanja ukazala su da ne postoji direktna veza između konzumiranja svih zasićenih masti i srčanih oboljenja; drugo, veća konzumacija putera povezana je sa manjim procentom srčanih oboljenja...
Najzdravija mesta na svetu... Da li ste se ikada zapitali gde je najzdravije živeti na našoj planeti? Zamislite da imate mogućnost da birate na kom mestu biste živeli i da vam je glavni kriterijum za to zdravlje.  (pi&...
Presno smanjuje kiselost... Uobičajeni način ishrane zasnovan na konzumiranju mesa, rafinisanog ulja, brašna i šećera, kolača, rafinisane kuhinjske soli itd. dovodi do postepenog menjenja lagano bazne sredine krvi ...
Zasićene masti su dobre... Jednoj od većih nutricionističkih zabluda doprineo je američki naučnik dr Ensel Kejs, kad je povezao korišćenje zasićenih masti sa srčanim oboljenjima kod odraslih. Stručnjaci danas smatraju da je nje...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 104

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

12 koraka protiv prazničnog stresa

Detaljnije »