Koju vrstu inteligencije imate?

mitipoviTermin „koeficijent inteligencije“ se koristi da označi ono što se meri testovima, a to je prevashodno procena matematičkih i verbalnih sposobnosti i prostorne vizuelizacije. Ali, šta je sa muzičkim genijima koji loše govore ili briljantnim lingvistima koji imaju problema sa razlomcima? Kako se ideja o „opštoj inteligenciji“ primenjuje na osobe koje imaju očigledan talenat za jednu oblast, ali loše prolaze na standardizovanim testovima?


Model opšte inteligencije definiše uzak, ograničen spektar veština. Šta bi se dogodilo kada bi se inteligencija merila na kvalitativniji i širi način? Dr Hauard Gardner, psiholog i profesor neuronauka sa Univerziteta Harvard je 1983. razvio je teoriju višestruke inteligencije (skraćeno MI – multipla inteligencija). Gardner je „bacio rukavicu“ staroj školi mišljenja – po MI teoriji postoji osam različitih vrsta inteligencije koje odražavaju različite načine interakcije sa svetom. Svaka osoba ima jedinstvenu mešavinu ovih inteligencija.

Zvanični sajt MI opisuje ove vrste inteligencije na sledeći način.

1. Prostorna: sposobnost da se shvate i kontrološu veliki prostori (npr. piloti ili mornari) ili manji prostori (npr. arhitekte ili šahisti).
2 Telesno-kinestetička: sposobnost da se koristi celo telo ili delovi tela (npr. ruke ili usta) za rešavanje problema ili kreaciju (npr. plesači).
3. Muzička: osećanje ritma, tona, melodije, boje zvuka itd. Može da se odnosi i na sposobnost da se peva, svira neki muzički instrument i/ili komponuje muzika (npr. dirigent).
4. Lingvistička: osetljivost na značenje reči, poredak reči, zvuk, ritam, modulaciju i metriku reči (npr. pesnik).
5. Logičko-matematička: kapacitet da se shvati logička veza između simbola (npr. matematičar ili naučnik). Poznati psiholog Žan Pijaže verovao je da je izučavao ukupni obim inteligencije, ali je u stvari izučavao samo logičko-matematičku inteligenciju.
6. Interpersonalna: sposobnost efikasnog uzajamnog delovanja sa drugima. Osetljivost na raspoloženja, osećanja, temperament i motivaciju drugih ljudi (npr. pregovarač).
7. Intrapersonalna: osetljivost na sopstvena osećanja, ciljeve, anksioznost, kapacitet da se planira i deluje u skladu sa sopstvenim osobinama. Intrapersonalna inteligencija ne odnosi se na određene profesije, već na svaku osobu u složenom savremenom svetu, u kome čovek mora stalno da donosi odluke za sebe (koje će imati određene posledice na tu osobu).
8. Naturalistička: sposobnost da se prave razlike u svetu prirode, na primer između različitih biljaka, ili vrsta oblaka (npr. biolog, meteorolog).

Gardnerova teorija nije široko prihvaćena u akademskim krugovima; njegovi oponenti smatraju da je subjektivna i proizvoljna. Ali, čak i ako kognitivni psiholozi odluče da se ne uklapa u njihova pravila o tome šta inteligencija jeste, a šta nije, višestruka inteligencija predstavlja lep način za razmišljanje o ljudima koje poznajemo ili kojima se divimo.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Bakar protiv ebole?... Istraživači Univerziteta Sauthempton tvrde da uvođenje bakarnih površina u bolnice, kao što su kvake, slavine i prekidači može da bude korisno u sprečavanju širenja ove opasne zaraze. Bakar ima jed...
Jedite bez krivice... Pomenućemo četiri vrste namirnica koje nam često savetuju da izbegavamo. U stvari, videćete da brojna istraživanja pokazuju da su one zdrave – kad se konzumiraju umereno. Ugljeni hidrati. U p...
10 zapovesti urbanog življenja... Kao i ostale  civilizacijske tekovine, pristojan i urban način življenja se uči. Navike koje deca steknu do pete godine formiraju u njihovoj svesti neku vrstu društvene matrice koja se veoma tešk...
Možda ste znali o biljnim vlaknima... ... a možda i ne: koliko nam vlakana treba, koje vrste postoje, kako utiču na mršavljenje? Pročitajte u tekstu koji sledi. Prvo, bitno je sledeće: nije neophodno da jedete mekinje ili dodaje...
Razne vrste meditacije različito menjaju mozak... Novo proučavanje instituta Maks Plank utvrdilo je da tri različite vrste meditacije menjaju različite oblasti u mozgu – za pažnju, saosećanje, odnosno objektivno razumevanje. U ovom proučavan...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 75

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Bakar protiv ebole?

Detaljnije »