Kuvajte sa decom

Godišnji odmor je prava prilika da više vremena provedete sa svojom decom. Jedan od lepih načina kako da zajedno provedete slobodno vreme je da – kuvate! Na taj način možete da im prenesete porodične recepte i kulinarske tajne.

Kuvanje sa decom zahteva vreme, strpljenje i malo dodatnog čišćenja, posebno ako su deca mlađa. Ali, stručnjaci kažu, a vi osećate da sve to – vredi truda. Pre svega, kuvanje sa decom pomoći će vam da ih zainteresujete za zdrave navike u ishrani. Naravno, deci ne možete da zabranite sladoled ili slane grickalice da s vremena na vreme, ali ono što je  važno, kažu stručnjaci, to je kako se deca uobičajeno hrane. Važnu ulogu tu mogu da odigraju upravo roditelji, koji treba da znaju da zdrava ishrana njihove dece (ali i njih) podrazumeva unošenje što više voća i povrća, integralnih žitarica, mahunarki, posnog mesa.

Zajednički obrok zbližuje porodicu
Ohrabrivanje dece da jedu kod kuće neće se odraziti samo na jačanje porodičnih veza. U preporukama Američke asocijacije za srce piše da bi gojazna deca i tinejdžeri trebalo da
smanje broj obroka koje jedu van kuće; da bi roditelji trebalo da im ponude obroke kod kuće; da bi ti obroci trebalo da budu zdravi i niskokalorični, kao i da bi decu trebalo uključiti u planiranje obroka, kupovinu i pripremu hrane.
Koristi od ovako provedenog vremena sa decom su višestruke. Od kvalitetno provedenog vremena, preko učenja zdravih navika u ishrani, do toga da istraživanja pokazuju da su deca koja češće jedu kod kuće manje sklona da posegnu za drogama i alkoholom.


Zašto je važno da kuvate sa svojom decom i kako da počnete?


1. Pažnja i podrška
Roditelji imaju mnogo prilika da podrže svoju decu i da ih pohvale dok zajedno kuvaju. Zašto je to važno? Roditeljska pažnja, prihvatanje, pohvale, jačanje porodičnih veza prijaju deci, a istraživanja pokazuju i da mogu da utiču na smanjenje rizika od bolesti zavisnosti.

2. Komunikacija
Deca se zabavljaju u kuhinji, a istovremeno im zajednički rad pomaže da bolje komuniciraju sa roditeljima. Zajedničko pripremanje hrane je dobra prilika za razgovor, za deljenje misli i osećanja. “Komunikacija ne počinje kada vaše dete napuni 17 godina”, kaže dr Ros Brauer iz Medicinskog centra Kornel. “Ona bi trebalo da počne mnogo ranije, kada dete napuni tri godine.”

3. Zajedničko obedovanje
Uključivanje dece u pripremu jela je veliki korak ka tome da počnu da se cene značaj porodičnog okupljanja za stolom. Zbog svakodnevnih aktivnosti (posao, škola, vanškolske aktivnosti), mnoge porodice često ne obeduju zajedno ni jedan put dnevno. Vikend i odmor su pravo vreme da uvedete tradiciju porodičnog okupljanja za trpezom.

Počnite od doručka
Jedna od preporuka je da počnete da pripremate hranu zajedno sa decom tako što ćete početi od prvog dnevnog obroka, odnosno doručka. Doručak je veoma važan obrok, a istraživanja pokazuju da osobe koje redovno doručkuju imaju bolje pamćenje, dok deca postižu bolje rezultate na testovima. (Da vas podsetimo, neki od elemenata zdravog doručka su namirnice bogate dijetnim vlaknima i drugim hranljivim sastojcima, kao što su integralne žitarice, voće, mlečni proizvodi.) Ako ujutro obično žurite, spremajte zajedno doručak vikendima i tokom odmora.


Kuvari - u trećoj godini
Sa koliko godina dete može da vam se pridruži u kuhinji? Mnoga deca počinju da pokazuju interesovanje za kuvanje u dobi od dve, tri godine. Uopšte nije prerano početi u tom uzrastu. Ako su vaša deca mala, organizujte posao tako da ne mogu mnogo da razbacuju hranu okolo. Takođe, pazite da im u ruke ne dođe pribor koji može da im naškodi (noževi, na primer).
Imajte na umu da što se jednostavnije jelo priprema, to će više deca želeti da i drugi put učestvuju u njegovoj pripremi. Neka prva jela koja zajedno pravite budu hleb, mafini, paste, šejkovi, zanimljivi sendviči.

Uzrast i kuvarska veština
DETE DO 5 GODINA može u kuhinji da pere voće i povrće, premazuje ga prelivom, da cepka listiće, čisti (npr. grašak), cedi sokove, pravi pire od povrća i voća. Takođe, može da muti i meša varjačom, vadi keks kalupima u raznim oblicima. Ponešto od namirnica može da izmeri i doda u smesu koju pravite.
DETE UZRASTA OD 8 DO 10 GODINA može da radi sve prethodno nabrojane poslove, a uz to može i da odvaja belance od žumanceta, čita vam recepte, izmišlja jednostavnije recepte, koristi električni mikser (uz vaš nadzor ako je potrebno), meša hranu na šporetu (uz vaš nadzor ako je potrebno), da uključuje ringlu i rernu, da renda sir, voće ili povrće, da secka voće, povrće itd.

SAVET
Ukoliko pripremate ručak ili večeru sa decom, grickajte komadiće voća i povrća – oni su siromašni kalorijama a bogati hranljivim sastojcima.


Odlomak teksta koji u  u celini možete da pročitate u novom broju 20
časopisa Hrana kao lek

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 104

Svi članci u rubrici