Najzdravija mesta na svetu

havaji2aDa li ste se ikada zapitali gde je najzdravije živeti na našoj planeti? Zamislite da imate mogućnost da birate na kom mestu biste živeli i da vam je glavni kriterijum za to zdravlje.  (piše: Dragan Andrić, sociolog)

Danas to nije toliko nezamislivo, kao što je nekada bilo, jer danas možete za jedan dan da otputujete avionom s jednog na drugi kraj sveta. Iako bi kod mnogih prva reakcija bila pomisao na to da mi danas živimo u jednom globalnom selu, u kojem je teško naći tačku koja može da bude izolovana od ostatka sveta, čini se ipak da su neka mesta zdravija od drugih. I sami znamo da čim izađemo iz grada osetimo drugačiji vazduh, energiju, osveženje, oči nam se stope sa zelenim pejzažima, u duši nam je milije. Podrazumeva se da  je vazduh na planinama čistiji, jer se nalazi na višim visinama, iznad gradova koji sa svojim saobraćajnim i industrijskim zagađenjem predstavljaju glavne zagađivače. Mada, garancije nema: danas se, na primer, teški metali koji potiču od isparenja industrijskih postrojenja u Kini, veoma lako mogu naći čak i na izolovanim visinama Himalaja, gde ih mogu doneti oblaci i vetrovi.

Možda neko od vas i sada živi na nekom lepšem i zdravijem mestu, ali hajde da pođemo na putovanje svetom i da vidimo gde je najzdravije živeti i gde je vazduh, pre svega, najčistiji na svetu. Pa tako, prema analizama i merenjima NASE i Svetske meteorološke organizacije, to su, naravno, uglavnom mesta, koja su daleko na severu ili jugu i izolovana i odvojena od koncentrisanih industrijskih postrojenja.

Jedno od takvih mesta je Veliko ostrvo, Havaji. To je najveće ostrvo u državi Havaji, koja obuhvata veći broj ostrva vulkanskog porekla. Na ovom ostrvu se nalazi još uvek aktivni vulkan, Mauna Loa  (u prevodu Duga planina), na 4160 metara nadmorske visine, najveći vulkan sveta, koji izbacuje više lave nego ijedan drugi vulkan. Mauna Loa izbacuje lavu u proseku jednom u 6 godina. Na ostrvu se nalazi i vrh, Mauna Kea (Bela planina), jedno od najboljih mesta za posmatranje zvezda i nebeskih tela na svetu. Zbog visine, čistog vazduha i nedostatka svetlosti, ovde su podignute mnoge opservatorije. Najpoznatija je V. M. Keck, u kojoj se nalaze dva najveća optička teleskopa na svetu.

Pored Velikog ostrva na Havajima, na toj listi je i Tasmanija, ostrvo na istočnoj ivici Indijskog okeana, oko 240 km južno od australijskog kontinenta. Ime je dobilo po holandskom moreplovcu, Abelu Tasmanu, koji je i otkrio ostrvo. Čuveno je po svojim prirodnim lepotama, ali i Tasmanijskom „đavolu“, posebnoj vrsti sisara, torbara i mesoždera.

Prekoputa Tasmanije i Tasmanijskog mora nalazi se još jedno mesto sa liste, a to je i Novi Zeland i pre svega Južno Ostrvo, koje je veće ostrvo od dva glavna ostrva Novog Zelanda i koje je ređe naseljeno. Novi Zeland je poznat po svojim jedinstvenim pticama, kao što je čuvena ptica kivi, koja ne može da leti, a poznat je i po čuvenoj ptici dodo, koja je izumrla.

Zatim, na ovoj zdravoj listi je i Patagonija, retko naseljena oblast na jugu Južne Amerike, koja se prostire kroz dve države, Argentinu i Čile. U njoj se susreću planinske oblasti Anda sa pustinjama, pampama i zelenim pojasevima, jezerima, starim šumama, vulkanima.

Tu se nalazi i Uskršnje ostrvo, koje pripada državi Čile i nalazi se u jugoistčnom delu Pacifičkog okeana. Najpoznatije je zbog svojih 887 monumentalnih statua, koje se zovu moai, i predstavljaju masivne kamene skulpture ljudskih figura.

Zatim možemo da se preselimo na daleki sever gde se nalazi Island, ostrvska zemlja u severnom Atlantiku, koja se nalazi se između Grenlanda, Norveške i Britanskih ostrva u severnoj Evropi. Island je mala zemlja sa oko 300 000 stanovnika, zemlja puna kontrasta, mesto gde vatra živi zajedno sa ledom.  Gotovo sva električna energija Islanda se generiše iz čistih i obnovljivih hidroelektričnih i geotermalnih izvora.

Osim toga što su daleko od industrijskih i saobraćajnih zagađivača, ova mesta su i blizu mora, tako da je to dodatna korist, jer na površini mora ima najviše kiseonika.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Lekovi sa dve strane... Jedan od uobičajenih lekova za skidanje temperature pokazuje uzgredne efekte koji nisu naivni. Sudeći po izveštaju koji je objavljen u uglednom časopisu American Journal of Respiratory and Critica...
Zimska minestrone supa sa nautom... Bogata i ukusna supa koja će zagrejati i oraspoložiti vas i vaše goste. Potrebno je: jedan veliki crni luk, iseckan, 3 izmrvljena češnja belog luka, 2 stabljike celera, iseckane, 3 sredn...
Indijski oraščići... Indijski oraščić nije samo fina, nego hranjiva i zdrava namirnica, koju vrijedi redovito konzumirati zbog dobrobiti, koje donosi za zdravlje. Zbog svog nježnog okusa, indijski oraščić je mnogima ...
Grilovane tikvice sa sirom... Sastojci: Jedna srednja tikvica, pola šoljice krem sira, šoljica feta sira, dve kašike seckanog luka, dve kašičice seckanog začinskog bilja, na primer bosiljka, timijana, estragona...   … k...
Utiču li kristali na zdravlje?... Kristali su sačinjeni od silicijum-dioksida, jednog od najrasprostranjenijih mineralnih sastojaka Zemlje. U ljudskom telu silicijum predstavlja "električnu" supstancu koja olakšava i osigurava prevođe...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
    
  • Svetlana Savic 09.07.2017 14:47
   Treći put kupujem Neera sirup i prezadovoljna sam. Ovaj put je pomogao da vratim ...
 • O zdravlju, sasvim iskreno

  • Ivana 07.06.2017 00:36
   Danas sam pročitala knjigu i oduševljena sam. Iskrena ispovest i veoma hrabra ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  27 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +31 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 259

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Lekovi sa dve strane

Detaljnije »