Nije svejedno šta se sa čim jede

Verovali ili ne, jedan od najvećih uzročnika skoro svih bolesti savremenog doba se krije u nekvalitetnom varenju! Jedan od načina postizanja kvalitetnog varenja jeste poštovanje pravila o razmacima između obroka, u zavisnosti od vrste hrane koja se konzumira. A da bi se izbegli probavni  ”konflikti”, neophodno je da se vodi računa i o pravilnom kombinovanju namirnica u okviru jednog obroka.

Da bi čovek bio zdrav, i uz to imao optimalnu telesnu težinu, neophodno je da se postigne kvalitetna probava.
Različite namirnice provode različito vreme u organima za varenje i to je jedna od osnovnih činjenica koja ne sme da se zanemari ukoliko želimo da budemo zdravi i vitki.

Na primer, voće se zadržava u želucu oko pola sata, jezgrasto voće (orasi, lešnici, bademi...) - dva sata, sveže povrće - dva sata, složeni ugljeni hidrati (žitarice, hleb...) - oko četiri sata, riba - pet sati, mahunarke - pet sati, meso - oko šest sati, jaja - pet sati... Dakle, da bi se omogućilo navedenim namirnicama kvalitetno varenje i apsorpcija njihovih hranljivih materija, moraju da se poštuju pomenuti razmaci. 

Pravilno kombinovanje
Da bi se izbegli probavni  ”konflikti”, neophodno je da se vodi računa i o pravilnom kombinovanju namirnica u okviru jednog obroka. Kada se u istom obroku spoji mnogo raznovrsnih namirnica, koje se pritom vare u različitoj sredini - to neminovno vodi ka usporenom varenju, fermentaciji, truljenju hrane i lučenju viška kiseline...


Osnovna pravila kombinovanja hrane
◘ Belančevine životinjskog porekla (meso, mesne prerađevine, sir, jaja, mleko...) ne kombinovati sa složenim ugljenim hidratima (hleb, krompir, žitarice).
◘ Belančevine biljnog porekla (pasulj, sočivo, leblebije...) mogu da se kombinuju sa složenim ugljenim hidratima, ali ne moraju.
◘ Ne mešati u jednom obroku više vrsta životinjskih belančevina.
◘ Složeni ugljeni hidrati i biljna masnoća predstavljaju dobru kombinaciju.
◘ Izbegavati kombinovanje životinjskih belančevina i termički obrađenog povrća.
◘ Jezgrasto voće i semenke slobodno mogu da se kombinuju sa prostim ugljenim hidratima (med, suvo voće..).
◘ Kombinovanje belančevina i prostih ugljenih hidrata je izuzetno loša kombinacija.

Predjelo, glavno jelo, desert
Ovaj stari, najrasprostranjeniji model kompletnog obroka predstavlja veoma lošu kombinaciju, koja može da odvede u stanje bolesti. Zbog čega je to tako?

Predjelo se najčešće sastoji od složenih ugljenih hidrata (pecivo, testenina), glavno jelo od belančevina i ugljenih hidrata (meso, krompir, hleb), a desert od prostih ugljenih hidrata (voće, kolači). Kada se pojede predjelo, aktiviraju se enzimi pljuvačke za njegovo varenje, koje se dalje nastavlja u želucu, pod dejstvom određenih želudačnih sokova. Ovakav obrok će se u želucu zadržati oko četiri sata. Međutim, pre nego što se predjelo svari, na scenu nastupa glavno jelo, to jest meso. Tada želudac počinje da luči nove enzime i hlorovodoničnu kiselinu, pri čemu se prekida proces varenja predjela.

Na kraju se dodaje slatkiš ili voće, koji se ni ne vare u želucu, već se u tankom crevu razlažu na monosaharide. Oni treba samo da prođu kroz želudac, ali im prethodno pojedena hrana to onemogućava. Na ovaj način se znatno produžava i otežava proces varenja, hrana fermentiše i doprinosi pogoršanju tegoba, a na duže staze i celokupnog zdravlja...

Preporuka
Vodu i druge zdrave napitke kao što su čajevi i ceđeni sokovi, treba konzumirati uvek na prazan stomak, minimum 15 minuta pre jela, a naročito ujutru odmah nakon buđenja.  Voće jedite takođe ujutru na prazan stomak i pola sata pre jela. Uz mesni obrok ne jedite hleb, krompir, testenine, termički obrađeno povrće i sosove. Umesto toga, pojedite veliku količinu sveže salate, koja će u velikoj meri da potpomogne proces varenja. Nakon ovakvog obroka, napravite minimum četiri do pet sati pauze, a za večeru je preporučljivo da se pojede voćni obrok i popije neki od mnogih blagotvornih biljnih čajeva. Ovakva ishrana će doprineti kvalitetu vašeg zdravlja, prevenirati mnoge potencijalne bolesti i dovesti vašu kilažu na optimalan nivo.

Sandra Živanović
Tekst u celini možete pročitati u časopisu U zdravom telu, br. 17

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 180

Svi članci u rubrici