Optimisti imaju zdravije srce

Naučnici su utvrdili da optimisti imaju dvostruko veću šansu da im srce ostane zdravo nego oni koji na negativan način gledaju na realnost. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Health Behavior and Policy Review.

Način na koji gledamo na svet može da direktno utiče na dužinu nešeg života, tvrdi opsežno američko istraživanje. Ovo proučavanje,  koje je vodilo nekoliko univerziteta u SAd i trajalo je 11 godina, na preko 5000 odraslih ispitanika, otkrilo je jasnu povezanost između srčanih oboljenja i pesimizma. Ispitanici, starosti od 48 do 84 godine, zamoljeni su da popune upitnike koji govore o tome koliko su optimistični, kakvo im je mentalno zdravlje i sl.  
Nakon što su uzeli u obzir krvni pritisak, indeks telesne mase, ishranu, fizičku aktivnost, upotrebu duvana i alkohola i nivoe šećera u krvi, istraživači su utvrdili da osobe koje su se u upitnicima pokazale kao najveći optimisti u proseku imaju dvostruko veću šansu da održe zdravlje srca i krvnih sudova od onih koji su po tom pitanju bili slabije rangirani.
Takođe se pokazalo da optimisti, u poređenju sa pesimistima, imaju bolje nivoe šećera i holesterola u krvi. U celini, utvrđeno je da je optimizam povezan sa boljim navikama, zdravijim telom i manjim korišćenjem duvana. Drugim rečima: ako neko pozitivno gleda na svet, to znači da u proseku ima veću šansu da poživi duže i kvalitetnije.
Vođa ovog istraživanja, prof. Rosalba Hernandez, izjavila je: “Osobe sa najvišim nivoom optimizma imaju dvostruko veće šanse za idealno kardiovaskularno zdravlje od pesimista”.

Interesantno je da ovo nije jedino istraživanje koje to tvrdi. Naučnici sa Harvarda došli su do sličnog zaključka pre tri godine (2012), doduše, na manjem uzorku. Oni su utvrdili da ljudi koji gaje nadu i osećaju se srećno na duže staze smanjuju rizik od srčanih oboljenja i šloga. Sa druge strane, stalna depresija ili strepnja povezana je sa većim rizikom od obolevanja i manjom stopom preživljavanja kod već obolelih. To istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Bulletin.
A jedno nezavisno istraživanje, objavljeno još godinu dana pre toga u časopisu European Heart Journal utvrdilo je da su i stres i depresija povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. 

Autori ovog istraživanja su zaključili sledeće (a to može da bude i zaključak ovog članka): “Naši nalazi ukazuju da zadovoljstvo životom može da doprinese zdravlju srca”.

Izvori:
www.usnews.com
www.ncbi.nlm.nih.gov 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 126

Svi članci u rubrici