Optimisti imaju zdravije srce

Naučnici su utvrdili da optimisti imaju dvostruko veću šansu da im srce ostane zdravo nego oni koji na negativan način gledaju na realnost. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Health Behavior and Policy Review.
Način na koji gledamo na svet može da direktno utiče na dužinu nešeg života, tvrdi opsežno američko istraživanje. Ovo proučavanje,  koje je vodilo nekoliko univerziteta u SAd i trajalo je 11 godina, na preko 5000 odraslih ispitanika, otkrilo je jasnu povezanost između srčanih oboljenja i pesimizma. Ispitanici, starosti od 48 do 84 godine, zamoljeni su da popune upitnike koji govore o tome koliko su optimistični, kakvo im je mentalno zdravlje i sl.  
Nakon što su uzeli u obzir krvni pritisak, indeks telesne mase, ishranu, fizičku aktivnost, upotrebu duvana i alkohola i nivoe šećera u krvi, istraživači su utvrdili da osobe koje su se u upitnicima pokazale kao najveći optimisti u proseku imaju dvostruko veću šansu da održe zdravlje srca i krvnih sudova od onih koji su po tom pitanju bili slabije rangirani.
Takođe se pokazalo da optimisti, u poređenju sa pesimistima, imaju bolje nivoe šećera i holesterola u krvi. U celini, utvrđeno je da je optimizam povezan sa boljim navikama, zdravijim telom i manjim korišćenjem duvana. Drugim rečima: ako neko pozitivno gleda na svet, to znači da u proseku ima veću šansu da poživi duže i kvalitetnije.
Vođa ovog istraživanja, prof. Rosalba Hernandez, izjavila je: “Osobe sa najvišim nivoom optimizma imaju dvostruko veće šanse za idealno kardiovaskularno zdravlje od pesimista”.

Interesantno je da ovo nije jedino istraživanje koje to tvrdi. Naučnici sa Harvarda došli su do sličnog zaključka pre tri godine (2012), doduše, na manjem uzorku. Oni su utvrdili da ljudi koji gaje nadu i osećaju se srećno na duže staze smanjuju rizik od srčanih oboljenja i šloga. Sa druge strane, stalna depresija ili strepnja povezana je sa većim rizikom od obolevanja i manjom stopom preživljavanja kod već obolelih. To istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Bulletin.
A jedno nezavisno istraživanje, objavljeno još godinu dana pre toga u časopisu European Heart Journal utvrdilo je da su i stres i depresija povezani sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. 

Autori ovog istraživanja su zaključili sledeće (a to može da bude i zaključak ovog članka): “Naši nalazi ukazuju da zadovoljstvo životom može da doprinese zdravlju srca”.

Izvori:
www.usnews.com
www.ncbi.nlm.nih.gov 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čokolada protiv holesterola?... Tačno je, ali samo crna, sa velikim procentom kakaoa. Te dobre vesti za ljubitelje čokolade potvrdila su istraživanja koja ukazuju da polifenoli iz kakao praha mogu da poboljšaju nivoe holesterola. &...
5 zeleniša koji doprinose mršavljenju... Oni koji pokušavaju da održe željenu telesnu težinu treba da znaju da u tome ključnu ulogu igra metabolizam. Što nam je bolji telesni metabolizam, to je lakše smršati. Mnog...
Šljive u sirćetu (salata)... Potrebno je: litar vode, 1kg šećera, 2dl čistog vinskog sirćeta, 3kg šljiva.   Priprema: u većem sudu skuvajte vodu, šećer i sirće, pa kad provri, dodajte oprane šljive i pustite da vri oko p...
Ugljeni hidrati i srce... Jedno skorašnje italijansko proučavanje je otkrilo da žene koje konzumiraju hranu bogatu ugljenim hidratima visokog glikemijskog indeksa (beli hleb i špageti, pice, rafinisani šećer) udvostručavaju ri...
Usamljenost i zdravlje... Holistički klub "Živeti zdravije" organizuje u subotu 29. 9. novo tročasovno druženje na temu: "Od usamljenosti do odnosa" (preko bolje komunikacije do boljeg zdravlja). Gost-predavač: dipl.ing. ...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 140

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Čokolada protiv holesterola?

Detaljnije »