Prvaci sveta u gledanju televizije

Srbija, mala zemlja, bila je prvak sveta: u vaterpolu (pet puta), u košarci (pet puta), rukometu, fudbalu (u mlađim konkurencijama),  tenisu, itd. Nažalost, mi smo prvaci sveta i u gledanju televizije...  (Piše: Dragan Andrić, sociolog)

Istraživanja su pokazala da smo prvaci sveta u još jednoj, ovog puta neslavnoj oblasti  - gledanju televizije. Na osnovu istraživanja agencije AGB Nilsen, renomirane svetske agencije za istraživanje gledanosti TV programa u Srbiji, iz 2008. do 2010. godine, Srbi su u proseku gledali televiziju oko 300 minuta dnevno ili negde oko pet sati. I na taj način smo postali svetski prvaci i u gledanju televizije, pretekli smo čak i Amerikance, koji su do tada držali prvo mesto.
Prema tadašnjim istraživanjima najviše su se gledale domaće serije, pa onda rijaliti programi, a na trećem mestu sportski događaji. Televiziju najviše gleda najstarija populacija, kojoj je to jedina zabava, pa zatim deca i nezaposleni, a najmanje to čine mladi u kasnim tinejdžerskim godinama. U nekim stvarima se ne razlikujemo mnogo od sveta, i kod nas i u svetu najviše se gledaju zabavni programi. Ono po čemu se razlikujemo od zapadnih zemalja je što više gledamo televiziju tokom dana, po rečima Darka Broćića, direktora AGB Nilsena u Srbiji.
Prema drugim izvorima (http://www.statista.com/statistics/361551/time-spent-watching-tv-europe/) i podacima o gledanosti  televizije u Evropi, iz 2013. godine, došlo je do male promena na vrhu, ove godine, kao da su nas pretekli  naši susedi Rumuni, pa tako ta lista gledanosti televizije, svakog dana, u proseku, u minutima, izgleda ovako:
Na vrhu su:
Rumunija 340
Srbija 306
Portugal 298
Mađarska  286
Makedonija 267
Italija 261
Hrvatska 255
A najmanje se gleda televizija u sledećim zemljama:
Švedska 159
Austrija 158
Norveška 157
Luksemburg 147
Švajcarska (francuski deo) 141
Švajcarska (nemački deo) 129
Prema podacima iz 2014 godine, za ostatak sveta,  (http://www.statista.com/statistics/276748/average-daily-tv-viewing-time-per-person-in-selected-countries/), u SAD se dnevno gledala televizija 282 minuta, u Japanu 264 minuta, Brazilu 224 minuta, Australiji 204 minuta, Južnoj Koreji 196 minuta, Kini 157 minuta.

Imamo li pametnija posla
Razni stručnjaci pokušavaju da daju odgovor na pitanje zašto je to tako i gde se kriju mogući uzroci takvog stanja u Srbiji. Pominju se faktori kao što su kriza, nezaposlenost, dosta slobodnog vremena, a nedostatak jasnog cilja u životu, beznađe. Peseže se za zabavom, a televizija je, ipak, najjeftinija. Na sve ovo mogu da se dodaju i prizemni programi, poput rijalitija, koji svojim, hipnotišućim vizijama realnog života, hvataju u zamke veliki deo populacije, koristeći postojeće stanje. U nemogućnosti vođenja sopstvenog života veliki deo populacije se pretvara u voajere tuđeg života.
I sada, sve ovo možemo da povežemo sa inače lošom slikom zdravstvenog stanja u Srbiji, generalno, na šta upućuju i podaci da smo i po oboljevanju od kardiovaskularnih bolesti, ako ne svetski prvaci, a onda svakako u svetskom vrhu. Što sve govori o ozbiljnim poremećajima, koji postoje u srpskom društvu.  

Koliko nas potkopava sopstveni karakter
Čemu se sve to može pripisati, jeste jedno od ključnih pitanja, na koje bi trebalo da odgovorimo, kako bismo mogli da radimo na popravljanju tog stanja. Kao neki od najvažnijih razloga za oboljevanje od KVB navode se stres, fizička aktivnost, ishrana. Poznati smo kao, može se reći, veoma impulsivna nacija, koja se ne bi mogla kotirati visoko na listi onih, koji imaju smirenost u komunikaciji sa drugim ljudima, u nastupu i dijalogu.
Izgleda, takođe, da smo skloniji nego mnoge druge nacije, samohvalisavosti, isticanju, hedonizmu, individualnosti. Taj višak individualnosti, kada se sistematski angažuje u timski rad, kao što se to dešava u timskim sportovima, ima veoma pozitivne i ponekad neverovatne rezultate. Ali socijalna nedisciplina, višak individualnosti i nebrige i neosećaja za kolektivnu dobrobit se jako loše odražavaju na trzavice u svakodnevnom životu, kroz koje Srbi prolaze u odnosu sa državom i u komunikaciji sa drugim ljudima. To izaziva i velike količine stresa, koje se prelivaju u društveno političkom životu, na poslu, porodičnim odnosima, i u odnosu sa prijateljima i rodbinom.
Trka za ličnim priznanjem i dokazivanjem je vrlo oštra u svim tim oblastima, na osnovu viška individualnosti, koja je naglašenija u srpskom mentalitetu. Nedostatak samokritičnosti, nespremnost na prihvatanje sopstvenih mana i grešaka su propratne pojave, koje generalno prave disbalans i stres. Iako sportska nacija, veliki broj dece i odraslih ima problema sa težinom. Uz sve ostale ekološke faktore, koji se decenijama gomilaju i zagađenjima vazduha, vode i zemlje, sve to dodatno opterećuje zdravstvenu sliku u Srbiji. U svetlu ovih činjenica, sa pojačanim stresom i tradicionalnom ishranom sa dosta masti, mesa i alkohola, kao načinom za lečenje stresa, prenaglašavanjem ličnih zadovoljstava, pa tako i pasivnim preteranim gledanjem televizije, Srbija je i dalje na putu loše zdravstvene budućnosti, kada posmatramo većinu stanovništva. Zato su svi oni, a ima ih sve više, koji se bave menjanjem zdravstvenih navika, osmišljavanjem i podizanjem kvaliteta žviota, veoma značajni i presudni u širenju informacija i podizanja svesti.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 145

Svi članci u rubrici