Sedeli ste, a umorni?

Ceo dan na poslu ste sedeli za kompjuterom, a osećate umor kao da ste ceo dan kopali. Zašto ste umorni iako se niste bavili fizičkom aktivnošću? Postoji nekoliko mogućih objašnjenja.

Osećate mentalni umor. Možda tokom radnog dana nisu radili vaši mišići, ali jeste mozak. Mozak je relativno mali u poređenju sa ostatkom tela, ali koristi srazmerno veliku količinu kiseonika – čak 20%. „Mišići, u mirnom stanju, ne troše mnogo kiseonika“, kaže dr Stiven Fejnsilver iz njujorške bolnice Lenox Hill. „Naravno, kada vežbate, mišići troše više kiseonika. Ali, mozak uvek troši mnogo energije.“ Zato ste umorni nakon posla, čak i ako ste ceo dan sedeli.
Niste motivisani. Ako ceo dan provedete za kompjuterom ili radeći sa papirima, velike su šanse da u jednom trenutku izgubite fokus i da vam posao postane dosadan. Možda ćete u tom trenutku pogledati šta ima novo na fejsbuku, ili ćete se dopisivati sa prijateljima, jer je to mnogo interesantnije od posla koji radite. Konflikt između onoga što biste voleli radite i onoga što bi trebalo da radite može da izazove napetost koja rezultira umorom. Majkl Inzliht, prof. psihologije sa Univerziteta Toronto, obavio je istraživanje u kome je 159 studenata praćeno nedelju dana. Tokom dana, ispitanici su zapisivali utiske o tome šta im je bio najveći izazov, kako su praktikovali samokontrolu, i da li ih je to učinilo umornim: „Iznenadilo nas je to što je broj izazova ili ometanja od posla ono što ih je najviše umaralo. Kada sedimo za kompjuterom, obično otvorimo nekoliko internet stranica, uz obavezne društvene mreže (tviter, fejsbuk, instagram). To nas dovodi u iskušenje da se bavimo nečim drugim a ne poslom, što čini da budemo manje motivisani za posao, a što nas, opet, može učiniti umornim.“
Pod stresom se. Posao je često izvor stresa. Neke vrste stresa su dobre, ali hronični stres čini da se, između ostalog, osećamo umorno i može da utiče na kvalitet života. Zato je važno pronaći način da se izborite sa stresom (pomažu tehnike disanja, šetnja, pa čak i samo nekoliko minuta meditacije). Ovo su ipak samo kratkotrajna rešenja, najvažnije je pronaći i ublažiti izvore stresa na poslu.
Neispavani ste. Jedan od očiglednih razloga zašto ste umorni nakon celodnevnog sedenja na poslu je što se niste dovoljno naspavali tokom noći. Ako niste naspavani, teško vam je da se koncentrišete i fokusirate na posao. Zanimljivo je da i previše sna može da utiče da se osećate umorno tokom dana. Prema podacima američke National Sleep Foundation, odraslim osobama je potrebno između 7 i 9 sati sna noću. Prirodno je da se umor oseti oko 2 sata ujutro (kada većina ljudi spava) i oko 14 sati (nakon ručka). Oko 29% radnika prijavilo je da se oseća veoma pospano tokom dana (neki čak i zadremaju), a nedostatak sna košta američke kompanije 63 milijarde dolara godišnje zbog gubitka produktivnosti radnika.

 

B. Soldatović


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 173

Svi članci u rubrici