Sedenje skraćuje život

Predugo sedenje na poslu, kraj tv-a i u kolima smatraju se faktorima rizika i aktivnostima koje skraćuju život. Dosadašnja preventivna preporuka je bila da se za vežbanje odvoji pola sata. Ali, nova istraživanja pokazuju da to nije dovoljno.

Prekomerno sedenje može da se dovede u vezu sa brojnim hroničnim bolestima, posebno srčanim, dijabetesom i rakom, pokazuju najnovija istraživanja. Analiza objavljena u British Medical Journalu pokazuje da bi životni vek Amerikanaca mogao da se produži i ako bi samo smanjili vreme provedeno u gledanju tv-a. Naučnici su analizirali rezultate pet istraživanja koja su se bavila efektima sedentarnog načina života na zdravlje, a zatim su te podatke uporedili sa onima koje o vremenu provedenom u sedenju i gledanju tv-a ima Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD. Na osnovu svih ovih podataka, naučnici su izračunali da bi se jednostavnim ograničavanjem vremena koje Amerikanci provedu ispred tv-a na tri ili manje sati, povećao očekivani životni vek za dve godine. Ograničavanje gledanja televizije na manje od dva sata, dodatno bi produžilo životni vek za 1,4 godine.

Pola sata vežbanja nije dovoljno
Vođa istraživanja, prof. Piter Kacmarzik iz Penington biomedinskog istraživačkog centra, kaže da preporuke o 30 minuta umerenih vežbi pet puta nedeljno nisu dovoljne. „Tačno je da treba slediti preporuke o fizičkoj aktivnosti, jer je to najbolja stvar koju možete da učinite za svoje zdravlje. Ali, bitno je i šta ćete da radite ostatak dana.“
Alpa Patel, epidemiolog iz Američkog udruženja za rak se slaže da su preporuke za fizičku aktivnost važne, ali da su sada važeće preporuke bazirane na istraživanjima rađenim pre 60 godina. „Od tog doba, naš svakodnevni život mnogo se promenio. Danas mnogo više sedimo i oslanjamo se na mašine u svom radu, što može da ima posledice na zdravlje.“

Loše navike se povezuju
Dr Frenk Hu, profesor nutricionizma i epidemiologije sa Harvardove škole za javno zdravlje, kaže da se sedenje i gledanje tv-a ili vožnja automobila moraju posmatrati u širem kontekstu, odnosno da ove aktivnosti povlače za sobom druge nezdrave aktivnosti kao što je grickanje nezdravih grickalica, ili povećana izloženost stresu.
Ali, i samo sedenje ima negativne efekte na zdravlje. Istraživanja i na životinjama i na ljudima, otkrila su da sedenje dovodi do promena u nivou šećera u krvi i krvnom pritisku, kao i da mnogo sedenja podiže nivoe određenih biomarkera za kardiovaskularne bolesti i rak. „Poruka glasi: naučnici još uvek ne znaju zašto je tačno sedenje loše za vas, ali su sigurni da manje sedenja a više kretanja blagotvorno deluje na zdravlje“, kaže Patel.

Prošetajte i na poslu
Naučnici smatraju da promene treba uvoditi već na samom radnom mestu, na kome se obično sedi osam sati (obično uz kompjuterski ekran). Oni savetuju da deo pauze za ručak treba odvojiti za kratku, brzu šetnju, a umesto da šaljete mejlove kolegama u susednoj prostoriji, ustanite sa stolice, prošetajte do njih i ispričajte im ono što biste im napisali. Takođe, dobra ideja je i da „prekršite“ preporuke za vežbanje, odnosno da vežbate više od preporučenih pola sata pet dana u nedelji. „Ljudi moraju da shvate da je mnogo bolje da se bave bilo kojom aktivnošću, nego da se ne bave nikakvom“, kaže Patel.

Sve u svemu....
Naučnici ne mogu da kažu da gledanje tv programa ubija, a prof. Kacmarzik kaže da istraživanje njegovog tima ne uspostavlja direktnu vezu između kraćeg životnog veka i sedentarnog načina života kao što su gledanje tv-a ili vožnja kola. Ali, poznato je sledeće: istraživanje iz 2010. godine otkrilo je da je stopa smrtnosti bila za 25% manja kod onih ispitanika čija je fizička aktivnost bila najveća. 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 111

Svi članci u rubrici