Snizite stres – čitajte!

Istraživanja pokazuju da je za zdravlje bolje da pročitate neku dobru knjigu nego da vrtite kanale na tv-u gledajući bezvredan program. Čitanje može da snizi stres čak za 68%!

Prosečan Amerikanac stariji od 15 godina, tokom radne nedelje, televiziju gleda 2,5 sata, dok knjigu čita samo pola sata, kaže statistika. Veliki deo slobodnog vremena odnese i surfovanje po internetu i gledanje“u ekran kompjutera ili „pametnog“ telefona. Procenjuje se da 42% osoba koje su diplomirale na koledžu, nakon sticanja diplome nikada više neće pročitati nijednu knjigu!
Da li je za zdravlje ipak bolje da umesto da prebacujete kanale na tv-u uzmete knjigu u ruke i obrćete stranice (naravno, nakon što ih pročitate)? Japansko istraživanje iz prve polovine ove godine otkrilo je da gledanje tv programa može da promeni sastav mozga. U istraživanju je učestvovalo 276 dece i tinejdžera, a naučnici su otkrili da više vremena provedenog pred tv ekranom povećava frotalni režanj sive mase, a snižava verbalni IQ (sposobnost izražavanja).
Drugo istraživanje je otkrilo dugotrajne pozitivne efekte čitanja romana. U ovom istraživanju studentima je rađena magnetna rezonanca mozga pre, tokom i nakon čitanja romana. Naučnici su otkrili povećanje veza u delovima mozga koji su odgovorni za osetljivost za jezik; ova povećano povezivanje se zadržalo i sledećeg dana, slično kao kod „mišićne memorije“.
Vođa istraživanja, dr Gregori Berns sa Emori univerziteta, kaže: „Najmanje što možemo reći jeste da čitanje priča, posebno onih sa jakom naracijom, rekonfiguriše moždanu mrežu najmanje nekoliko dana. To pokazuje kako priče ostaju sa nama. Ovo bi moglo da ima temeljne posledice za decu i ulogu čitanja u oblikovanju njihovog mozga“.
Šta još čitanje čini mozgu? Istraživanje Univerziteta Saseks otkrilo je da je ispitanicima koji su bili pod stresom bilo potrebno samo šest minuta čitanja da se smire (usporavanje rada srca i povlačenje napetosti iz mišića). Čitanje snižava nivo stresa za 68%; za njim slede slušanje muzike (snižava nivo stresa za 61%), pijenje kafe (54%), hodanje (42%). Dr Dejvid Luis opisuje efekat čitanja na stres na sledeći način: „Nije važno koju knjigu čitate, udubljivanje u zanosnu priču pomaže vam da pobegnete od svakodnevnih briga i stresa i da provedete vreme istražujući svet koji je stvorila piščeva mašta“.
Možda nije loša ideja da promenite odnos između gledanja tv-a i čitanja - u korist čitanja. Skoknite, zato, do prve biblioteke ili knjižare, da biste se osećali bolje.

Biljana Soldatović


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 111

Svi članci u rubrici