Šta se dešava kad prestanete da vežbate

prestanakvezbeObično se bavimo dobrobitima od vežbanja, ali da li ste ikad razmišljali o tome šta se dešava u organizmu kada prestanete redovno da vežbate? Pogledajte kako čak i nedelju dana bez fizičke aktivnosti može da deluje na zdravlje.

Bez redovne, lagane fizičke aktivnosti organizam gubi balans, a to mu svakako ne prija. Evo šta se dešava ako ste redovno vežbali, pa prestanete da vežbate nedelju dana.

Raste nivo insulina. Nakon nedelju dana bez vežbanja, povećava se osetljivost na insulin (tzv. rezistencija na insulin). To znači da organizam, za isti „posao“, mora da stvara sve više insulina. Kada se više insulina nalazi u organizmu, a on se ne koristi, to stvara upale i, generalno, škodi. Tokom vremena, ovaj povišeni nivo insulina povećava rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa.

Smanjuje se mišićna masa. Nakon nedelju dana neaktivnosti, mišićna masa se smanjuje. Neki mišići menjaju oblik u vrstu mišićnih vlakana koji dovode do bržeg zamora. Važno je zadržati mišićnu masu, posebno u starijem dobu, tako da nije dobra ideja da izbegavate fizičku aktivnost makar i nedelju dana.

Povećava se rezerva telesne masti. Kada prestanete da vežbate, pati vaš metabolizam. Smanjivanje mišićne mase dovodi do smanjenja kapaciteta mišića da sagorevaju mast, što znači da dolazi do povećanog skladištenja masti. Održavanjem tonusa mišića putem laganog vežbanja održava se i njihov kapacitet za sagorevanje masti.
 
Raste krvni pritisak. Onim danima kada ne vežbate, pritisak je viši nego onih dana kada ste fizički aktivni. Duži period fizičke neaktivnosti može da dovede do toga da pritisak poraste do nezdravog nivoa. Tokom vremena, ovo povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Teže se borite sa stresom. Kada vežbate, štitite sebe od štetnih efekata svakodnevnog stresa. Nedelju dana bez vežbanja smanjuje efikasnost organizma da se izbori sa stresom, što čini da se osećate anksiozno i „smlavljeno“.

I mozak pati. Vežbanje podstiče rast novih moždanih ćelija. Bez fizičke aktivnosti, funkcije pamćenja su manje efikasne, fokus i koncentracija su slabiji. Nedelja ili dve bez fizičke aktivnosti ostavljaju mozak sa manje sive materije i snižavaju neuroplastičnost mozga (sposobnost mozga da se menja i prilagođava). Dakle, tačno je – vežbanje vas čini pametnijima!

Povećava se rizik od depresije. Vežbanje nas čini srećnijim. Između ostalog, vežbanje povfećava nivo endorfina, „hormona sreće“. Ako ne vežbate, uskraćujete organizmu priliv ovih dobrih hemikalija. Vežbanje se često preporučuje u lečenju depresije. Nekoliko dana bez fizičke aktivnosti stvara u organizmu plodno tle za razvoj depresije. U svakom slučaju, bili skloni depresiji ili ne, raspoloženje se drastično popravlja ako redovno vežbate.

 

B. Soldatović

Srodni članci (po ključnim rečima)

10 dobrobiti ašvagande... Ašvaganda (Withania somnifera) je lekovita biljka koju koristi tradicionalna ajurvedska medicina. Savremena nauka je dokazala da ona može da povrati energiju, pomogne da izgledate mlađe, kao i ...
Presno protiv kandide... Luj Paster, tvorac teorije o tome da su mikroorganizmi uzročnici bolesti, na kraju svog života rekao je: "Klod Bernar je bio u pravu, mikrobi nisu ništa, teren je sve!" Mikroorganizmi su uvek bili u n...
Antioksidansi ipak štite... Antioksidansi su supstance koje štite ćelije od slobodnih radikala. Ali, vrlo često zvanična medicina potcenjuje njihovu ulogu, pa se iznose i tvrdnje da su oni beskorisni.     Ipak rez...
Probiotici snižavaju pritisak... Probiotici (korisne crevne bakterije, mikroflora) donose brojne blagodeti organizmu. Nova istraživanja su utvrdila da čak mogu da doprinesu i sniženju povišenog krvnog pritiska. Jedno novo istraživ...
Virus prehlade “jede“ tumor jetre... Britanski list “Dejli mejl” objavio je vest da se u jednoj engleskoj bolnici eksperimentiše sa ubrizgavanjem virusa prehlade u tumore jetre – i da prvi rezultati ukazuju da vi...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Nela Markov 30.05.2017 18:44
   Za Neera dijetu sam čula pre 7 godina i od tada je sprovodim dva puta godišnje ( ...
    
  • Tijana Erdoglija 18.05.2017 10:18
   Poštovanje, htela bih da vam se zahvalim i opišem svoje iskustvo sa proizvodom ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
    
  • Svetlana Savic 09.07.2017 14:47
   Treći put kupujem Neera sirup i prezadovoljna sam. Ovaj put je pomogao da vratim ...
 • O zdravlju, sasvim iskreno

  • Ivana 07.06.2017 00:36
   Danas sam pročitala knjigu i oduševljena sam. Iskrena ispovest i veoma hrabra ...
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  20 ( +13 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 108

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

10 dobrobiti ašvagande

Detaljnije »