Šta se dešava kad prestanete da vežbate

Obično se bavimo dobrobitima od vežbanja, ali da li ste ikad razmišljali o tome šta se dešava u organizmu kada prestanete redovno da vežbate? Pogledajte kako čak i nedelju dana bez fizičke aktivnosti može da deluje na zdravlje.

Bez redovne, lagane fizičke aktivnosti organizam gubi balans, a to mu svakako ne prija. Evo šta se dešava ako ste redovno vežbali, pa prestanete da vežbate nedelju dana.

Raste nivo insulina. Nakon nedelju dana bez vežbanja, povećava se osetljivost na insulin (tzv. rezistencija na insulin). To znači da organizam, za isti „posao“, mora da stvara sve više insulina. Kada se više insulina nalazi u organizmu, a on se ne koristi, to stvara upale i, generalno, škodi. Tokom vremena, ovaj povišeni nivo insulina povećava rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa.

Smanjuje se mišićna masa. Nakon nedelju dana neaktivnosti, mišićna masa se smanjuje. Neki mišići menjaju oblik u vrstu mišićnih vlakana koji dovode do bržeg zamora. Važno je zadržati mišićnu masu, posebno u starijem dobu, tako da nije dobra ideja da izbegavate fizičku aktivnost makar i nedelju dana.

Povećava se rezerva telesne masti. Kada prestanete da vežbate, pati vaš metabolizam. Smanjivanje mišićne mase dovodi do smanjenja kapaciteta mišića da sagorevaju mast, što znači da dolazi do povećanog skladištenja masti. Održavanjem tonusa mišića putem laganog vežbanja održava se i njihov kapacitet za sagorevanje masti.
 
Raste krvni pritisak. Onim danima kada ne vežbate, pritisak je viši nego onih dana kada ste fizički aktivni. Duži period fizičke neaktivnosti može da dovede do toga da pritisak poraste do nezdravog nivoa. Tokom vremena, ovo povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Teže se borite sa stresom. Kada vežbate, štitite sebe od štetnih efekata svakodnevnog stresa. Nedelju dana bez vežbanja smanjuje efikasnost organizma da se izbori sa stresom, što čini da se osećate anksiozno i „smlavljeno“.

I mozak pati. Vežbanje podstiče rast novih moždanih ćelija. Bez fizičke aktivnosti, funkcije pamćenja su manje efikasne, fokus i koncentracija su slabiji. Nedelja ili dve bez fizičke aktivnosti ostavljaju mozak sa manje sive materije i snižavaju neuroplastičnost mozga (sposobnost mozga da se menja i prilagođava). Dakle, tačno je – vežbanje vas čini pametnijima!

Povećava se rizik od depresije. Vežbanje nas čini srećnijim. Između ostalog, vežbanje povfećava nivo endorfina, „hormona sreće“. Ako ne vežbate, uskraćujete organizmu priliv ovih dobrih hemikalija. Vežbanje se često preporučuje u lečenju depresije. Nekoliko dana bez fizičke aktivnosti stvara u organizmu plodno tle za razvoj depresije. U svakom slučaju, bili skloni depresiji ili ne, raspoloženje se drastično popravlja ako redovno vežbate.

 

B. Soldatović


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 129

Svi članci u rubrici