Šta se dešava kad trčite 30 minuta

dzoging2Naučnici su dokazali da trčanje snižava nivo lošeg holesterola, masti, triglicerida i šećera u krvi. Takođe, trčanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Trčanje i hodanje su prirodni načini kretanja čoveka. Nažalost, danas su ih zamenila različita prevozna sredstva (automobili, javni gradski prevoz itd.).
A za trčanje su vam potrebne samo dobre patike i dobra volja. Zapamtite da je svaki početak težak i da je telu potrebno nekoliko nedelja da se navikne na trčanje, posebno ako niste u dobroj formi. Ali, svakog sledećeg dana biće vam lakše i lepše dok trčite.
Osim na telo, trčanje blagotvorno deluje i na um. Trčanje snižava rizik od depresije i ublažava simptome već postojeće depresije. Ono snižava nivo stresa i anksioznosti, a povećava dobro raspoloženje. Trčanje i druge fizičke aktivnosti stimulišu lučenje hormona sreće, a naučnici su otkrili da trčanje stimuliše i druge brojne pozitivne aktivnosti u mozgu.

Šta se dešava u prvih nekoliko sekundi
Mišići počinju da koriste adenozin-trifosfat koji predstavlja glavni izvor energije unutar ćelija. Ćelije mogu normalno da funkcionišu samo kada imaju dovoljno adenozin-trifosfata koji mogu da iskoriste.

Šta se dešava u prvih 90 sekundi
Da bi lučile više adenozin-trifosfata, ćelije počinju da koriste glukozu; eto zašto vežbanje, pa i trčanje, snižava nivo šećera u krvi.
Organizam počinje da koristi više glukoze, dok mišići počinju da luče mlečnu kiselinu, koja šalje signale mozgu da se nalazite u stanju fizičkog stresa.

Sledećih 5 minuta
Srce počinje brže da „pumpa“ krv i da je usmerava prema mišićima. Značajno manje krvi se šalje su delove tela koji nisu potrebni tokom trčanja, npr. u organe za varenje. Da bi bolje iskoristili glukozu, mišićima je potreban povećan nivo kiseonika, što izaziva ubrzano i otežano disanje.

U sledećih 8 minuta
Trčanje aktivira najveći mišić u telu, gluteus maximus (zadnjica). Aktivirani su i mišići nogu i abdomena kako bi vam pomogli da imate uspravno držanje i da kontrolišete pokrete. Počinjete da trošite kalorije i masti iz „skladišta“ u organizmu.
Trošenje glikogena i povećan unos kiseonika podižu telesnu temperaturu. Da biste se rashladili, organizam šalje krv u kožu, izazivajući njeno crvenilo. Nakon toga počinje znojenje koje efikasno hladi telo.

U sledećih 10 minuta
Ako ste u pristojnoj formi, snabdevanje mišića adenozin-trifosfatom je dovoljno za nastavak trčanja. Organizam troši masti i šećer.
Ako vam je fizička kondicija loša, snabdevanje adenozin-trifosfatom nije dovoljno za pravilno funkcionisanje mišića. Mišići ne mogu da dobiju kiseonik dovoljno brzo i mlečna kiselina se povećava. Ako niste u formi, svakog narednog minuta biće vam sve teže da trčite.

Nakon 30 minuta
Sa trčanja pređite na hodanje. Disanje postepeno postaje normalno. Verovatno ćete se osećati odlično - mozak počinje da luči dopamin. Vrlo je verovatno da ćete poželeti da pojedete nešto slatko. Ne brinite jer glikogen „jede“ molekule glukoze, pa se unete kalorije neće pretvoriti u mast već u energiju.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Avokado protiv metaboličkog sindroma... Novo istraživanje utvrdilo je pozitivno delovanje avokada u ublažavanju svih komponenti metaboličkog sindroma koji podrazumeva niz povezanih problema: gojaznost, povišen šećer, holestero...
Glog za zdravo srce... Svi koji imaju problema sa visokim pritiskom, žele da se zaštite od opasnosti visokog holesterola i zakrečenja krvnih sudova mogu da u svoju kućnu apoteku dodaju kapi od gloga. Ova biljka se široko ko...
Aloja koristi dijabetičarima... Jedno novo proučavanje utvrdilo je da aloe vera ima antidijabetička svojstva – odnosno, da snižava nivo šećera u krvi, što može koristiti obolelima od dijabetesa tip 2. Kako uka...
Trčanje produžava život... Redovno džogiranje može da produži život za šest godina, otkriće je novog istraživanja danskih naučnika. „Sa sigurnošću možemo reći da trčanje produžava život“, kaže dr Peter Šnor, kardiolog i vođa is...
„Protivotrovi“ za lošu ishranu... Veoma je teško hraniti se zdravo sve vreme. Svako ponekad prekrši pravila zdrave ishrane i pojede više slatkiša, masniju hranu ili se prejede. Srećom, postoji rešenje i za takve slučajeve. Ako po...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Detoks - potreba ili prolazna moda?

  • Jelena Culaja 24.01.2018 10:53
   Po povratku iz Amerike 2012.godine, i samim tim nagle promene klime, moje telo i ...
 • Dobrobiti letnjeg posta

  • Goran Stevanovic 17.07.2017 15:33
   Za neera dijetu sam saznao od kume iz Beograda još 2008. godine, kao sredstvo za ...
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 84

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Avokado protiv metaboličkog sindroma

Detaljnije »