Šta se dešava kad trčite 30 minuta

Naučnici su dokazali da trčanje snižava nivo lošeg holesterola, masti, triglicerida i šećera u krvi. Takođe, trčanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Trčanje i hodanje su prirodni načini kretanja čoveka. Nažalost, danas su ih zamenila različita prevozna sredstva (automobili, javni gradski prevoz itd.).
A za trčanje su vam potrebne samo dobre patike i dobra volja. Zapamtite da je svaki početak težak i da je telu potrebno nekoliko nedelja da se navikne na trčanje, posebno ako niste u dobroj formi. Ali, svakog sledećeg dana biće vam lakše i lepše dok trčite.
Osim na telo, trčanje blagotvorno deluje i na um. Trčanje snižava rizik od depresije i ublažava simptome već postojeće depresije. Ono snižava nivo stresa i anksioznosti, a povećava dobro raspoloženje. Trčanje i druge fizičke aktivnosti stimulišu lučenje hormona sreće, a naučnici su otkrili da trčanje stimuliše i druge brojne pozitivne aktivnosti u mozgu.

Šta se dešava u prvih nekoliko sekundi
Mišići počinju da koriste adenozin-trifosfat koji predstavlja glavni izvor energije unutar ćelija. Ćelije mogu normalno da funkcionišu samo kada imaju dovoljno adenozin-trifosfata koji mogu da iskoriste.

Šta se dešava u prvih 90 sekundi
Da bi lučile više adenozin-trifosfata, ćelije počinju da koriste glukozu; eto zašto vežbanje, pa i trčanje, snižava nivo šećera u krvi.
Organizam počinje da koristi više glukoze, dok mišići počinju da luče mlečnu kiselinu, koja šalje signale mozgu da se nalazite u stanju fizičkog stresa.

Sledećih 5 minuta
Srce počinje brže da „pumpa“ krv i da je usmerava prema mišićima. Značajno manje krvi se šalje su delove tela koji nisu potrebni tokom trčanja, npr. u organe za varenje. Da bi bolje iskoristili glukozu, mišićima je potreban povećan nivo kiseonika, što izaziva ubrzano i otežano disanje.

U sledećih 8 minuta
Trčanje aktivira najveći mišić u telu, gluteus maximus (zadnjica). Aktivirani su i mišići nogu i abdomena kako bi vam pomogli da imate uspravno držanje i da kontrolišete pokrete. Počinjete da trošite kalorije i masti iz „skladišta“ u organizmu.
Trošenje glikogena i povećan unos kiseonika podižu telesnu temperaturu. Da biste se rashladili, organizam šalje krv u kožu, izazivajući njeno crvenilo. Nakon toga počinje znojenje koje efikasno hladi telo.

U sledećih 10 minuta
Ako ste u pristojnoj formi, snabdevanje mišića adenozin-trifosfatom je dovoljno za nastavak trčanja. Organizam troši masti i šećer.
Ako vam je fizička kondicija loša, snabdevanje adenozin-trifosfatom nije dovoljno za pravilno funkcionisanje mišića. Mišići ne mogu da dobiju kiseonik dovoljno brzo i mlečna kiselina se povećava. Ako niste u formi, svakog narednog minuta biće vam sve teže da trčite.

Nakon 30 minuta
Sa trčanja pređite na hodanje. Disanje postepeno postaje normalno. Verovatno ćete se osećati odlično - mozak počinje da luči dopamin. Vrlo je verovatno da ćete poželeti da pojedete nešto slatko. Ne brinite jer glikogen „jede“ molekule glukoze, pa se unete kalorije neće pretvoriti u mast već u energiju.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 76

Svi članci u rubrici