Šta se dešava kad trčite 30 minuta

dzoging2Naučnici su dokazali da trčanje snižava nivo lošeg holesterola, masti, triglicerida i šećera u krvi. Takođe, trčanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Trčanje i hodanje su prirodni načini kretanja čoveka. Nažalost, danas su ih zamenila različita prevozna sredstva (automobili, javni gradski prevoz itd.).
A za trčanje su vam potrebne samo dobre patike i dobra volja. Zapamtite da je svaki početak težak i da je telu potrebno nekoliko nedelja da se navikne na trčanje, posebno ako niste u dobroj formi. Ali, svakog sledećeg dana biće vam lakše i lepše dok trčite.
Osim na telo, trčanje blagotvorno deluje i na um. Trčanje snižava rizik od depresije i ublažava simptome već postojeće depresije. Ono snižava nivo stresa i anksioznosti, a povećava dobro raspoloženje. Trčanje i druge fizičke aktivnosti stimulišu lučenje hormona sreće, a naučnici su otkrili da trčanje stimuliše i druge brojne pozitivne aktivnosti u mozgu.

Šta se dešava u prvih nekoliko sekundi
Mišići počinju da koriste adenozin-trifosfat koji predstavlja glavni izvor energije unutar ćelija. Ćelije mogu normalno da funkcionišu samo kada imaju dovoljno adenozin-trifosfata koji mogu da iskoriste.

Šta se dešava u prvih 90 sekundi
Da bi lučile više adenozin-trifosfata, ćelije počinju da koriste glukozu; eto zašto vežbanje, pa i trčanje, snižava nivo šećera u krvi.
Organizam počinje da koristi više glukoze, dok mišići počinju da luče mlečnu kiselinu, koja šalje signale mozgu da se nalazite u stanju fizičkog stresa.

Sledećih 5 minuta
Srce počinje brže da „pumpa“ krv i da je usmerava prema mišićima. Značajno manje krvi se šalje su delove tela koji nisu potrebni tokom trčanja, npr. u organe za varenje. Da bi bolje iskoristili glukozu, mišićima je potreban povećan nivo kiseonika, što izaziva ubrzano i otežano disanje.

U sledećih 8 minuta
Trčanje aktivira najveći mišić u telu, gluteus maximus (zadnjica). Aktivirani su i mišići nogu i abdomena kako bi vam pomogli da imate uspravno držanje i da kontrolišete pokrete. Počinjete da trošite kalorije i masti iz „skladišta“ u organizmu.
Trošenje glikogena i povećan unos kiseonika podižu telesnu temperaturu. Da biste se rashladili, organizam šalje krv u kožu, izazivajući njeno crvenilo. Nakon toga počinje znojenje koje efikasno hladi telo.

U sledećih 10 minuta
Ako ste u pristojnoj formi, snabdevanje mišića adenozin-trifosfatom je dovoljno za nastavak trčanja. Organizam troši masti i šećer.
Ako vam je fizička kondicija loša, snabdevanje adenozin-trifosfatom nije dovoljno za pravilno funkcionisanje mišića. Mišići ne mogu da dobiju kiseonik dovoljno brzo i mlečna kiselina se povećava. Ako niste u formi, svakog narednog minuta biće vam sve teže da trčite.

Nakon 30 minuta
Sa trčanja pređite na hodanje. Disanje postepeno postaje normalno. Verovatno ćete se osećati odlično - mozak počinje da luči dopamin. Vrlo je verovatno da ćete poželeti da pojedete nešto slatko. Ne brinite jer glikogen „jede“ molekule glukoze, pa se unete kalorije neće pretvoriti u mast već u energiju.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Oprezno sa kofeinom... Kofein ispoljava dalekosežne efekte na mozak. To nije neočekivano, pošto on predstavlja civilizacijsku drogu izbora broj jedan za rano jutarnje ustajanje. Međutim, za tu stimulaciju se plaća skupa cen...
Niskomasna ishrana je štetna!... Novo istraživanje, objavljeno u jednom od najprestižnijih medicinskih časopisa, The Lancet, tvrdi da niskomasna ishrana povećava rizik od preuranjene smrti. To je potpuno suprotno onome u št...
Šta je to jakon... Jakon (Smallanthus sonchifolius) je krtolasto povrće koje raste i gaji se uglavnom u Južnoj Americi. Sirup i prah korena jakona koriste se kao zdrave zamene za šećer, ali ova biljka ima prilično blago...
Trčanje najefikasnije produžuje život... Od svih oblika vežbanja, svakodnevno trčanje je najefikasniji način da se produži očekivani životni vek, pokazala je nova analiza niza postojećih istraživanja na temu fizičke aktivnosti i dužine život...
Stres je zarazan... Ako osećate da ste u stresu nakon što ste neko vreme proveli kraj nekog ko je u stresu, ne treba da se čudite. Naučnici su utvrdili da se stres prenosi sa osobe na osobu.   Naučnici su već ut...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 105

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Oprezno sa kofeinom

Detaljnije »