Tajna veština kontrole organizma

Drevni Kinezi su pokret upotrebljavali kao lek još pre pet hiljada godina. Pronađeni su predmeti od bronze iz 2700 god. p. n. e. sa crtežima pozicija ći gunga koji su upućivali kako očuvati zdravlje i vitalnost.

Na našim prostorima i danas  mali broj ljudi uviđa činjenicu da su fizičke aktivnosti lek za određene fizičke probleme. Još manji ima svest o tome da se bavljenjem samo fizičkim vežbama tipa aerobika, tae boa, teretana i sl. razbija i oslobađa samo spoljni „oklop“ - spoljne manifestacije  unutrašnjih  poremećaja. Svakodnevna izloženost stresu, strahovima, tuzi, besu, tj. negativnim emocijama (svojim ili tuđim), dovodi do biohemijskog, pa i fizičkog poremećaja u sistemu žlezda sa unutrašnjim lučenjem i disfunkcije vitalnih organa, što dovodi do osetnog pada životne energije i snage.
Telo je nosilac i instrument duše, kroz telo se izražavaju povređenost, bol, kao i odbrana i borba protiv toga. Emocije odražavaju  stanje određenih mišićnih grupa, koštano-zglobnog sistema, tetiva. Iskazuju se kroz specifične načine oblikovanja i upotrebe tela kroz deformacije i disfunkcije pojedinih delova, organa ili celine. Nije dovoljno skakanjem, plivanjem, trčanjem i sličnim osloboditi se napetosti u mišićima, znojenjem  izbaciti toksine iz tela, jer uzroci tih spoljnih  simptoma ostaju u nama i dalje nam oduzimaju snagu i „jedu“ nas iznutra.

Lek koji otklanja i spoljne – fizičke manifestacije, ali i uzroke koji su doveli do nepoželjnih stanja  - je ponovo pokret, fizička vežba - do nedavno tajna veština Dalekog istoka - tai đi ćuan. To je jedinstven sistem fizičke aktivnosti, jer angažuje sve nivoe ljudskog bića i sve nivoe postojanja: fizički, emocionalni mentalni i duhovni nivo. Tai đi ćuan nije nikakav čarobni ili tajni sistem koji „leči“, već je osmišljen, čoveku prilagođen prirodan i opušten način držanja, kretanja, disanja... Lekovita moć je miran um, opušteno telo, svesno i duboko disanje  koje dozvoljava umu da akumulira, svesno upravlja i distribuira ći (životnu energiju) kroz telo. Druga, možda još bitnija „tajna“ je  prisustvo svesti u izvođenju svakog pokreta. Odsutno i mehaničko ponavljanje pokreta  donosi isti rezultat kao vežbanje gimnastike. Ako u toku vežbanja celo svoje biće usmerite u sebe, osećate svaki pokret i razmišljate o tome šta radite -  svesnost i prisustvo duha dovodi do brzog i potpunog uspeha.

Vežbanje tai đi ćuana na fizičkom nivou blago, neagresivno i postupno angažuje sve mišiće, „podmazuje“, razgibava  i učvršćuje tetive, ligamente i zglobove. Jača koštano-mišićni sistem, te je najbolja preventiva, ali i „lek“ protiv osteoporoze. Ublažava deformacije i bolesti kičme, pa se preporučuje kod dosadnih simptoma lumbalgije, u slučaju opšte krutosti tela, jer povećava gipkost, produbljuje disanje, poboljšava krvotok, jača srce i uravnotežava rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem.  Kroz blage unutrašnje i spoljne pokrete koje se vrše u predelu struka i stomaka podstiče se rad digestivnog trakta, oslobađa  pritisak na dijafragmu, srce i pluća, što oslobađa od napetosti, zabrinutosti, a sve to zajedno - od psihofizičkog zamora. Čovek stiče neku unutrašnju snagu, postaje jak i stabilan psihički i emocionalno.
Kao posledica fizičkih vežbi, ali i porasta stanja samosvesti, uspostavlja se pravilna energetska cirkulacija, što ima regenerativni efekat na nervni sistem i dovodi do psihofizičke ravnoteže i mira. Povećavaju se mentalne sposobnosti, moć koncentracije, usmerenje pažnje, koordinacija, memorija.

Upornim, svakodnevnim vežbanjem, kroz lagane i kružne pokrete, relaksirano abdominalno disanje i usmerenje uma, pobuđuju se i uravnotežavaju energije tela. Uspostavljaju se mir i harmonija u telu i umu.  Čovek stiče svest o svom telu i energijama u i oko njega. Stalna svesnost o tome aktivira životnu energiju. Savladavanje ovog nivoa nam obezbeđuje da i u najneobičnijim situacijama postupamo munjevito i ispravno, da steknemo svest i zadržimo „vlast“ nad okolnostima sopstvenog  života i bistar duh. Povećanjem svesnosti polako se stiče kontrola svih procesa i tokova u biću. Krajnji cilj vežbanja tai đi čuana  je vraćanje svojoj suštini - ponovno spajanje tela i svesti.

Đenđi Samardžija
Instruktorka taj đija i ći gunga
Klub Hua Kang, info tel. 064/2200260

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 102

Svi članci u rubrici