Zaštita od elektromagnetnog zračenja

Ovo zračenje, kažu naučnici, može da predstavlja rizik po zdravlje. I na poslu, i kod kuće, stalno smo mu izloženi. Postoji li zaštita?

Elektromagnetno zračenje se deli na jonizujuće i nejonizujuće zračenje. Jonizujuće je jače i uključuje UV zračenje, X-zrake i gama zrake. Poznato je da iole duže izlaganje jonizujućem zračenju može da dovede do ćelijskih promena koje povećavaju rizik od raka, kardiovaskularnih bolesti, bolesti radijacije i genetskih oštećenja i za njega postoje manje-više pouzdana i striktna pravila zaštite i izbegavanja.
Međutim, nejonizujuće zračenje je ono koje proizvodi većina sprava koje danas koristimo - modemi, mobilni telefoni, mikrotalasne pećnice i sl. Pošto je nejonizujuće zračenje slabije, njegovi efekti su vidljivi kasnije, tokom više godina izloženosti. Veliki broj istraživanja u poslednjih 30 godina dovodi u vezu nejonizujuće zračenje i povećan rizik od bolesti poput kancera, Alchajmerove, bolesti imunog sistema, kao i od oštećenja DNK uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala.

Kako se zaštititi
* Održavajte razdaljinu. Elektromagnetno zračenje je najjače na izvoru. Npr. mobilni telefoni, mikrotalasne rerne, Wi-Fi modemi, aktivno kreiraju i emituju ovo zračenje. Što ste dalje od ovih aktivnih izvora zračenja, manje ga upijate.
* Držite mobilni telefon ili bežični telefon dalje od glave kad telefonirate. U uputstvu za upotrebu većine mobilnih telefona piše da ih treba držati najmanje 15mm udaljene od glave. Takođe, možete koristiti spikerfon ili pisati poruke kad god je to moguće.  
*Nemojte držati laptop u krilu.
* Modem bi trebalo da stoji u prostoriji koja se najmanje koristi u kući.
*U toku rada mikrotalasne rerne trebalo bi da stojite iza nje, jer mala količina zračenja može da se izlije sa prednje strane.

Bolje je sa žicom
Vajerles signal prestavlja stalan izvor elektromagnetnog zračenja, pa je bolje koristiti „žičane“ aparate kad god je to moguće, posebno ako dugo vremena provodite koristeći te aparate (telefoni, kompjuter, slušalice za MP3 plejer).

Ograničite vreme korišćenja
Što više vremena provedete u korišćenju elektronskih aparata, više ćete biti izloženi elektromagnetnom zračenju. Teško je danas izbeći ove aparate, ali bar u slobodno vreme nemojte da ih koristite: umesto da gledate film na kompjuteru ili tv-u, izađite u šetnju ili se družite sa prijateljima.

Isključite aparate
Čak i kad ne koristite elektronske sprave, mnoge od njih i dalje proizvode elektromagnetno zračenje. Wi-Fi modemi stalno emituju signale, a čak i kompjuteri imaju slabo elektromagnetno polje oko sebe kada su u „sleep“ režimu. Kad god možete, isključite modem preko noći, kao i druge elektronske uređaje kada ih ne koristite. Na ovaj način ćete i uštedeti energiju, pa će i račun za struju biti manji.

Izbacite elektroniku iz spavaće sobe
Elektromagnetno zračenje remeti melatonin i san. Izbacite nepotrebne vajerles aparate iz sobe, ne nosite mobilni telefon u krevet, isključite sve ekrane tokom noći.

 

B. Soldatović

Srodni članci (po ključnim rečima)

Previše čisto ne valja... Suprotno uobičajenom mišljenju, veoma čisto i veoma higijensko okruženje dece može da dovede do češćih upala kad odrastu, što za sobom može da donese niz drugih rizika. Ovo je ...
Šargarepa štiti od sunca... Određeni vitamini i minerali mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja izazvanog preteranim izlaganjem suncu. Najviše se ispitivalo delovanje antioksidativnih ...
Prirodna zaštita od krpelja... Proleće je u punom jeku i zelenilo buja, a tu su naravno i krpelji. S obzirom da mogu biti prenosnici ozbiljnih oboljenja, ako izlazimo u prirodu, trebalo bi da preduzmemo neke mere da se zašti...
Borovnica efikasnija od zračenja... Istraživači koji su koristili ekstrakt borovnice da pojačaju efekte zračenja u terapiji raka otkrili su iznenađujuću stvar: antikancerogeno delovanje borovnice bilo je efikasnije od delovanja samog zr...
Prirodna zaštita od komaraca... Komaraca ima zaista mnogo, ali hemikalije kojima se štitimo od njih nisu baš zdrave. Bolja opcija su eterična ulja i ekstrakti nekih biljaka  - lavande, vanile, morača, i drugih. Ev...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 127

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Previše čisto ne valja

Detaljnije »