Zaštitimo prirodu na praznike

Nova godina je sjajna prilika da probamo neke nove stvari. Na primer, nije uopšte teško živeti ekološki. Kad bi svako napravio samo nekoliko malih promena, budućnost naše planete izgledala bi svetlije.

Prilično je očigledno da našoj planeti treba naša pomoć. Ona nam je dala život, vazduh, vodu, prirodno okruženje koje nam daje hranu, pa u najmanju ruku treba da budemo pažljivi u pogledu toga šta trošimo, a šta bacamo, kako ne bismo previše opteretili prirodu.

Vreme praznika možda najbolje odslikava suštinu našeg industrijskog društva. Tad mnogo intenzivnije radimo ono što i inače radimo tokom godine – figurativno rečeno, živimo na steroidima. Pripremamo (i bacamo) ogromne količine hrane, zabavljamo se, putujemo i kupujemo u ogromnim količinama, što sve poprilično povećava potrošnju energije, zagađenje atmosfere (pogotovo gasovima staklene bašte) i količinu smeća.

Na primer, od Dana zahvalnosti pa do Nove godine, Amerikanci bace 25% više smeća nego inače. Kako su proračunali na Univerzitetu Stenford, to je 25 miliona tona smeća više od proseka. Pošto ionako smeća imamo previše, ovaj dodatni otpad je nepotrebno opterećenje, koje se svakako može smanjiti.

Evo nekoliko načina.

Koristite papir od prošle godine
Ukrasni papiri, vrpce, kutije, kese za poklone prave dosta nepotrebnog smeća. Da to smanjite, možete da iskoristite kutije i ukrasni papir od prošle godine. Možda čak možete da za umotavanje poklona iskoristite i novine kojih ima svuda po kući. Možda to nije estetski, ali svakako jeste ekološki. Evo šta kaže američka statistika: kad bi svaki stanovnik te zemlje koristio materijal za pakovanje od prošle godine za samo tri poklona, to bi uštedelo dovoljno papira da se prekrije 45000 fudbalskih stadiona!

Podelite svoje znanje o ekologiji sa drugima
Na primer, ako sami koristimo ekološke proizvode - kozmetiku bez hemikalija, organske proizvode (npr. organsku kafu, kafa je jedan od najkorišćenijih artikala), preparate za čišćenje, eterična ulja umesto sprejeva, torbice od platna za kupovinu (umesto plastičnih kesa), možemo te stvari da poklonimo prijateljima i tako i njih inspirišemo da u narednoj godini biraju prirodnije stvari. To će svakako doprineti zdravlju čitave planete. Možete da uz poklon priložite kratku belešku zbog čega su te stvari bolje od onih koje se uobičajeno koriste.

Kupite jelku u saksiji
Ako za Novu godinu kupite živu jelku umesto posečene, kasnije možete da je negde presadite. Ili, ukoliko ipak kupite odsečenu jelku, ona se može se reciklirati kao mulč za organsko gajenje poljoprivrednih proizvoda. Postoje i razni drugi načini da se to drvo kasnije iskoristi, umesto da se samo baci u smeće.

Nabavite namirnice iz svog okruženja
Postarajte se da za praznike nabavite organsko povrće, ima ga u prodavnicama. A ako vam nije baš previše stalo do organskog sertifikata, još uvek možete da, obično po preporuci prijatelja, nabavite krompir, batat i sl. od poštenih i pouzdanih ljudi, koji ga ne prskaju. Slično tome, možete da nabavite jaja kokoški koje se slobodno kreću i kljucaju, mleko od krava koje nisu hranjene antibioticima i sl. Na taj način ćete pomoći onima koji se zaista trude da proizvode namirnice na prirodan način, a dugoročno gledano, pomoći ćete da se poljoprivreda razvija u pravcu održivosti. Ako preferirate domaće proizvode u odnosu na one koji su uvezeni iz dalekih zemalja, time doprinosite i da se smanji zagađenje koje stvara saobraćaj.

Koristite boce koje već imate
Verovatno ćete za praznike potrošiti dosta vode. Prvo, ako je moguće, izbegavajte da kupujete faširanu vodu. Kod nas je, srećom, kvalitet vode iz vodovoda takav da je ona sasvim dobra za piće. Drugo, umesto da kupite gomilu novih plastičnih boca, možete da iskoristite plastične kanistere većeg kapaciteta (5 ili 10 litara) koje već imate i napunite ih filtriranom vodom, ili nekom drugom kvalitetnom vodom. Iako se plastika po propisima reciklira, procena stručnjaka iz thewaterproject.org je da samo jedna od 5 plastičnih boce ode na reciklažu. Ostale, nažalost, završe u prirodi, što godišnje preplavi naše okruženje sa 2 miliona tona plastike samo od bačenih boca!


Ovakve i slične stvari na pojedinačnom nivou mogu izgledati sitne i nebitne. Ali, kad se pomnože sa milionima ili milijardama pojedinaca, postaju ogromne i veoma bitne na globalnom nivou. Zašto onda da u Novu godinu ne uđemo sa malo više ekološke svesti i savesti? To će sigurno koristiti i nama, a i svima oko nas.


Izvori:
www.newswise.com
www.realchristmastrees.org
http://bgm.stanford.edu
http://thewaterproject.org

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 113

Svi članci u rubrici