Zašto multitasking ne deluje

Obavljanje više zadataka odjednom smanjuje produktivnost i do 40% ako se poredi sa izvršavanjem jednog po jednog zadatka, pokazalo je istraživanje objavljeno u Časopisu za eksperimentalnu psihologiju.

Sledeći put kada poželite da istovremeno gledate omiljenu seriju na internetu i spremate večeru, razmislite još jednom i odlučite koju aktivnost ćete uraditi prvu, a koju nakon toga, odnosno šta vam je važnije i šta je manje stresno za vas. To je savet psihoterapeuta Džejn B. G. Tornatore iz Sietla, a licencirani klinički psiholog iz Los Anđelesa, Ramani Darvasala se slaže sa njom i kaže da pokušavajući da radite više stvari istovremeno otvarate više prostora za grešku.
Dobra vest za one koji smatraju da mogu da rade više stvari istovremeno je da, ako misle da to rade (čak i ako zaista to ne radite), poboljšavaju svoj učinak na radu. Ovo je pokazalo istraživanje iz 2018. godine objavljeno u časopisu Psihološka nauka. Istraživači su analizirali 32 studije u kojima je ukupno učestvovalo 8242 ispitanika i otkrili su da su oni koji su verovali da „multitaskuju“ (rade više stvari istovremeno, čak i ako to nije stvarno bilo tako) imali bolje rezultate na testovima koji su procenjivali njihov radni učinak, od onih koji su verovali da rade jednu po jednu stvar.

Usmeriti pažnju na jednu stvar
Najbolji način da odlučite da li vas obavljanje više zadataka odjednom čini srećnim (ili nesrećnim) jeste da uradite mali eksperiment, savetuje psihoterapeut Tornatore. Na primer, pripremajte večeru u tišini, a zatim razmotrite kako se osećate. „Našem mozgu je potrebno vreme za tišinu“, kaže ona. „To nas podstiče na kreativnost. Priznaću vam da volim da slušam muziku dok kuvam ili vozim, ali primetila sam da se, kada isključim muziku, posebno tokom stresnog dana, osećam mirnije. To stvara osećanje prostranosti.“
Postoji termin za fokusiranje na jednu stvar: monotasking. Ovaj termin označava da se pažnja poklanja obavljanju i završavanju jednog po jednog zadatka. Deluje lako, ali većina nas će imati teškoća da tako i radi.
Drugi važan oblik multitaskinga, kognitivno prebacivanje, ima suptilnije posledice. Kod kognitivnog prebacivanja, umesto da radite dva posla istovremeno, vi brzo prebacujete pažnju sa jednog na drugi mentalni zadatak, što vas podstiče da razmišljate o dve stvari u isto vreme, što još više smanjuje produktivnost.

Jedno po jedno je ipak efikasnije
„Istraživanja pokazuju da ovaj oblik mentalnog multitaskinga povećava vreme potrebno da se izvrši zadatak, a istovremeno snižava kvalitet urađenog“, kaže Maura Tomas, stručnjak za produktivnost iz Ostina (Teksas).
Istina o multitaskingu (o bili kom obliku da je reč) glasi: na kraju ćete se osećati potpuno nezadovoljno!
„Ako istovremeno radite tri stvari, to ograničava zadovoljstvo od izvršavanja jednog zadatka, jer istovremeno radite i na preostala dva“,  tvrdi Holi LaBarbera, licencirani porodični terapeut iz Kalifornije. Ona savetuje da prevaziđete težnju ka obavljanju više poslova odjednom tako što ćete pronaći smešnu stranu te situacije, a zatim pet minuta duboko disati i/ili meditirali kako biste sagledali stvari iz drugog ugla. „Pokušajte da se ne ljutite na sebe ako pokušavate da uradite deset stvari odjednom. Kada se smirite, napravite listu prioriteta i tim redom izvršavajte zadatke, jedan po jedan. Tako ćete se mnogo bolje osećati.“


B. Soldatović


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 111

Svi članci u rubrici