Zatvorenici virtuelnog sveta

Nedavno je jedan australijski veb sajt objavio podatak da 87% dece u toj zemlji više vremena provode u kući nego napolju. Poređenja radi, deca provode manje vremena napolju nego zatvorenici osuđeni na teške kazne!

Ovo poređenje prvi je napravio Grifin Longli, direktor neprofitne organizacije Nature Play SA, koja se zalaže da se deca igraju napolju. I to poređenje je zaista neverovatno. Kada su, u okviru projekta u kojem je rađeno ovo istraživanje, istraživači razgovarali sa zatvorenicima zatvora Indiana Vabaš (maksimalne sigurnosti) i saopštili im da oni zapravo provedu više vremena napolju nego ogromna većina dece od 5 do 12 godina u velikom broju zemalja razvijenog sveta, zatvorenici su bili zapanjeni i iskreno žalosni (zbog dece), jer sat ili dva provedenih napolju njima samima znači neverovatno mnogo!
Dakle, evo šokantnih činjenica: osuđenicima na stroge kazne u veoma sigurnim zatvorima dopušteno je da provedu napolju sat ili dva, dok većina dece koja su učestvovala u ovom ispitivanju provedu napolju manje od sata! Anketa je pokazala da gotovo trećina dece u Engleskoj dnevno provedu napolju 30 minuta ili manje. A svako peto dete nekih dana uopšte i ne izlazi napolje!


Zamka virtuelne stvarnosti
Više proučavanja je već ubedljivo pokazalo da je izuzetno važno za decu da se igraju napolju. Provođenje vremena u igri na otvorenom prostoru suštinski je važno da se kod dece razviju karakterne crte kao što su radoznalost, otpornost, dovitljivost, nezavisnost i hrabrost. Ako pripadate starijoj generaciji, verovatno se sećate da ste kao deca koristili svaku moguću priliku da istrčite napolje i igrate se sa društvom. Šta se to promenilo da su deca potpuno izgubila želju, ili priliku, da se igraju napolju?
Iako su neki roditelji u ovoj anketi izjavili da njihova deca nemaju mnogo prilike za igru napolju zbog generalno nestalnog vremena u Engleskoj, to ipak nije glavni razlog. Prema ovoj anketi, glavni razlog je – razvijena tehnologija.
Mada deca svakako imaju koristi od toga što u ranom uzrastu mogu da se upoznaju sa najnaprednijim tehnologijama (kompjuterima, tabletima, smartfonima), nažalost i njihove igre su postale tehnološke, digitalne. Malo-pomalo, deca potpuno gube interesovanje da se igraju napolju, u prirodi!
U anketi, 8 od 10 roditelja je izjavilo da njihova deca često odbijaju da idu napolje da se igraju, ako imaju neku mogućnost tehnološke igre u kući. Više vole, na primer, da igraju virtuelne sportove pred ekranom nego da izađu napolje i to rade u stvarnosti.

A kod nas? Pa, iskreno, iako još uvek nije tako strašno, uskoro bi moglo da postane, pogotovo u velikim gradovima. Nažalost, neki roditelji i sami podstiču decu da gledaju televiziju ili se igraju kod kuće digitalnih igara, kako bi sebe lično oslobodili obaveze da moraju da se petljaju sa decom, i da ne moraju brinu šta bi moglo da se dogodi napolju.

Dakle, u koju kategoriju roditelja vi spadate? Da li ćete detetu reći: “Ostavi te video igrice i idi i igraj se sa društvom napolju”, a možda ga i sami uzeti za ruku i izvesti napolje, i provesti neko vreme sa njim? Ili ćete biti srećni što se dete satima bavi nečim u kući, na sigurnom, a vi možete da nesmetano gledate svoja posla?

Izvori:
www.wkwb.com
www.fastcocreate.com
www.dirtisgood.com
www. dailymail.co.uk


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • Kompletna uputstva za Neera dijetu (3)

  • Slavica 04.03.2019 08:35
   Devojčice ovog uzrasta su još u fazi rasta i razvoja i nije preporučljivo da ...
    
  • Daca 02.03.2019 10:29
   Interesuje me da li mogu devojčice od 15 - 16 god da koriste Neera dijetu. Hvala
 • Moje iskustvo neera dijete

  • Sara Kuzmanović 29.06.2018 10:36
   Kao korisnik Neera sirupa imam višegodišnja iskustva i pozitivna su. Napomenuću da ...
 • Neera korak po korak (2)

  • Dragan Vasiljević 18.09.2018 11:17
   Danas sam krenuo po treći put da primenjujem čudotvornu neeru. Moje iskustvo je da ...
 • Čišćenje organizma

  • Miodrag Marković 17.03.2018 10:57
   Moje iskustvo sa Neera sirupom je fenomenalno. Upravo danas sam kupio sirup po ...
 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 99

Svi članci u rubrici