Zeleni čaj blokira korona virus

zeleniicajDva veoma zanimljiva istraživanja su eksperimentalno utvrdila da biljne komponente, flavonoli (iz klase polifenolnih jedinjenja), a najefikasnije one iz zelenog čaja i aronije, blokiraju replikaciju Sars Cov-2 virusa.

Istraživači Državnog univerziteta Severne Karoline su pokazali da jedinjenja koja sadrži zeleni čaj, ali i neke druge biljne namirnice, blokiraju ključni enzim koji omogućuje replikaciju virusa Sars-Cov-2. Radi se o "glavnoj proteazi" (Mpro), koju biljni polifenoli blokiraju tako što se direktno vezuju za nju. Bez tog enzima, virus Sars-Cov-2 ne može da preživi dugo.

Profesor mikrobiologije De Ju Ksi, i koautor istraživanja, Ju Žu, koristili su Mpro uzetu od virusa Sars-Cov-2 i 12 biljnih komponenti iz grupe flavonola da bi utvrdili kako one deluju na ovu komponentu virusa. Flavonoidi (u koje spadaju flavonoli) su jedinjenja koja daju žive boje mnogim voćkama i povrću, a poznato je od ranije da imaju antivirusno, antioksidansno i antiupalno dejstvo. Što se tiče komponente virusa koja je ispitivana, "Mpro je neophodan da bi se virus Sars-Cov-2 razmnožavao. Ako možemo da inhibiramo ili deaktiviramo tu proteazu, virus će uginuti", objasnio je prof. Ksi.

Profesori Ksi i Žu su utvrdili da se svih 12 biljnih komponenti koje su ispitivali mogu vezati za razne delove Mpro, a najefikasnije delovanje ispoljili su flavonoli prisutni u zelenom čaju, muskadin grožđu i kakaou. Pri tome, flavonoli iz grožđa i zelenog čaja bili su najefikasniji u inhbiciji Mpro. Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Plant Science.

Ovi rezultati samo potvrđuju jedno prethodno obavljeno istraživanje, koje su izveli nemački istraživači. Onii su utvrdili da biljni napici, kao što su zeleni čaj i sok od aronije i nara mogu da ubiju virus Sars-Cov-2 u epruveti. Naime, oni su pomenute napitke pomešali sa virusima i ostavili da se razvijaju na sobnoj temperaturi. Nakon samo 5 minuta, istraživači su utvrdili da je sok od aronije inaktivirao 97% virusa Sars-Cov-2, dok su zeleni čaj i sok od nara inaktivirali oko 80% virusa. Sok od zove nije imao efekta na Sars-Cov-2 virus.

Zbog svih ovih rezultata, istraživači veruju da ispiranje usta ovim napicima (zeleni čaj, sok od aronije, sok od nara) može da smanji virusno opterećenje (količinu virusa), posebno zato što se kod Sars-Cov-2 virusa prenošenje odvija preko usta i nosa. Ovi napici su savršeno neškodljivi, a i zdravi u svakom drugom pogledu.

 

Izvori i reference:
www.futurity.org
www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2020.601316/full
www.news-medical.net/news/20201105/Green-tea-and-some-fruit-juices-inhibit-SARS-CoV-2-in-vitro.aspx

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Zeleni instant čaj u granulama

Instant zeleni čaj zaslađen medom. Osvežavajući ukus zelenog čaja najbolje se dopunjuje sa nekoliko kapi limunovog soka.




Yogi čaj zeleni balans organski

Od dobro poznatih azijskih tradicija do šolje čaja: od drevnih vremena zeleni čaj i kombuha su priznati kao dobri za zdravlje i cenjeni od svih, izvori antioksidanata i korisnih mikroelemenata.




Mača čaj organski

Mača je iz Kine stigla u Japan u 12. veku, gde je do danas ostala deo tradicije čajne ceremonije. Dobija se finim mlevenjem listova zelenog čaja koji se pažljivo odabira i tretira kako bi se očuvao jedinstveni ukus i nutritivni sastav čaja. Mača sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, otprilike kao i kafa, a zahvaljujuci supstanci l-teanin ona podiže energiju i opušta bez naglih skokova i padova. Mača ima znatno više antioksidanasa nego klasično pripremljen zeleni čaj, a listovi, s obzirom da su samleveni, praktično se celi piju.




 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 117