Da smanjite rizik od svih bolesti

endorfiniAko biste znali da je otkriveno nešto što sigurno smanjuje rizik od preuranjene smrti od bilo koje bolesti, a nije ni skupo ni zahtevno, da li biste to koristili? Naučnici tvrde da tako nešto već postoji - i zove se trčanje.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu British Journal of Sports Medicine utvrdilo je da bilo koje vreme posvećeno trčanju značajno smanjuje rizik od preuranjene smeri od bilo kojeg uzroka, a posebno smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka.
Da bi to utvrdili, istraživači su sistematski pregledali relevantna objavljena istraživanja, prezentacije sa konferencija i doktorske disertacije iz brojnih baza podataka koje su se ticale povezanosti između trčanja/džogiranja i rizika od smrti od svih uzroka, posebno kardiovaskularnih bolesti i raka (takozvana metaanaliza). Našli su 14 istraživanja koja su se time bavila, u koje je bilo uključeno preko 230.000 ljudi, čije je zdravlje praćeno u periodima od 5,5 do 35 godina.
Kada su obavili potrebnu statistiku, istraživači su utvrdili je da su osobe koje su trčale imale 27% manji rizik od smrti od svih uzroka. Pri tome, posebno je bio manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti - 30% manji za trkače, a što se tiče rizika od smrti od raka, on je bio 23% manji za trkače, u odnosu na one koji se nisu bavili trčanjem.
Čak je i sasvim malo trčanja - na primer, jednom nedeljno manje od 50 minuta, i tempom 7,5 minuta kilometar (što je otprilike lagani džoging) - i dalje bilo povezano sa značajnim pozitivnim uticajem na zdravlje i dugovečnost.
Istraživači nisu našli vezu između "povećanja doze" trčanja i daljeg smanjenja rizika.
Ovo istraživanje svakako ukazuje da je makar i malo trčanja daleko bolje od neaktivnosti. "Ako bi se više ljudi počelo baviti trčanjem, nezavisno koliko, to bi verovatno dovelo do značajnog poboljšanja zdravlja i dugovečnosti čitave populacije", napisali su autori u zaključku ovog rada.  

 

Originalno istraživanje možete naći na sledećem linku:
https://bjsm.bmj.com/content/early/2019/09/25/bjsports-2018-100493


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 164