Meditacija povezana sa manjim rizikom od srčanih bolesti

meditacija i srceIstraživanje objavljeno u uglednom časopisu American Journal of Cardiology, koje je obuhvatilo 61.000 ispitanika, ukazalo je da oni koji meditiraju mogu da gotovo dvostruko smanje rizik od srčanih oboljenja. To se objašnjava sposobnošću meditacije da značajno smanji ukupni stres.

Ranija proučavanja već su ukazala da meditacija povoljno deluje u prevenciji brojnih zdravstvenih tegoba, a pre svega u izlaženju na kraj sa stresom i njegovim posledicama. Podaci koje je objavilo Američko udruženje za srce (AHA, 2017) govore da meditacija može pomoći u regulaciji povišenog pritiska, nivoa holesterola, odvikavanju od pušenja, kao i poboljšanju opšteg kardiovaskularnog zdravlja.

U ovom najnovijem istraživanju, koje je sproveo dr Čajakrit Kritanavong sa saradnicima (uključeni su bili Medicinski centar Majk Debejki, Medicinski fakultet Bejlor i Medicinski fakultet Ikan pri Maunt Sinaj klinici), proučeni su podaci koje obezbeđuje nacionalni pregled zdravlja koje svake godine sprovodi Američki nacionalni centar za statistiku. U razmatranje je uzeto 61.000 ispitanika, od kojih je njih 6000 izvestilo da praktikuju neki oblik meditacije.

Istraživači su brzo uočili da je kod osoba koje meditiraju, u poređenju sa onima koje ne meditiraju, u proseku niži holesterol, pritisak, kao i da je manji procenat obolelih od dijabetesa, bolesti koronarnih arterija i šloga.

Najveća razlika je, međutim, bila u procentu oboljenja koronarnih arterija. Kod onih koji meditiraju, bilo je 51% manje verovatno da će oboleti od te bolesti.

Više istraživanja pre ovoga je već povezalo redovno praktikovanje meditacije sa smanjenjem stresa, poboljšanom pažnjom i svesnošću i boljim pshičkim zdravljem. To je jednostavan i jeftin metod, koji gotovo da nema neželjenih posledica.

"Verujem u dobrobit od meditacije", objasnio je vođa istraživanja, dr Kritanavong, "pošto ona može da nam pruži osećaj spokoja i mira i da smanji stres, što sve doprinosi našoj emocionalnoj dobrobiti".

 

Tekst originalnog istraživanja možete naći na sledećem linku: http://dx.doi.org/10.1016/j.amjcard.2020.06.043

Jednostavnu praktičnu vežbu meditacije možete naći na ovom linku


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 137