Šta raditi kad ste neispavani (i mrzovoljni zbog toga)?

neispavanBilo da ste loše spavali, ili silom prilika otišli kasno u krevet, a morate da ustanete uobičajeno rano, moguće je da ćete se, osim neispavanosti, osećati i razdražljivo i mrzovoljno, i uopšte, imati mnogo manje motivacije da uradite nešto tokom dana. Srećom, uvek postoje načini da se raspoloženje i efikasnost nakon neprospavane noći poprave.

Pre nego što pređemo na praktične savete, da se ukratko podsetimo šta dobar san donosi organizmu. Prvo, san pomaže da se eliminišu toksini i otpadni materijali koji se nagomilaju tokom dana. San takođe podešava međusobne veze neurona i daje prioritet onima koje često koristimo. San pomaže da se obrade i asimiluju nove informacije koje smo dobili tokom prethodnog dana. San je takođe od ključnog značaja da se obnovi vitalna i nervna energija.

To znači da ukoliko ne spavate dobro, to i te kako može da loše utiče na sve vaše mentalne sposobnosti i na to koliko efikasno ste u stanju da radite, i mentalno i fizički.  

Međutim, potrebno je dosta neprospavanih noći da bi to značajno pogoršalo kvalitet života u celini. Nakon jedne ili dve noći lošeg spavanja lako se možete oporaviti i dovesti u funkcionalno stanje. Evo šta savetuju stručnjaci.

 

Popijte šolju kafe (ili dve)

To je, naravno, nešto što svako zna. Kofein deluje na adenozin, molekul koji utiče na pospanost, tako da nas čini budnijim. Međutim, mnogi gube iz vida sledeće: ako popijete previše kafe da biste se razbudili tokom jednog dana, može se desiti da naredne noći ne možete da zaspite, iako ste neispavani. Kofein deluje dugo, naročito kod nekih ljudi koji ga metabolizuju sporo. Zato je dobro, iako ste neispavani, da ostanete na jednoj ili dve kafe, kako biste mogli da normalno zaspite kad za to dođe vreme.

Kofein, naravno, nije jedini stimulativ. Tu je i već poznata guarana, koja deluje sporije, ali duže. Ni sa njom ne treba preterati, iz razloga koji smo već pomenuli. Ali, i žen-šen takođe značajno može da pomogne da poboljšamo mentalnu i fizičku budnost iako nismo spavali.

 

Jedite kvalitetne proteine i zdrave masti

Manjak sna znači manjak energije, a manjak energije je glavni pokretač koji nas navodi da posežemo za nezdravim slatkim grickalicama. One nam trenutno daju energiju, nakon čega obično sledi nagli pad energije (povezan sa naglim skokom, a potom padom, nivoa šećera u krvi). Mnogo je bolje da se poslužite grickalicama koje sadrže zdrave masti i proteine, a to su orasi, bademi, kikiriki; ili, humus (namaz od nauta), ili integralni hleb sa kikiriki puterom, ili avokadom.

 

Izađite na sunce (kratko sunčanje)

Mehanizam koji reguliše spavanje se resetuje kada se izložimo sunčevoj svetlosti rano ujutru. Zato je dobro, nakon neprospavane noći, da se odmah ujutru izložite suncu, tj. sunčate neko vreme, makar i kroz prozor, kako biste ostali budniji tokom dana.

 

Odremajte – ali kratko

Kratka dremka, koja traje minimum pet minuta, ali nikako duže od 30 minuta, može da pomogne kod neispavanosti i u regulaciji raspoloženja i loših emocija koje neispavanost izaziva. Međutim, ako ostanemo da spavamo duže od toga, može da se desi da se nakon toga osećamo još umornije.

 

Prošetajte

Ne predajite se iskušenju da samo sedite ceo dan zato što ste loše spavali. Ako ostanete aktivni, osećaćete se bolje. Umereno vežbanje, poput šetnje, podstiče budnost, poboljšava protok krvi, a ne izlaže vas naporu od kojeg biste se posle osećali još umornije.

 

Pođite na spavanje u svoje uobičajeno vreme

Jedna od najvažnijih stvari za održavanje opšteg zdravlja je da se držimo redovnog rasporeda spavanja. Zato, iako ste možda prethodnu noć probdeli, pa ste u iskušenju da legnete ranije, bolja je opcija da sačekate svoje uobičajeno vreme i tek onda pođete na spavanje.

 

Ukratko  

Nije neuobičajeno da povremeno imamo neprospavane ili loše prospavane noći, ali ne moramo da budemo mrzovoljni celog dana zbog toga. Suprotstavite se mrzovolji time što ćete se držati svoje uobičajene rutine, jesti zdrave masti i proteine, prošetati, sunčati se malo i popiti svoju uobičajenu dozu kafe.

 

Izvori: www.mindbodygreen.com,  www.thehappysleeper.com/, www.livelovesleep.com/consultants/zeke-medina/

 

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Organska kafa arabika zrno 100g

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.
Organska kafa arabika mlevena

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.
Instant kafa Mount Hagen organska

Organska instant kafa Mount Hagen je bila prva organska instant kafa koja se pojavila na tržištu.
Guarana organska

Guarana (Paullinia cupana) raste u kišnom podnevlju Amazona, u uslovima tropske klime na podrucju Venecuele i Brazila. Duboko u šumama živi pleme Guarani Indijanaca koji već vekovima žvaću seme Guarane kao dodatni izvor snage i energije i po kojima je ova biljka i dobila ime. Guarana sadrži prorodan stimulans guaranin koji je gotovo identičan sa kofeinom osim što se mnogo sporije apsorbuje u krv pa mu je zbog toga efekat mnogo duži, uravnoteženiji i prijatniji. Guarana sadrži 4 - 5,5 % guaranina (kofeina) što ga čini 3-4 puta jačim od kafe.
Žen šen instant čaj u granulama

Žen šen čaj u granulama, instant čaj od žen šena zaslađen medom Žen-šen (Panax ginseng) je drevna biljka poreklom iz Istočne Azije, a njen neobični koren, cilindričnog oblika, podseća na telo čoveka. U ishrani se koristi više od 5000 godina. Drevni kineski travari dali su joj ime „koren života“ ili „koren dugovečnosti“.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 70