12 ajurvedskih biljaka koje čuvaju zdravlje

kardamomAjurveda je tradicionalni indijski sistem medicine (star hiljadama godina) koji nastoji da očuva zdravlje pojedinca održavajući um, telo i duh u ravnoteži. Mnoge od biljaka koje koristi ajurveda tradicionalno se koriste i kao začini. Navešćemo 12 korisnih ajurvedskih biljaka čije zdravstvene koristi potvrđuje nauka.

 

Ašvaganda

 

Od korena i bobica ašvagande (Withania somnifera) pravi se popularan ajurvedski lek. Kao adaptogen, ašvaganda može da pomogne organizmu da se izbori sa stresom tako što reguliše nivo kortizola, tzv. “hormona stresa”. Nauka takođe povezuje korišćenje ašvagande sa smanjenjem anksioznosti i poboljšanjem sna kod osoba koje pate od stresa i anksioznih poremećaja.

 

Gorka tikvica

Gorka tikvica (Momordica charantia) je tropska biljka srodna sa krastavcem, bundevama i tikvicama. U azijskoj kuhinji se široko koristi za jelo. Međutim, ona ima značajno medicinsko dejstvo: istraživanja pokazuju da podstiče lučenje insulina i pomaže da se snizi nivo šećera u krvi. (Napomena: oni koji koriste insulin za regulaciju šećera, pre nego što uvedu gorku tikvicu u ishranu trebalo bi da se konsultuju sa lekarom, da im nivo šećera ne bi postao opasno nizak.)

 

Bosvelija

Bosvelija (Boswellia serrata) se naziva i “indijski tamjan” i predstavlja smolu istoimenog drveta. Istraživanja ukazuju da bosvelija može da smanji upale, sprečavajući oslobađanje leukotriena, komponenti koje izazivaju upale. Istraživanja su takođe pokazala da bosvelija može da ublaži bolove, doprinese povećanju pokretljivosti i opsega pokreta kod pacijenata sa osteoartritisom i reumatoidnim artritisom. Bosvelija takođe može da pomogne prevenciji oralnih infekcija i upala desni (gingivitis)

 

Brami

Naučna istraživanja povezuju biljku brami (Bacopa monnieri) sa poboljšanjem pažnje, obrade informacija, brzinom učenja i pamćenjem. Ta biljka takođe pomaže da se ublaže poremećaji kao što su smanjena pažnja, hiperaktivnost, impulsivnost, nemir i nedostatak samokontrole.

 

Kardamom

Kardamom (Elettaria cardamomum) spada u najaromatičnije začine istočne kuhinje. Istovremeno, istraživanja pokazuju da mleveni kardamom može da pomogne da se snizi krvni pritisak kod pacijenata sa hipertenzijom. Istraživanja takođe ukazuju da udisanje isparenja etarskog ulja kardamoma može da poveća unos kiseonika u pluća tokom vežbanja.

 

Kumin

Kumin (Cuminum cyminum) predstavlja semenke istoimene biljke, koje su popularan začin (liči na kim, ali nije isto). Prema istraživanjima, kumin može da podstakne aktivnost digestivnih enzima. Istovremeno, on podstiče lučenje žuči, čime se ubrzava varenje, a posebno olakšava varenje masti. Istraživanja takođe ukazuju da kumin može da ublaži simprome sindroma nadražljivih creva (IBS), kao što su nadimanje i bolovi.

 

Gotu kola

Gotu kola se dobija od listova biljke Centella asiatica; nema ni miris ni ukus. Prema jednom od istraživanja, osobe sa opštim anksioznim poremećajem koje su umesto svoji redovnih antidepresiva uzimale gotu kolu 60 dana izvestile su da su im se smanjili stres, anksioznost i depresija.

 

Sladić

Sladić (koren biljke Glycyrrhiza glabra) je još jedan od redovnih artikala ajurvedske medicina. Rezultati istraživanja na ljudima ukazuju da sladić može da smanji upale i zaštiti od virusa i bakterija.
Napomena: osobe sa hipertenzijom moraju da budu oprezne sa uzimanjem sladića, zato što može da podigne pritisak.

 

Trifala

Trifala (“tri voćke”) je zapravo mešavina koja se sastoji od praha sušenih biljaka: amla, bibitaki i haritaki (Emblica officinalis, Terminalia bellirica, Terminalia chebula). Istraživanja in vitro i na životinjama ukazuju da trifala može da smanji artritičke upale. Isto tako, istraživanja ukazuju da ova kombinacija može da spreči ili ograniči rast određenih vrsta raka.

 

Kurkuma

Kurkuma (Curcuma longa), gorkasti žuti prah, omiljen je začin u orijentalnoj kuhinji. Sadrži aktivnu supstancu kurkumin, za koju su istraživanja pokazala da ima moćna antioksidansna i antiupalna svojstva. Prema istraživanjima in vitro, kurkumin je efikasan koliko i neki antiinflamatorni lekovi, ali on nema neželjenih efekata.

Izvori:
www.webmed.com, www.ecowatch.com, https://thespruceeats.com, https://backpainnews.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Ašaganda u prahu organska dodatak ishrani

Ašvaganda (Withania somnifera) je biljka čiji se koren već vekovima koristi u ajurvedskoj medicini. Koren ašvagande doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnoj koži, normalnoj reprodukciji, normalnoj funkciji respiratornog trakta, normalnoj funkciji srca, normalnoj psihološkoj i kognitivnoj funkciji, skraćenju vremena potrebnog da zaspite i može da doprinosi adaptogenim osobinama.
Brami (bakopa) organska

Brami ili bakopa prah (Bacopa monnieri) je u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini poznat kao „tonik za mozak”. Biljka brami spada u red adaptogena. Adaptogeni su biljke koje podsticu otpornost organizma na bolesti, normalizuju funkcionisanje organizma i podstiču fizičko i mentalno zdravlje. Prema ajurvedi, brami bakopa uravnotežuje sve tri doše.
Kurkuma organska prah 100g

Cenjen dodatak jelima zbog ukusa i divne zlatnožute boje. Jedna od najkorišćenijih biljaka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Kurkuma je izuzetno cenjen začin koji pripada porodici đumbira.
Trifala u prahu organska

Trifala (triphala doslovno znači “tri ploda”) je tradicionalni ajurvedski preparat koji se sastoji od praha tri voćke: amalaki (Emblica officinalis), bibitaki, (Terminalia belerica) i haritaki (Terminalia chebula). Već vekovima je široko korišćena na indijskom potkontinentu, a od nedavno i širom sveta. Njena najpoznatija upotreba je kao tonik za creva. Ima laksativno dejstvo.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 126