Ašvaganda protiv osteoartritisa

asvaganda 1Ašvaganda, lekovita biljka ajurvedske medicine, može da ublaži tegobe kod osteoartritisa kolena, utvrdili su indijski istraživači u kliničkom ispitivanju na ljudima.

Mnogi pacijenti koji pate od osteoartritisa koriste razna sredstva protiv bolova: nesteroidne antiinflamatorne lekove, opioide i steroide. Ti lekovi, međutim, ne rešavaju problem, a mogu da izazovu ozbiljne neželjene posledice.

U potrazi za efikasnim prirodnim rešenjem olakšanja simptoma, istraživači sa Nizam instituta medicinskih nauka u Hajderabadu (Indija), procenili su efikasnost i neškodljivost korišćenja korena ašvagande. Iz ranijih istraživanja je već bilo poznato da ašvaganda sadrži supstance koje deluju antiupalno, protiv bola i štite hrskavicu.

Istraživači su u eksperiment uključili 60 pacijenata sa bolom u kolenima i podelili ih u tri grupe. Jedna je dobijala placebo kapsule, druga je dobijala dvaput dnevno kapsule po 125 mg ekstrakta ašvagande, a treća grupa dvaput dnevno kapsula po 250 mg ekstrakta ašvagande, tokom 12 nedelja.

Rezultat je bio da su pacijenti koji su dobijali ašvagandu izvestili o značajnom smanjenju bola, ukočenosti i nesposobnosti za kretanje. Pri tome je grupa koja je dobila veću dozu, 250 mg, izvestila o boljim i bržim efektima u odnosu na grupu koja je dobijala 125 mg.

Pored toga, tretman ašvagandom nije izazvao nikakve neželjene posledice. U celini uzevši, obe doze ašvagande su dovele do značajnog smanjenja, bola, ukočenosti i poboljšanja kretanja bez neželjenih posledica. Zaključak istraživača je bio da je ašvaganda bezbedan i efikasan tretman za artritis kolena, ukočenost i prateće tegobe.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, a izvorni članak o istraživanju možete naći na sledećem linku:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052364/

Opširnije o lekovitim svojstvima ašvagande pogledajte ovde. 

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Ašaganda u prahu organska dodatak ishrani

Ašvaganda (Withania somnifera) je biljka čiji se koren već vekovima koristi u ajurvedskoj medicini. Koren ašvagande doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, normalnoj koži, normalnoj reprodukciji, normalnoj funkciji respiratornog trakta, normalnoj funkciji srca, normalnoj psihološkoj i kognitivnoj funkciji, skraćenju vremena potrebnog da zaspite i može da doprinosi adaptogenim osobinama.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 111