Biljke sa antivirusnim delovanjem

lekovito biljeDa li ste znali da određene namirnice i začinsko bilje, poput indijskog bosiljka (tulsi), morača, matičnjaka, žalfije i dr. imaju izražena antivirusna svojstva, koja su dokazala naučna istraživanja?

Tulsi

Tulsi (Ocimum tenuiflorum ili Ocimum sanctum) je varijanta bosiljka koji uspeva u Indiji. Ova biljka može da pojača imunu reakciju na virusne infekcije (uključujući i kovid). Prema rezultatima istraživanja objavljenog 2021. u časopisu Neuroimmune Pharmacology, ta svojstva se pripisuju prevashodno jednom specifičnom sastojku, eugenolu. Kliničko istraživanje u trajanju od mesec dana, sprovedeno na volonterima koji su svakodnevno uzimali 300mg ekstrakta tulsija, pokazalo je da je kod njih porastao nivo ćelija-ubica i T ćelija pomagača (važnih elemenata imunog sistema).

 

Bosiljak

Međutim, i običan bosiljak (Ocimum basilicum) koji se kod nas uobičajeno koristi kao začin, ispoljava antivirusni efekat protiv enterovirusa, hepatitisa B i herpesa, pokazalo je jedno ranije istraživanje objavljeno u časopisu Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology.

 

Morač

Morač (Foeniculum vulgare) se koristi u ishrani (mada kod nas ređe) i ima neobičan ukus i aromu. Jedno istraživanje objavljeno 2011. u časopisu Evidenced-Based Complementary and Alternative Medicine utvrdilo je da etarsko ulje morača sadrži supstancu po imenu trans-anetol, koja deluje protiv virusa herpesa. Istraživanje in vitro, objavljeno u 2014. u časopisu Biomedical Research International, potvrdilo je delovanje morača protiv virusa herpesa, ali je utvrdilo i da deluje proti virusa parainfluence 3 (PI-3), koji obično izaziva respiratofne infekcije kod stoke. 

Časopis Korean Journal of Physiology and Pharmacology je 2015. takođe objavio rezultate ispitivanja na životinjama koji su pokazali da morač može da smanji upalu i podstakne imuni sistem, delujući tako protiv virusa.

 

Beli luk

Većini ljudi je poznato da beli luk sadrži alicin, moćni prirodni antibiotik koji deluje antibakterijski. Međutim, beli luk deluje i protiv bradavica izazvanih ljudskim papilomavirusom, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu International Journal of Dermatology. 23 volontera su svakodnevno mazali bradavice ekstraktom belog luka, i one su nestale u roku od nedelju ili dve dana.

Pregled terapeutskih delovanja belog luka, objavljen u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine, utvrdio je da beli luk deluje protiv virusa Herpes simplex 1, virusa gripa A i B, rinovirusa (izazivača uobičajene prehlade) i virusne pneumonije.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Immunology Research, obavljeno na životinjama, utvrdilo je da beli luk ima i antiupalna svojstva koja podstiču imuni odgovor protiv virusnih infekcija.

 

Matičnjak

Matičnjak (Melissa officinalis) je i inače poznat kao lekovita biljka, koja se koristi kao čaj sa smirujućim delovanjem. Istraživanje objavljeno 2016. u časopisu Virusdisease pokazalo je da sadrži supstance koje deluju protiv virusa gripa tip A. Istraživanja obavljena in vitro, objavljena 2021. u časopisu Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry pokazala su da matičnjak deluje i protiv ptičjeg gripa, enterovirusa 71, HIV virusa, kao i virusa herpesa.

 

Origano

Antivirusna svojstva origana se pripisuju karvakrolu, supstanci koju on sadrži. Više istraživanja, među njima i jedno objavljeno u časopisu Journal of Applied Microbiology 2014. g. pokazalo su da etarsko ulje origana, kao i izolovana supstanca karvakrol, u roku od 15 minuta smanjuju aktivnost norovirusa. Norovirus izaziva tzv. stomačni grip, uglavnom letnje oboljenje koje nije opasno, ali je praćeno veoma neprijatnim i jakim stomačnim simptomima (temperatura, povraćanje, proliv). Proučavanje objavljeno 2011. u časopisu Brazilian Journal of Microbiology utvrdilo je da etarsko ulje origana ispoljava antivirusnu aktivnost i protiv virusa oralnog herpesa (HSV-1), respiratornog sinktijalnog virusa (RSV) i rotavirusa (izaziva proliv kod dece).

 

Žalfija

Kod nas se žalfija (Salvia officinalis) uobičajeno koristi kao čaj protiv stomačnih tegoba i upale grla. Analiza farmakoloških svojstava žalfije, objavljena u časopisu Journal of Traditional and Complementary Medicine 2017. g. iznela je tvrdnju da antivirusna svojstva žalfije potiču od supstance saficinolida, koja se nalazi u listovima i stabljikama te biljke.

 

Izvori i reference: https://plantmedicinenews, http://antiviral.news, www.ecowatch.com, www.loveandlemons.com

Proizvodi u vezi sa člankom

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 576