Borovnice snižavaju pritisak i poboljšavaju pamćenje

borovnice pritisak pamcenjeNovo istraživanje engleskog fakulteta Kings za biologiju i medicinu utvrdilo je da je šaka borovnica, ako se konzumira svakog dana, dovoljna da snizi krvni pritisak i poboljša pamćenje i rad mozga kod starijh osoba.

Ovo istraživanje je trajalo 12 nedelja i uključilo 61 zdravog ispitanika od 65 do 90 godina starosti. Učesnici eksperimenta su bili podeljeni na dve grupe, od kojih je jedna dobijala borovnice u prahu (ekivalent oko 178 g svežih borovnica), a druga placebo.

Nakon što su procenili opšte zdravstveno stanje učesnika eksperimenta, koji su svi bili stariji ljudi, istraživači su utvrdili da se kod ljudi iz grupa koja je konzumirala borovnice poboljšalo pamćenje, poboljšalo vreme reakcije u testovima pažnje i snizio se krvni pritisak. U poređenju sa grupom koja je dobijala placebo (lažni lek), u grupi koja je konzumirala borovnice došlo je i do poboljšanja širenja arterija (FMD), a to je pokazatelj koji se povezuje sa značajno smanjenim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

Iz ranijih istraživanja je već poznato da konzumacija borovnica donosi razne dobrobiti; međutim, ovo istraživanje je ciljalo konkretno na to da utvrdi mogu li borovnice da istovremeno poboljšaju i kardiovaskularno zdravlje i funkciju mozga kod zdravih (starijih) ljudi. Pokazalo se da mogu, tako da je ovo prvo istraživanje koje je dokazalo da borovnice mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, tako što snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju funkcionisanje krvnih sudova kod osoba koje ih redovno konzumiraju.  

 

Kako borovnice deluju

Istraživači veruju da su ključni sastojak borovnica koji donosi dobrobiti antocijanini, pigmenti koji im daju njihovu plavo-purpurnu boju. Antocijanini se takođe nalaze i u jagodama, malinama, crnom grožđu i nekom povrću (plavi patlidžan npr.), a iz ranijih istraživanja je već poznato da se antocijanini mogu povezati sa doprinosom zdravom starenju. Konkretno, u pomenutom istraživanju, kod učesnika se nakon 12 nedelja konzumacije borovnica mogao konstatovati povećan nivo antocijanina u organizmu, na osnovu metabolita antocijanina koji se mogu pratiti analizom urina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

 

Izvori:  
https://medicalxpress.com/news/2023-03-blueberries-day-brain-function-blood.html, www.theepochtimes.com/health/eating-handful-of-blueberries-daily-may-improve-brain-function-lower-blood-pressure_5301904.html


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 283