Dobrobiti od slačice

slacicaSlačica pripada istoj porodici (Brassica) kao i ren, kelj, brokoli i prokelj. Mada mi slačicu danas koristimo uglavnom u obliku senfa, ona  je dugo bila smatrana lekovitom biljkom (koristio ju je još Hipokrat), evo zašto…

Antikancerogena svojstva
Semenke slačice sadrže izotocijenide, supstance za koje je pokazano da usporavaju i sprečavaju rast malignih tumora. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Carcinogenesis pokazalo je da ova supstanca, kada se primeni na poseban način, ima sposobnost da spreči rast raka u bešici.

Antiinflamatorna svojstva
Poznato je da su semenke slačice sjajan izvor antioksidanata. Zapravo, one sadrže veoma veliku količinu selena i magnezijuma, koji deluju protivi upala. Sadrže takođe i značajne doze kalijuma, kalcijuma, fosfora, kao i omega 3 i omega 6 masnih kiselina, koje sve koriste telu.

Uvećava mišićnu masu
Za jedan sastojak semenki slačice, homobrasinolid, utvrđeno je da pomaže da se uveća mišićna masa. Ta komponenta, nalik steroidima, zapravo pojačava apetit i podstiče veći unos hrane, dok istovremeno pomaže rast mišića. To može da bude veoma važno za ljude koji nastoje da razviju mišiće, ili za starije, koji brinu zbog opadanja mišićne mase. Jedno istraživanje Američkog udruženje za eksperimentalnu biologiju pokazala je da anabolički efekt homobrasinolida istovremeno povećava i snagu i mišićnu masu.

Upotreba u lečenju
Kao što smo napomenuli, dugo se smatralo da slačica ima lekovite moći pa se u te svrhe koristi i dan-danas. Smatralo se da slačica ublažava glavobolje, prehlade i simptome gripa. Na sličan način, neki ljudi koriste slačicu kao spoljašnji oblog da ublaže bolove u mišićima i zglobovima, pa čak i kao pomoć u lečenju upale pluća.
Pored korišćenja semena slačice, dobar je i senf. Senf je isto toliko dobar koliko i semenke slačice od kojih se pravi. Senf napravljen na prirodan način pun je nutrijenata i antioksidanasa  svakako da donosi sve dobrobiti koje smo naveli.

Izvori:
www.herbreference.com/mustard_seeds.html
www.eurekalert.org/pub_releases/2011-09/foas-lwe092911.php
http://carcin.oxfordjournals.org/content/31/12/2105.full


 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 137