Đumbir za opšte zdravlje

djumbir3Đumbir je biljka koja potiče iz Kine; spada u porodicu Zingiberacea i srodan je sa kurkumom i kardamomom. Koren đumbira se odavno koristi kao začin u orijentalnoj kuhinji, a u tradicionalnoj medicini kao lekovito sredstvo. Korišćen je uglavnom da se pomogne varenje, smanji mučnina i ublaže prehlada i grip. Pored ovoga, savremena istraživanja su ukazala na još nekoliko izuzetno povoljnih delovanja đumbira na zdravlje.

Đumbir sadrži više bioaktivnih komponenti, a glavna među njima je tzv. gingerol, koji ispoljava moćno antioksidansno i antiupalno delovanje. Mnoga medicinska svojstva đumbira potiču upravo od gingerola.

Đumbir efikasno deluje protiv mučnine. U tradicionalnoj medicini se odavno koristi protiv mučnine, pogotovo mučnine u trudnoći. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je đumbir u sprečavanju mučnine efikasan koliko i farmaceutski lekovi, čak verovatno i efikasniji. Đumbir može da umanji mučninu i povraćanje nakon operacije, mučninu kod pacijenata koji primaju hemoterapiju, a može da efikasno umanji i tzv. putnu mučninu.
Đumbir pomaže varenje. Hronično loše varenje (dispepsija) se manifestuje bolom i nelagodnošću u gornjem delu stomaka. Smatra se da je glavni uzročnik ovog stanja usporeno pražnjenje želuca. Pokazalo se da đumbir ubrzava pražnjenje želuca kod osoba koje imaju ovaj problem.  Jedno istraživanje je, na primer, pokazalo da je uzimanje đumbira nakon konzumacije supe smanjilo vreme pražnjenja želuca sa 16 na 12 minuta. Drugo istraživanje (na zdravim osobama) pokazalo je da je uzimanje 1,2 g đumbira pre obroka ubrzalo pražnjenje želuca za 50%,
Đumbir ublažava upalu mišića. Istraživanja su pokazala da đumbir efikasno ublažava upalu mišića nastalu usled intenzivnog vežbanja. On nema trenutno dejstvo na upalu mišića, ali smanjuje povećanje bola u mišićima usled stalnog opterećenja. Doza koja je korišćena u istraživanjima bila je oko 2g đumbira dnevno.
Đumbir ublažava osteoartritis. Osteoartritis je posledica degeneracije zglobova u telu, što dovodi do ukočenosti i bola u zglobovima. Kontrolisano istraživanje na 247 osoba sa osteoartritisom kolena koje su uzimale ekstrakt đumbira pokazalo je da su im se smanjili bolovi i da su mogli da uzimaju manje lekova protiv bolova. Drugo istraživanje je pokazalo da lokalna primena đumbira, susamovog ulja, cimeta i mastike na obolelele zglobove smanjuje bol i ukočenost.
Đumbir može da značajno smanji nivo šećera u krvi. Istraživanja o ovom delovanju đumbira su relativno nova, ali ukazuju da ova biljka ima moćna antidijabetička svojstva. U istraživanju sprovedenom na 41 osobi sa dijabetesom tip 2, konzumacija 2g đumbira dnevno dovela je do sniženja šećera na prazan stomak za 12%. Takođe, došlo je do poboljšanja markera za dugoročni nivo šećera u krvi, odnosno do smanjenja od 10% tokom perioda od 12 nedelja. Pored ovoga, kod učesnika ispitivanja došlo je i do smanjenja oksidisanih lipoproteina za 23%, što je veoma značajno u prevenciji srčanih oboljenja. Ipak, pošto je ovo bilo relativno malo proučavanje, potrebno je još širih proučavanja da se ovo potvrdi.
Đumbir može da značajno smanji menstrualni bol. Đumbir se inače i koristi u ovu svrhu u tradicionalnoj medicini. U jednom proučavanju na 150 žena, koje su uzimale po 1g đumbira u prahu dnevno prva 3 dana menstrualnog ciklusa, bol se smanjio isto tako efikasno kao i prilikom upotrebe brufena.
Đumbir može da smanji holesterol. Iako su danas lekari oprezniji u tvrdnjama da je povišen holesterol direktni uzrok kardiovaskularnih oboljenja, ipak postoji nepobitna povezanost između povišenog holesterola i ovih oboljenja. U proučavanju na 85 ispitanika, tokom 45 dana, pokazalo se da uzimanje 3g đumbira u prahu dnevno može da značajno smanji većinu markera holesterola. Rezultati su pokazali i smanjenje ukupnog holesterola i triglicerida u krvi. Ove nalaze potkrepili su i eksperimenti na životinjama u kojima je đumbir ispoljio isto delovanje.
Đumbir sadrži antikancerogene supstance. Kada se đumbir kuva ili osuši (tj. đumbir u obliku praha ili čaja), u njemu nastaje supstanca 6-šogaol. U eksperimentu in vitro, istraživači su utvrdili da ova supstanca deluje citotoksično i na matične ćelije raka dojke, i to, po svemu sudeći, efikasnije od uobičajenog hemoterapijskog leka taxol-a. Međutim, potrebno je znatno više dodatnih istraživanja da se ovo potvrdi i praktično primeni.
Đumbir može da poboljša funkciju mozga. Brojna istraživanja obavljena na životinjama ukazuju da đumbir može da zaštiti mozak od pogoršanja funkcija povezanih sa starenjem. Nekoliko istraživanja, takođe na životinjama, ukazuju da đumbir deluje tako što inhibira upalne reakcije koje se dešavaju u mozgu, a koje ubrzavaju starenje i povećavaju rizik od Alchajmerove bolesti. Ima takođe i pokazatelja da đumbir može direktno da poboljša funkcionisanje mozga. Na primer, u proučavanju obavljenom na 60 sredovečnih žena, pokazalo se da je konzumacija ekstrakta đumbira dovela do poboljšanja vremena reakcije i radne memorije.
Đumbir deluje protiv infekcija.Gingerol, aktivna supstanca koju sadrži đumbir, može da inhibira rast raznih vrsta bakterija. Istraživanja su pokazala da je đumbir posebno efikasan protiv usnih bakterija povezanih sa upalnim bolestima desni, kao što su gingivitis i periodontitis. Jedno istraživanje je takođe ukazalo da đumbir deluje i protiv RSV virusa, koji spada u uobičajene uzročnike respiratornih infekcija, posebno kod odojčadi.

Izvori i stručne reference: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25230520, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9815340,, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16389016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995184/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20418184, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21031618, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277626/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3016669/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18403946, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0137614, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216660, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18813412, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23901210, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24552266, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3208778/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211852/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21197427
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418209/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18814211,www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794

Proizvodi u vezi sa člankom

Đumbir prah organski 100g

Koren đumbira se koristi u kuhinjama širom sveta kao cenjen začin osvežavajućeg i prijatno ljutkastog ukusa, a poznata je i njegova primena u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini. Opredeljivanjem za organske proizvode obezbeđujete sebi zdraviju i kvalitetniju ishranu.
Đumbir instant čaj u granulama

Đumbir (Zingiber officinale) je sušeni koren istoimene biljke koji ima aromatični, ljutkast ukus. Upotrebljava se u svežem stanju ili sušen i mleven kao dodatak najrazličitijim jelima. U narodnoj medicini koristi se za pripremu obloga i čajeva.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 308