Etarsko ulje bosiljka za prehladu i bolje varenje

bosiljak etarskoEtarsko ulje bosiljka se dobija od listova i semena bosiljka (Ocimum basilicum). Bosiljak se koristi kao začin, posebno u mediteranskoj kuhinji. Etarsko ulje bosiljka se koristi u prirodnoj medicini, posebno u nekim delovima Evrope, Indiji i Centralnoj i Jugoistočnoj Aziji.

Bosiljak je mirišljava biljka koja pripada familiji menti (Lamiaceae). Smatra se da potiče iz Indije. Danas se gaji u većini krajeva sveta. Pored toga što namirnicama daje posebnu aromu i ukus, bosiljak je dobar za opšte zdravlje. On sadrži obilje aktivnih jedinjenja sa korisnim svojstvima, kao što su npr. eugenol i estragol. Etarsko ulje bosiljka sadrži visoke koncentracije tih jedinjenja, što mu daje određena lekovita svojstva.

Na primer, etarsko ulje bosiljka može da ublaži simptome prehlade i gripa. Pošto deluje antispazmodički, često se koristi da ublaži simptome velikog kašlja, astme, bronhitisa i drugih respiratornih oboljenja.

Etarsko ulje bosiljka se koristi i kao tonik za organe za varenje, pošto ima karminativna svojstva. Može da ublaži zatvor, grčeve u stomaku, kao i nadutost i gasove. Takođe se koristi da ublaži bol u crevima.

Istraživanja su pokazala da etarsko ulje bosiljka deluje protiv brojnih štetnih bakterija, uključujući i sledeće: Bacillus cereus (patogen iz hrane koji luči toksine koji izazivaju povraćanje i proliv), Escherichia colli (izazivač proliva, urinarnih infekcija i respiratornih bolesti), Enteroccoci (uobičajeni uzročnik urinarnih infekcija), Listeria monocytogenes (bakterija koja izaziva ozbiljnu infekciju zvanu listerioza, koja može izazvati kočenje vrata, gubitak ravnoteže, bolove u mišićima, konfuziju i konvulzije), Staphylococcus aureus (vodeći uzročnik infekcija kože i mekog tkiva, kao što su čirevi i furunkule).

Etarsko ulje bosiljka deluje umirujuće, pa se široko koristi u aromaterapiji, za ublažavanje mentalnog zamora, glavobolja i depresije. Inhalacija isparenja etarskog ulja bosiljka doprinosi boljoj cirkulaciji.

 

Kako se koristi

Etarsko ulje bosiljka može da se inhalira ili nanosi na kožu. Kao i sva etarska ulja, ono je visokokoncentrisano, tako da se koristi obično samo nekoliko kapi. Za inhalaciju, kapne se nekoliko kapi etarskog ulja bosiljka u difuzer, ili u posudu sa toplom vodom koja isparava. Ako se nanosi na kožu, mora se razrediti u nosećem ulju, na primer maslinovom (kap-dve ovog ulja se razrede u kašici maslinovog ulja).

 

Izvori: www.everydayhealth.com, www.medicalnewstoday.com, https://plantmedicine.news

 

Proizvodi u vezi sa člankom


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 221