Gavez - koliko je lekovit?

gavezGavez (Symphytum officinale) je žbunasta biljka koja raste u Evropi, Aziji i Severnoj Americi. Dostiže visinu do metar i po. Daje grozdove ljubičastih, plavih i belih cvetova, listovi su mu dugački i tanki, a koren je spolja crne boje.

U mnogim delovimia sveta se koren i listovi gaveza koriste u tradicionalnoj medicini. Gavez se uglavnom koristi spolja, za tretman istegnuća mišića, modrica, opekotina, uganuća zglobova, ali i artritisa i gihta. Ranije se koristio i oralno, ali se danas to smatra štetnim.

Korenje i lišće gaveza sadrže supstance po imenu alantoin i ruzmarinska kiselina. Alantoin podstiče rast novih ćelija kože, dok ruzmarinska kiselina ublažava bol i upale. Za potrebe lečenja, od gaveza se najčešće prave masti, gelovi i ekstrakti, koji najčešće sadrže od 5 do 20 posto gaveza.

 

Rane

Neka klinička istraživanja podržavaju tvrdnju da gavez pomaže zaceljenju rana. Na primer, jedan pregled istraživanja objavljen u časopisu Complementary Therapies in Medicine našao je dokaze koji potvrđuju da gavez pomaže da se zaleče oderotine. Istraživači su napomenuli da je topička primena gaveza (na obolelo mesto) bezbedna, mada ne postoji dovoljno istraživanja o sporednim efektima primene gaveza direktno na rane i kožu.

 

Bolni zglobovi

Prema istom tom pregledu, rezultati nekoliko istraživanja ukazuju da gavez može da pomogne u tretmanu osteoartritisa, kao i uganuća zglobova. Istraživanje objavljeno u časopisu Phytotherapy Research ukazuje da kreme koje sadrže koren gaveza mogu da pomognu da se ublaži bol u leđima i lumbago.

 

Unutrašnja primena

Uzimajući u obzir današnja saznanja, unutrašnja primena gaveza (tj. konzumacija bilo kakvih preparata koji sadrže gavez) se ne preporučuje. Gavez sadrži pirolizidne alkaloide, koji su opasne hemikalije ako se unesu oralno (kancerogeni su, mogu da izazovu oštećenje jetre pa čak i smrt). Američka uprava za hranu i lekove, kao i većina evropskih zemalja, zabranile su oralne preparate gaveza.

 

Ukratko

Savremena istraživanja su našla dokaze koji podržavaju upotrebu gaveza u tretmanu manjih rana i bolnih zglobova, ali treba izbegavati njegovu primenu na otvorene rane. Oralna primena gaveza se nikako ne preporučuje.

 

Izvori i stručne reference:
www.healthline.com, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229913001672, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229913001672, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22887778


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 87