Gljive za imunitet i opšte zdravlje

pecurkePoslednjih decenija naučnici su posebno podrobno proučili kako gljive (pečurke) deluju na imuni sistem. Neke od jestivih gljiva sadrže velike količine beta glukana. To je grupa jedinjenja sa posebnim svojstvima, čije delovanje na organizam naučnici tek počinju da razumevaju.

Pečurke uglavnom vole svi. U jestive gljive spadaju npr. šampinjoni, šumsko pile, bukovače, tartufi, portobelo, šitake, maitake i dr. Većina pečuraka sadrži visokokvalitetne biljne belančevine, zatim vitamine grupe B – B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina) B6 (piridoksin), B9 (folat), cink, kalijum, bakar i selen, što je više nego dovoljan razlog da se nađu na svakom meniju.

Međutim, nekoliko pečuraka, koje se mogu konzumirati i kao deo obroka, imaju posebna svojstva pa se koriste i za proizvodnju biljnih preparata koji poboljšavaju zdravlje i doprinose dugovečnosti.

 

Maitake

Maitake znači “plešuća pečurka” na japanskom, zato što postoji izreka da ljudi plešu od radosti kad ih pronađu. Te pečurke su vredele onoliko srebra koliko su teške, zbog izuzetnih lekovitih svojstava. Otkriveno je da maitake sadrže imunomodulatorni molekul beta-1,6-D-glukan. (Imunomodulator znači da “podešava” imunitet – pojačava ga kad je slab, smanjuje ga kad je imuni odgovor preteran.)

 

Reiši

Reiši gljiva je bogata beta-1,3-D-glukanom, koji podstiče proizvodnju makrofaga, T ćelija i aktivnost citokina (komponente imunog sistema). Reiši je posebno dobra za podsticanje proizvodnje citokina IL-1 i IL-2 koji inhibiraju tumore. Ova gljiva ima snažno analgetsko (protiv bolova), antiupalno, antioksidansno i antimikrobno dejstvo kad se unese u organizam.

 

Šitake

Ova gljiva doprinosi sniženju holesterola, regulaciji krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije. Sadrži supstance kao što je AHCC, koja podstiče imunitet, i supstance koje inhibiraju viruse, kao što je lentinan.

 

Neke druge medicinske gljive nisu namenjene da se jedu cele, u okviru obroka, već se konzumiraju u obliku praha. Jednostavno dodate kašičicu-dve gljive u prahu (prema uputstvu) u smuti, supu ili neko drugo vaše omiljeno jelo. Zahvaljujući moćnim isceljujućim svojstvima ove gljive su hiljadama godina korišćene u istočnim sistemima medicine. Savremena istraživanja su utvrdila da obiluju antikosidansima, a za većinu su potvrdila i delovanje na zdravlje koje im se pripisuje u tradicionalnoj medicini, pre svega njihovo povoljno delovanje na imunitet.

 

Kordiceps

Ova gljiva je veoma korisna da podigne nivo energije koji se koleba. Doprinosi poboljšanju protoka krvi i efikasnijem korišćenju kiseonika. Poznato je takođe da povećavaju broj T ćelija (prirodnih ćelija ubica, komponenata imunog sistema), kao i da produžavaju vek belih krvnih zrnaca.

 

Lavlja griva

Izuzetno je bogata antioksidansima. Pored povoljnog delovanja na imunitet, ova gljiva naročito povoljno deluje na nervni sistem, posebno nervna vlakna, i doprinosi boljem razmišljanju, pamćenju i koncentraciji.

 

Čaga

Visok sadržaj antioksidanasa omogućava ovoj gljivi da smanji oksidativni stres i upale u organizmu. Takođe, pokazano je da usporava razvoj tumora i procese starenja. Povoljno deluje na imunitet.

 

Izvori: www.naturalhealth365.com, www.healthline.com, www.ncbi.nlm.nih.gov, www.reishi.com, wikipedia

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Maitake gljiva

Maitake gljiva je veoma cenjena i vekovima korišćena u tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini kao snažna podrška imunitetu. Takođe je prijatnog i specifičnog ukusa, te ulazi u sastav brojnih kulinarskih specijaliteta.
Reishi (reiši) pečurka

Reishi (reiši) gljiva (Ganoderma Lucidum), sada već dobro poznata i korišćena u celom svetu, vodi poreklo iz Kine, gde se vekovima upotrebljavala u tradicionalnoj medicini. Polisaharidi iz ove gljive deluju antioksidativno i na taj način stimulišu imuni sistem.
Šitake (shiitake) gljiva

Šitake (Shiitake, Lentinula edodes) gljiva potiče iz Japana, gde se već vekovima koristi u tradicionalnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Japanci je zovu eliksirom života.
Kordiceps u prahu organski

Kordiceps(Cordyceps sinensis) je vrsta gljive koja vodi poreklo iz Azije. Vekovima je korišćen u tradicionalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini kao sredstvo za jačanje imuniteta. Sadrži čitav spektar makro i mikroelemenata, enzima, aminokiselina, kao i brojne antioksidanse.

NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 443