Karanfilić za regulaciju šećera

karanfilicKaranfilić se najčešće koristi kao začin, ali ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini, uključujući ajurvedu i kinesku medicinu. Mnoga njegova lekovita svojstva potvrdila je nauka. Novija istraživanja ukazuju da ekstrakt karanfilića može da snizi nivo šećera u krvi i pomogne u sprečavanju dijabetesa.

Istraživanje o delovanju karanfilića na nivo šećera u krvi koje je nedavno objavljeno u časopisu BMC Complementary and Alternative Medicine obavili su američki i indijski istraživači. U ispitivanje je bilo uključeno 13 odraslih osoba, od kojih su neki imali normalan nivo šećera u krvi natašte, dok su drugi imali povišen nivo, karakterističan za predijabetes. Učesnicima istraživanja je tokom 30 dana davano 250mg ekstrakta karanfilića (bogatog polifenolima) nakon obroka, a istraživači su merili nivo šećera u krvi dva sata nakon uzimanja obroka i karanfilića, kao i osam sati pre nego što bi ispitanici uzeli svoj obrok.

Utvrđeno je da se nivo šećera u krvi nakon obroka u obe grupe (zdravi i predijabetes) značajno smanjio počev od 12. dana uzimanja karanfilića, pa sve do 30. dana (kraja istraživanja). Predijabetička grupa je imala 27% niži nivo šećera u krvi u odnosu na referentni nivo, dok je u grupi zdravih nivo šećera u krvi bio 21% niži. Kod osoba sa predijabetesom, nivo šećera u krvi natašte je takođe bio snižen tokom 2 dana.

Istraživači su zaključili da ekstrakt karanfilića, bogat polifenolima, može da pomogne da se održi zdrav metabolizam glukoze, posebno kod osoba sa predijabetesom.

Još nekoliko istraživanja o antidijabetičkom delovanju karranfilića je pokazalo slične rezultate. U jednom istraživanju obavljenom 2017. (na ljudskim mišićnim ćelijama i na miševima) utvrđeno je da ekstrakt karanfilića i nigricin, jedinjenje koje sadrži karanfilić, povećavaju lučenje insulina i iskorišćenje glukoze, kao i da poboljšavaju funkciju ćelija koje proizvode insulin.

U proučavanju iz 2006. utvrđeno je da je ekstrakt karanfilića poboljšao delovanje insulina i snizio nivo šećera u krvi kod obolelih od dijabetesa tip 2. To istraživanje je takođe utvrdilo da je karanfilić snizio nivo LDL ("lošeg") holesterola u krvi ispitanika. (Ovaj holesterol doprinosi formiranju naslaga u arterijama i doprinosi komplikacijama dijabetesa.)

Istraživanja su takođe pokazala da karanfilić poboljšava funkcionisanje jetre, što je važno za kontrolisanje nivoa šećera u krvi. Na primer, u jednom istraživanju iz 2014. miševima sa masnom jetrom davana je vodena emulzija eterskog ulja karanfilića, ili njen glavni sastojak, eugenol. Oba preparata su poboljšala funkcionisanje jetre kod miševa, a takođe i smanjila upalu i oksidativni stres.

 

Izvori i stručne reference:
www.NaturalHealth365.com, https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-019-2507-7, www.eurekaselect.com/86183/article, www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2016.3835, www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2013.0033, www.eurekalert.org/news-releases/581902


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 270