Kardamon mirisan i zdrav

kardamonKardamon je slatkasto-opori začin veoma prijatnog mirisa, popularan u istočnoj kuhinji. Njegove osobine su ispitane i utvrđeno je da ima dosta povoljnih delovanja na zdravlje: na primer, osvežava dah, smanjuje osećaj mučnine i pomaže da se ublaži upala grla. Utvrđeno je takođe i da kardamon doprinosi sniženju krvnog pritiska, kao i da pomaže da se reguliše nivo holesterola u krvi.

Kardamon daje veoma lepu aromu hrani i napicima. Može se dodavati u čaj i kafu. Može se koristiti u pripremi hlebova, kolača i pita. Takođe, može da se doda u kuvani ili prženi pirinač, kao i u ljutkaste recepte od povrća koji se zajedničkim imeno nazivaju “kari”.

 

A evo dodatnih razloga da uključite kardamon u ishranu.

 

Kardamon čini kafu zdravijom

Kafa već i sama sadrži dosta antioksidanasa. Ali, kada se kardamon doda u kafu, ona ne samo da poprima veoma prijatan miris ovog začina, već se i znatno pojačava njeno antioksidansno delovanje.  "Naša istraživanja su pokazala da kombinacija kafe i kardamona predstavlja odličan izvor potencijalno bioiskoristivih komponenata (posebno iz porodice hidroksicinamičkih kiselina) koje imaju antioksidansnu aktivnost koja deluje u više pravaca u organizmu", zaključili su istraživači u članku objavljenom u časopisu CyTA – Journal of Food.

 

Kardamon je odličan izvor mangana

Kašičica kardamona sadrži 80% preporučenog dnevnog unosa ovog mikroelementa. Ovaj mikroelement pomaže formiranju vezivnog tkiva i kostiju.

 

Kardamon deluje antibakterijski

Kardamon deluje protiv patogenih mikroorganizama koji se često razvijaju u ustima, kao što su Streptococcus mutans i Candida albicans, koji mogu da izazovu neprijatan zadah iz usta. Zahvaljujući tome, kardamon doprinosi i zdravlju zuba (sprečavanju karijesa).

 

Kardamon doprinosi sniženju pritiska

Jedno istraživanje Medicinskog fakulteta RNT pokazalo je da uzimanje tri grama kardamona, podeljenog na dve dnevne doze tokom 12 nedelja smanjilo sistolni, dijastolni i srednji krvni pritisak i povećalo antioksidansni status oorganizma za 90% kod učesnika istraživanja.

 

Kardamon doprinosi regulaciji šećera

Istraživanja pokazuju da dijabetičari imaju nizak nivo mangana u organizmu. Kardamon je sjajan izvor mangana, pa je verovatno da može doprineti regulaciji nivoa šećera u krvi.

 

Kardamon ima antikancerogena svojstva

Neka istraživanja su ukazala da kardamon smanjuje upale, koči rast ćelija raka debelog creva i podstiče apoptozu (ćelijsku smrt) malignih ćelija. Jedno istraživanje je pokazalo da kardamon podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca, tj. prirodnih eliminatora malignih ćelija. I još, istraživanja sugerišu da svakodnevna konzumacija kardamona može doprineti prevenciji raka dojke, jajnika i prostate.

 

Izvori i stručne reference:
 
http://draxe.com, http://healthyliving.azcentral.com, www.herbwisdom.com, https://science.news/2018-09-25-phenolic-compounds-found-in-coffee-and-cardamom-found-to-be-potent-antioxidants.html, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2016.1247298

 

 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 68