Korijanderova voda je u trendu

korijanderKorijanderova voda predstavlja tradicionalni tonik koji se dobija kuvanjem korijanderovih semenki ili potapanjem korijanderovih semenki u vodu.

Korijander je kod nas popularni začin koji se dodaje u supe i druga jela. Međutim, korijander je takođe biljka koja se u medicinske svrhe koristi hiljadama godina u tradicionalnom sistemu ajurvede. Korijanderova voda može da bude neobičan, osvežavajući i hranljivi napitak, tokom proleća, ali i tokom leta.

 

Dobrobiti od korijanderove vode

Osim onoga što tvrdi tradicionalna medicina, delovanje korijandera na ljude nije dovoljno istraženo u savremenoj nauci. Međutim, rađena su istraživanja in vitro i na životinjama, a ta istraživanja ukazuju da bi korijander mogao da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi i jačanju imuniteta. Takođe, ova biljka je bogat izvor antioksidanasa, pa je korisna i za kardiovaskularni sistem i mozak.

Iako je potrebno više istraživanja da se specifično potvrde dobrobiti korijanderove vode, poznato je da sama ta biljka pomaže varenje, a vrlo je verovatno da donosi i druge zdravstvene koristi. Posebno u proleće, korijanderova voda bi se mogla povremeno koristiti umesto čiste vode, što će verovatno pomoći i prirodnu detoksikaciju organizma.

 

Kako se pravi

Kašiku semenki korjandera naspite u prazan bokal ili flašu vode. Napunite vodom posudu do vrha. Ostavite u frižideru preko noći da se seme natopi u vodu, dok voda ne dobije svetlobraon boju. Potom procedite vodu da odstranite semenke - i napitak je spreman!

 

Izvori i stručne reference: www.mindbodygreen.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6769509/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3085798/


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 563