Lekovita svojstva crnog kumina

crnikimCrni kumin (Nigella sativa) poseduje izuzetna blagotvorna svojstva, koja ga čine jednom od najmoćnijih poznatih medicinskih biljaka.

Seme crnog kumina je tamno, tanko, srpastog oblika. Njegove semenke se koriste vekovima na Srednjem Istoku, Mediteranu i u Indiji. Danase se semenke crnog kumina koriste kao začin u raznim kuhinjama. Ali, osim upotrebe u kulinarstvu, semenke crnog kumina mogu da donesu dosta zdravstvenih dobrobiti, pa su tokom istorije bila jedna od najcenjenijih medicinskih biljaka.

Semenke crnog kumina sadrže preko 100 hemijskih jedinjenja, od kojih neka tek treba da budu identifikovana. Smatra se da je njegov glavni aktivni sastojak kristalna supstanca pod nazivom nigelon. Osim toga, crni kumin sadrži timokinon, beta-sitosterol, mirinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitooleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, linolensku ksielinu, arahidonsku kiselinu, belančevine, vitamine B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i fosfor.

Upotreba semenki crnog kumina je posebno bila odomaćena u starom Egiptu. Prilikom ispitivanja Tutankamonove grobnice, među ostalim stvarima nađena je i bočica ulja crnog kumina, što ukazuje da se verovalo da će mu on biti potreban u zagrobnom životu. Lekari egipatskih faraona koristili su te semenke nakon obilnih gozbi da smire poremećene stomake. Koristili su to seme za lečenje glavobolja, zubobolje, prehlada i infekcija.

U današnje vreme je obavljeno na stotine proučavanja semenki crnog kumina koje su utvrdile sledeće: ovo seme pomaže opštoj otpornosti organizma na bolesti tako što podstiče proizvodnju koštane srži, prirodnog interferona i ćelija imunog sistema.

Nekoliko istraživanja je ukazalo da semenke crnog kumina mou da doprinesu sniženju holesterola.

Ulje semenki crnog kumina pomaže da se smire nervi, ublažava bolove usred crevnih grčeva (kolika), podstiče proizvodnju urina, poboljšava varenje i pomaže da se spreči nastanak povišenog krvnog pritiska, ili da se snizi ako je već povišen.

Jedna od najpopularnijih upotreba crnog kumina u narodnoj medicini je lečenje bolesti respiratornog sistema – uključujući astmu, bronhitis, prehlade. Takođe, ova biljka deluje povoljno i u slučaju reumatskih tegoba.

Crni kim takođe podiže nivo energije, pomaže protiv alergija koje se ispoljavaju na koži, ekcema, akni, psorijaze i čireva, deluje antiparazitski, deluje karminativno - pomaže protiv nagomilanih gasova (flatulencija), pomaže protiv proliva, hemoroida, zatvora i dizenterije.

Nekoliko proučavanja je pokazalo da ekstrakt semenki crnog kumina može da pomogne obolelima od autoimunih bolesti, a da je moguće da poseduje i antikancerogeni efekat. Jedno nedavno proučavanje in vitro je ukazalo da bi ulje crnog kumina moglo da pomogne protiv raka pankreasa, jednog od najtežih oblika raka. Jedina druga biljna supstanca koja je pokazala slično delovanje je ekstrakt oleandera.Potvrđeno je da semenke crnog kumina imaju i antitumorska svojstva, koja se pripisuju njihovom sastojku beta-sitosterolu.


 

Izvori i reference:

www.webmd.com/diet/black-seed-health-benefits, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535880/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252704/,, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661815302127, /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884216/

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Ulje crnog kumina sirovo 125ml

Vrhunski ukus uz maksimalno očuvanje hranljivih materija i enzima! Naše ulje dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37oC, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu.
Ulje crnog kumina sirovo 250ml

Vrhunski ukus uz maksimalno očuvanje hranljivih materija i enzima! Naše ulje dobijeno je novom revolucionarnom nemačkom tehnologijom koja obezbeđuje da se proces presovanja semenki odvija na temperaturi ispod 37oC, čime se ovo ulje svrstava u sirovu hranu.
 


 


NeeraDijeta.rs

Probali su je Bijonse, Anđelina Džoli, Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

BiseriMudrosti.com

banner biserimudrosti

HathaYoga.rs

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 122